Ja, plānojot mazuli, topošajiem vecākiem ir iespēja izvēlēties, kurā pašvaldībā deklarēties, der izpētīt, kā novadi atbalsta ģimenes pieaugumu. Dažās pašvaldībās jaundzimušo novērtē ar 100 eiro, bet citās pat ar 500 un 720 eiro. Kur bērnus "mīl" vairāk un kāpēc bērna piedzimšanas vienreizējais pabalsts tik ļoti atšķiras?

Vairāk nekā 20 gadus dabiskais pieaugums Latvijā ir negatīvs, bet kopš 2021. gada katru gadu mirušo skaits divreiz pārsniedz dzimušo. Lai gan politiķi saprot, ka ar steigu kaut kas jādara, universāla risinājuma, lai pēc dažām desmitgadēm latvieši neizmirtu kā dinozauri, nav.

Statistika optimismu nevieš: pērn pasaulē nāca tikai 14 tūkstoši bērnu - gandrīz par diviem tūkstošiem mazāk nekā 2022. gadā, kad piedzima nepilni 16 tūkstoši bērnu – atkal jau par gandrīz pusotru tūkstoti mazāk nekā 2021. gadā. Šī gada sākumā valstī dzīvoja 1,8 miljoni cilvēku - par 18 ar pusi tūkstošiem mazāk nekā 2023. gadā. Tātad gada laikā valsts zaudē apmēram tik daudz cilvēku, cik dzīvo visā Ludzas novadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X