Rīgas vicemēre aicina aizliegt sestdien pieteikto gājienu palestīniešu atbalstam (11)

TVNET/LETA
Papildināts 20:28, 26. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Līdzšinējā  Rīgas domes Drošības komitejas vadītāja Linda Ozola
Līdzšinējā Rīgas domes Drošības komitejas vadītāja Linda Ozola Foto: Ieva Leiniša / LETA

Rīgas vicemēre Linda Ozola (Kods Rīgai) mikroblogošanas vietnē "X" (agrāk "Twitter") aicina pilsētas izpilddirektoru Jāni Langi aizliegt sestdien, 27. aprīlī, pieteikto gājienu "Palestīnas atbalstam".

Ozolai ir "pamatotas bažas" par gājiena organizatoru nepietiekamo izpratnes līmeni par potenciālajiem valsts drošības interešu aizskārumiem, kā arī "ar Palestīnu saistīto saukļu un simbolikas nozīmi un lietošanas atbilstību normatīvajam regulējumam". Viņa atsaucas uz vienīgo saskaņoto gājienu 17.februārī, kad gājiena pieteicēji "vairākkārtīgi pieļāva un neapturēja antisemītisku saukļu un simbolu lietošanu, kaut arī bija aicināti un solījuši to nepieļaut".

Ozola arī informēja, ka pašvaldība saņēmusi vairākus ebreju kopienu aicinājumus "nepieļaut šo pasākumu un antisemītisma izpausmes".

"Latvijas Republikas oficiālā nostāja ir novērst un apkarot visa veida antisemītiskas izpausmes, kā arī apkarot antisemītisku naida runu. Uzskatu, ka Rīgas domei kā svarīgai valsts izpildvaras daļai ir būtiski aktīvi rīkoties šīs nostājas īstenošanā," ierakstā pauž Ozola.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Lange, izvērtējot drošības institūciju sniegto informāciju, viņš nesaredz iemeslu neļaut pasākuma norisi.

LETA jau rakstīja, ka Rīgā sestdien plānots gājiens palestīniešu atbalstam. Gājiena mērķis būs "izrādīt solidaritāti Palestīnas civiliedzīvotājiem un pieprasīt Latvijas valdībai atsākt finansēt ANO palestīniešu bēgļu lietu aģentūru". Pieteikumā norādīts, ka pasākumā varētu būt ap 200 dalībnieku.

Gājiens pašvaldībā pieteikts no plkst.12 līdz 14, un tas iecerēts maršrutā Neatkarības laukums - K. Valdemāra iela - Sporta iela -Sporta iela 11.

Pašvaldības pārstāvji iepriekš norādīja, ka atbilstoši likumam rīkotājiem nav jāsaņem pašvaldības atļauja, vienlaikus pašvaldība var lemt par gājiena aizliegšanu, ja tiek konstatēts, ka tā rīkošana apdraud citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību vai tikumību vai veicināt darbības, kuras ir aizliegtas ar likumu.

Šobrīd pašvaldības rīcībā nav informācijas, kas liktu veikt ierobežojošas darbības, norāda domē.

Gājiena organizatori aģentūrai LETA pauda, ka nosoda un pieprasa Latvijas valdībai nosodīt "Izraēlas nespēju īstenot ANO Drošības padomes rezolūciju, kas pieprasīja tūlītēju pamieru un steidzamu humanitārās palīdzības apmēra palielināšanu Gazā". Tāpat organizatori pieprasa valdībai nekavējoties atjaunot ANO Palestīnas bēgļu palīdzības un darba aģentūras finansējumu un norādīt finansējuma apturēšanas pamatojumu. Vairākas valstis apturēja finansējuma piešķiršanu šai aģentūrai pēc Izraēlas paziņojumiem, ka daļa līdzekļu nonākuši arī teroristu organizācijai "Hamas".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu