VIAA vadītāja nodrošina sevi ar lielu prēmiju un piemaksām, bet pret darbiniekiem nav tik dāsna

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts izglītības attīstības aģentūras vadītāja Dita Traidās pērn decembrī prēmijā un piemaksā pie atalgojuma saņēmusi teju sešus tūkstošus eiro, taču darbinieki tik dāsni atalgoti netika, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «de facto». Pati sev Traidās no Izglītības un zinātnes ministrijas pieprasījusi maksimālo piemaksas apmēru 40% no darba algas, savukārt darbiniekiem viņa piemaksu izmaksā vien 7% - 35% apmērā no darba algas.

7 437.58 eiro – šādu atalgojumu «uz rokas» decembrī saņēmusi Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Dita Traidās. Viņas mēnešalga 1 577.49 eiro apmērā veidoja mazāko daļu. 3 519.72 eiro Traidās saņēmusi piemaksās par pēdējo pusgadu, savukārt 2 340.35 eiro bija prēmija par ieguldījumu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē nodrošināšanā. Taču atšķirībā no Traidās aģentūrā strādājošie pie šādiem «bonusiem» netiek.

Piemēram, prezidentūras laikā – pērn pirmajā pusgadā – piemaksas par ieguldījumu Latvijas prezidentūras nodrošināšanā saņēmuši tikai trīs darbinieki. Aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Keiča par konferenču komunikācijas pasākumu īstenošanu sešus mēnešus saņēma piemaksu apmēram 20% apmērā no atalgojuma, procentuāli tikpat liela piemaksa, bet tikai par diviem mēnešiem pienācās arī Traidās vietniecei Elitai Zondakai. Savukārt pati Traidās katru mēnesi saņēma piemaksu 30% apmērā. Turklāt Traidās bija vienīgā no aģentūras, kura pēc prezidentūras papildus saņēma vēl prēmiju – 2 340.35 eiro. Tajā pašā laikā Traidās neslēpj, ka prezidentūras nodrošināšanā bija iesaistīta virkne cilvēku. «Jā, prēmiju aģentūrā nav neviens saņēmis, jo papildu slodzi, intensitāti, kā arī brīžiem sev netipisku un neparedzētu darbu veikšanu es atrisināju ar kvalitātes piemaksu,» skaidro Traidās. Viņa norāda, ka pie ««Rīgas communique» es strādāju personīgi, es arī ministres prezentāciju gatavoju, lai atspoguļotu visu profesionālās izglītības reformas gaitu Latvijā, kas bija viņas runas saturs šajā Centrālāzijas ministru samitā. Es savu intensitāti varu novērtēt tikai pēc tā, cik darba laika, papildu enerģijas, slodzes un garīgā darba man šī prezidentūra sagādāja».

Prezidentūra noslēdzās. Taču Traidās darba kvalitāte, acīmredzot, pieauga. Atlikušo gadu viņa saņēma piemaksu jau 40% apmērā no algas. Tas ir maksimāli pieļaujamais apmērs par personīgo darba ieguldījumu un darba kvalitāti. Taču jau atkal – Traidās padotie piemaksas saņem, bet tās nesasniedz 40% slieksni. «Nē, pasarg' dievs, nē! Šī piemaksa variē no 7% - 35%,» par darbiniekiem izmaksāto piemaksu apmēru izsakās Traidās. Tajā pašā laikā Traidās apstiprina: «Jā, man bija 40%. Valsts pārvaldē likums par atlīdzību neparedz kārtību, kādā tieši iesniegumi ir rakstāmi. Es savu darbu, ņemot vērā to, ka man ministrija ļoti koleģiāli arvien jaunus un jaunus pienākumus uzliek darīt, es to novērtēju ar 40% iesniegumu.»

Traidās pašas ziņā esot tas, kā viņa atalgo padotos. Izglītības un zinātnes ministrijā varot vērtēt vien Traidās ieguldījumu un aģentūras rezultātus kopumā. «Ja iestādes vadītājs uzskata, ka viņš ir cienīgs saņemt šādu piemaksu par personīgo ieguldījumu, viņš var vērsties pie sava tiešā vadītāja un viņa tiešais vadītājs ir ministrs,» norāda IZM Personālvadības nodaļas vadītāja Inta Luksa.

Pēc funkcijām un darbinieku skaita līdzīga Valsts izglītības attīstības aģentūrai ir citas ministrijas pārziņā esošā Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Taču atšķirībā no Traidās vadītās iestādes, šeit plaisa starp vadītājam un padotajiem izmaksāto piemaksu apjomu nav tik izteikta. Piemēram, decembrī Valsts reģionālās attīstības aģentūrā piemaksas saņēmuši 76 darbinieki. 65 darbiniekiem izmaksāta piemaksa 20% apmērā no darba algas. 30% apmērā saņēmuši deviņi strādājošie, tostarp aģentūras tā brīža vadītājs Rinalds Muciņš, vēl divu darbinieku piemaksas bijušas lielākas: 35% - 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu