«Čekas maisos» - arī divu leģendāru Latvijas rokgrupu dalībnieki

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Tā dēvētajos «čekas maisos» ir arī divu visiem zināmu, leģendāru Latvijas rokgrupu dalībnieki, kas pazīstami ar patriotiskām dziesmām.

Kā LNT Ziņām trešdienas vakarā atklāj vēsturnieks, VDK zinātniskās izpētes komisijas viespētnieks Ojārs Stepens, kurš Satversmes aizsrdzības birojā (SAB) pats pētījis kartotēku, VDK ziņojuši divu joprojām pastāvošu rokgrupu dalībnieki. Vienai no tām saknes meklējamas Kurzemē, otrai - Vidzemē.

VDK izpētes komisija ir pabeigusi gala ziņojumu, kurš gan vēl nav pieejams publiski un nav arī iesniegts Izglītības un zinātnes ministrijā. Atklāts, ka SAB glabājas 4650 VDK aģentu kartīšu.

«Čekas maisos» ir ap 600 kultūras darbinieku. VDK dokumentu pētnieku atklātais apstiprina, ka «čekas maisos» ir arī ļoti labi zināmi teātra skatuves mākslinieki, rakstnieki, gleznotāji un leģendāri rokmūziķi, ikvienam zināmu patriotisku dziesmu izpildītāji.

«Viss kultūras zieds, tie būs ļoti zināmi cilvēki. Teātris izskatīsies slikti. Mūzika - ne tik slikti, bet arī slikti. Slikti izskatīsies vismaz divas lielas, joprojām pastāvošas rokgrupas,» stāsta Stepens.

VDK zinātniskās izpētes komisijas sekretāre Elīza Nikola Sveržicka iepriekš ziņoja,ka pētnieki secinājuši, ka LPSR VDK aģentu kartotēka ietver LPSR VDK izveidotus, nesagrozītus un neviltotus dokumentus. Šādu secinājumu ļāva izdarīt pētnieku konstatētā sakritība starp LPSR VDK aģentu kartotēku, kā arī abu veidu žurnāliem. Pētnieki ir eksemplāri veikuši pārbaudes par LPSR VDK aģentu kartotēkas numuru un citu datu sakritību ar 1.fonda 25.apraksta žurnāliem. Izlases veidā sakritība esot 100%.

Pēc Sveržickas paustā, pārskats aptver 2828 lapas, ietverot komisijas priekšlikumus likumprojektu un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā, tajā analizēts VDK dokumentu jēdziens, sniegts ilustratīvs dokumentu grupu raksturojums, norādot grupas Satversmes aizsardzības birojā, tostarp lietu un lappušu skaitu aprakstos, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts arhīvā, Personāla Dokumentu Valsts arhīvā, Latvijas Valsts Kinofonofotodokumentu arhīvā, tiesu arhīvos, Iekšlietu ministrijas resora rīcībā un citur esošās grupas, īpaši uzsverot sadarbības fakta ar VDK pārbaudes lietu tiesu un prokuratūras arhīvos sniegtos datus. Vienlaikus Satversmes aizsardzības biroja 1.fonda arhīvā sniegts LPSR VDK aģentu kartotēkas raksturojums.

Pēc Sveržickas stāstītā, pārskats aptver VDK dokumentu atklātības apsvērumus, valsts pienākumus, tiesiskos priekšnosacījumus, tiesiskā ietvara formas, tiesiskā regulējuma saturu, tiesiskā regulējuma leģistisko kvalitāti, ierobežojumus VDK dokumentu kontekstā, informācijas atklātības efektīvu aizsardzības sistēmu un nosacījumus valsts dalībai brīvā informācijas apritē.

Ziņojumā ietverta publiskā pārskata daļa atbilstoši likuma Par budžeta un finanšu vadību 14.panta trešajai daļai, izņemot finanšu dokumentu, kas komisijai nav pieejami, jo komisijas priekšsēdētājs finanšu un civiltiesisku dokumentu veidošanu neveic, komisiju administrē Latvijas Universitāte. Pārskatā ietverti arī pētījumi.

Tāpat ziņots, ka VDK zinātniskās izpētes komisija ir sagatavojusi priekšlikumus likumprojekta «Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums» (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā.

Likumprojektā ir atrunāta dokumentu digitalizēšanas un publicēšanas, kā arī pētniecības kārtība. Komisija rekomendē VDK dokumentus pakāpeniski digitalizēt un publicēt tiešsaistē ne vēlāk kā līdz 2028.gada 4.maijam, kā arī to darīt noteiktā secībā. Līdz 30.jūnijam kā pirmās komisija rosina digitalizēt un publicēt Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras kadru kolekcijas personas lietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu