Lietuvas prezidents: Ideja par kodolieroču izvietošanu Polijā ir “savaldīšanas sistēmas elements” (10)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: PETRAS MALUKAS/AFP

Ideja par NATO kodolieroču izvietošanu Polijā ir "būtisks savaldīšanas faktors", piektdien, 26. aprīlī, žurnālistiem teica Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Ideja par kodolieroču izvietošanu nav kara kurināšana vai draudi Krievijai. Tas ir savaldīšanas sistēmas elements, kam vajadzētu darboties kā patiešām būtiskam savaldīšanas faktoram," viņš teica, komentējot Polijas prezidenta Andžeja Dudas šomēnes vizītē ASV pausto gatavību valsts teritorijā izvietot kodolieročus, ja NATO par to nolemtu.

Kremlis uz to reaģēja ar paziņojumu, ka spers "visus nepieciešamos soļus, lai garantētu drošību", ja kodolieroči patiešām tiktu izvietoti Polijā.

"Krievijas propagandas dzirnavas maļ," teica Nausēda, kurš kopā ar Dudu piektdien vēroja Lietuvas un Polijas militārās mācības Suvalku koridora tuvumā.

"Un, protams, šādos gadījumos mēs vienmēr dzirdam draudus no viņu puses. Bet šie draudi acīmredzot tikai apstiprina, ka tāda ideja patiešām ir būtisks savaldīšanas līdzeklis un, protams, liek Krievijas politiķiem nervozēt," klāstīja Lietuvas prezidents.

Kodolieroču koplietošana ir daļa no NATO kodolieroču savaldīšanas politikas. Tā nodrošina valstīm, kas nav kodolvalstis, piekļuvi kodolgalviņām.

Saskaņā ar kodolieroču koplietošanas vienošanos ASV kodolieroči kopš 2009.gada ir izvietoti Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Nīderlandē un Turcijā.

Duda piektdien sacīja, ka "jebkuri Krievijas argumenti ir bezvērtīgi, jo tieši viņi pārkāpj starptautiskās vienošanās".

"Tā ir adekvāta atbilde, jo visa NATO teritorija, mūsu izpratnē, ir pienācīgi, adekvāti jāaizsargā, tāpēc ir ļoti loģiski, ka kodolvienība ir jāpārvieto uz NATO austrumu flangu," teica Polijas prezidents.

"Mēs kā viena no šīm valstīm esam paziņojuši, ka esam gatavi uzņemt šo ieroci," viņš piebilda.

Duda sacīja, ka kodolieroču izvietošana Polijā būtu atbilde uz Krievijas militarizāciju Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvā un taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu