Latvija no Austrijas iegādāsies vairākus desmitus M109 haubiču

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvija no Austrijas iegādāsies vairākus desmitus M109 sērijas 155 milimetru pašgājējhaubiču, par vienu vienību atkarībā no tās modifikācijas maksājot no 60 līdz 140 tūkstošiem eiro, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM). Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas. Pirmās haubices Latvijai tiks piegādātas jau šā gada rudenī.

Ministrija informē, ka jau tuvākajā laikā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ar Austrijas Aizsardzības un sporta ministriju parakstīs līgumu par M109 sērijas 155 mm pašgājējartilērijas sistēmu iegādi, kas ietvers ne tikai pašgājēju haubiču iegādi, bet arī uguns vadības centra un autovadītāju apmācību platformu iegādi.

Plānots, ka vienas vienības izmaksas, atkarībā no tās modifikācijas (haubice, uguns vadības centrs vai Autovadītāju apmācību platforma) būs 60 000 līdz 140 000 eiro.

Kopumā no Austrijas, lai pilnveidotu Latvijas bruņoto spēku netiešās uguns atbalsta spēju, kā arī uzlabotu Latvijas spēju pilnvērtīgi integrēties NATO operācijās un mācībās, plānots iegādāties 47 kaujas tehnikas vienības. Haubices, ko plāno iegādāties Latvija, no 2003.gada līdz 2007.gadam tika modernizētas un pēc tam iekonservētas.

Pašgājējartilērijas sistēmas M109A5Oe A tipa haubice, kas ir agrāko A2 un A3 tipa haubiču modernizētā versija ar 39 kalibra M185 stobru, šobrīd ir arī Austrijas bruņoto spēku bruņojumā. Šīs haubices Austrija iegādājās no Lielbritānijas 90. gadu vidū. Tās šāviena attālums ir 22 kilometri ar standarta jeb konvencionālo munīciju, savukārt ar uzlabotas darbības munīciju šāviena distances attālums ir 30 kilometru.

Austrijas piedāvātajai 155 mm pašgājējartilērijas sistēmai M109A5Oe ir instalēta pusautomātiskā lādēšanas iekārta, inerciālā navigācijas sistēma, elektrosistēma, artilērijas uguns vadības sistēma. Tās modifikācija paredz, ka haubice spēj atklāt uguni minūtes laikā no uguns uzdevuma saņemšanas, kā arī pēc uguns uzdevuma veikšanas 30 sekunžu laikā atstāt uguns pozīciju. Tāpat ar labi apmācītu haubices apkalpi ir iespējams izšaut līdz pat 12 šāviņus minūtes laikā. Turklāt savu spēku aizsardzībai platforma ir aprīkota ar 12,7 mm ložmetēju.

Savukārt Uguns vadības centrs M109A5Oe ir austriešu modifikācija M109 platformai, ar saglabātu standarta korpusu un demontētu lielgabalu, tādējādi palielinot iekšējo telpu. Platforma aprīkota ar taktisko artilērijas skaitļotāju ar printeri, radiostacijām un papildus 28 V ģeneratoru. Savu spēku aizsardzībai platforma aprīkota ar 80 mm dūmu granātu sistēmu un 12,7 mm ložmetēju.

Autovadītāju apmācību platformas M109 ir domātas praktiskās braukšanas apmācību veikšanai.

Plānots, ka pirmās haubices tiks piegādātas šā gada rudenī.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu