Beidzot izsludina būvniecības moratoriju Vecrīgā.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 30.aprīlī, gan Rīgas domnieku, gan Vides aizsardzības kluba (VAK) uzmanības degpunktā bija Vecrīga. Kamēr domnieki pēc vairāku mēnešu vilcināšanās beidzot izsludināja apbūves moratoriju pilsētas vēsturiskajā centrā, Vides aizsardzības kluba aktīvisti pauda protestu pret aizvien pieaugošo automašīnu skaitu Vecrīgā. Lai gan protesta akcija bija miermīlīga, divus aktīvistus aizturēja policija.

Kamēr Vides aizsardzības kluba telpās notika preses konference, divi kluba aktīvisti savā nodabā nolēma pārbaudīt braucēju un policijas modrību, aizšķērsojot ceļu automašīnām Kalēju un Audēju ielas stūrī.

Uz pašvaldības policijas aktivitātēm nebija ilgi jāgaida. Policija jau labu laiku bija novērojusi, kā attīstās notikumi, un puiši labprāt gadījās pa ķērienam. Kluba prezidents Arvīds Ulme noliedz, ka mašīnu apturēšana būtu plānota.

Arvīds Ulme, VAK prezidents: “Tā bija pašiniciatīva un nebija saskaņota. Mēs nekādu piketu neesam pieteikuši, bet stop akciju. Mēs tikai pārbaudījām policijas modrību, ar šodienu mēs paziņojam, ka izsūtīsim oficiāli aicinājumu sabiedrībai pieteikties tos, kuri ir gatavi piedalīties šai akcijā.”

Report.: Stop akcija būs vēsta pret to, ka Vecrīga daudzo automašīnu dēļ kļūst aizvien bīstamāka gājējiem un Rīgas dome nav ņēmusi vērā nevienu priekšlikumu par gājēju ielu un laukumu sistēmas izveidošanu Vecrīgā.

Toties šodien domnieki vismaz spēruši soli pretī apbūves aizliegumam Rīgas vēsturiskajā centrā.

Vilnis Štrams, RD Attīstības departamenta direktors: “Rīgas domei ir tiesības un šinī gadījumā arī pienākums izsludināt šo būvniecības ierobežojumu šinī teritorijā, jo ir Eiropā vairākas valstis, kuras praktizē pie detālplānojuma izstrādes sākšanas ierobežot būvniecības tiesības minētajā teritorijā, kur tiek izstrādāts detālplānojums.”

Report.: Opozīcijas deputāti atgādina, ka vilcināšanās noteikt apbūves moratoriju bijusi nepiedodami ilga.

Edmunds Krastiņš, RD deputāts (TP): “Vēl veselu gadu bija iespējams projektus saskaņot, iegūt būvatļaujas, iziet starpresoru komisiju, un tagad visi, kas jau zināja laicīgi, ka būs šādi ierobežojumi, un vēl vēlējās kaut ko Rīgā būvēt vēsturiskajā centrā, droši vien vienu, otru vai trešo instanci ir paspējuši iziet.”

Report.: Kopumā deputāti atbalstīja vēsturiskā centra saglabāšanas projektu, kas paredzēts teritorijai, ko ietver Daugavmala, Čaka, Tallinas, Hanzas un Eksporta iela. Noteiktas arī dabas pamatnes teritorijas, kurās jauna apbūve nav pieļaujama, piemēram, Vērmanes dārzā, Līvu un Doma laukumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu