ASV bažīgas par Turcijas iepirkto Krievijas ražojuma pretraķešu aizsardzības sistēmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeimss Matiss
Džeimss Matiss Foto: AFP/SCANPIX

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) aizsardzības ministrs Džeimss Matiss (James Mattis) otrdien paziņojis, ka ASV ir nobažījušās par Turcijas nesen iegādāto pretraķešu aizsardzības sistēmu, ko tā iepirkusi no Krievijas, vēstī ziņu aģentūra Reuters.

Par spīti iepriekšējiem ASV brīdinājumiem par sekām, ko varētu radīt pretraķešu aizsardzības sistēmas iepirkšana no Krievijas, Turcija tomēr izlēmusi par labu tās iegādei.

Kā norāda Matiss, fakts, ka NATO dalībvalsts iepērk Krievijas pretraķešu aizsardzības sistēmu, dara ASV stipri bažīgas.

Pašlaik Turcijas un ASV attiecībās valda dziļa krīze, jo Turcija atsakās atbrīvot amerikāņu mācītāju Endrū Bransonu, kuru tā vaino terorisma atbalstīšanā.

1.augustā ASV noteica sankcijas Turcijas tieslietu un iekšlietu ministriem saistībā ar Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu.

Tramps 10. augustā paziņoja, ka divkāršojis muitas tarifus tērauda un alumīnija importam no Turcijas, tādējādi padziļinot saspīlējumu Vašingtonas un Ankaras attiecībās. Arī Turcija noteica jaunus muitas tarifus ASV precēm.

Vašingtonas sankcijas izraisīja strauju Turcijas nacionālās valūtas - liras - kursa kritumu.

20. augustā Turcijas galvaspilsētā Ankarā tika apšaudīta ASV vēstniecība.

Šāvieni, kas tika raidīti no garāmbraucoša transportlīdzekļa, trāpīja apsardzes mājiņai, taču par laimi apšaudē neviens netika ievainots. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu