Noskaties Militārās policijas izmeklēšanas dēļ atstādina ģenerāli

CopyLinkedIn Draugiem X
Ervīns Kopeika
Ervīns Kopeika Foto: Ekrānuzņēmums no video

Militārā policija pirms nedēļas izkratīja un aizturēja Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) vadītāju Ervīnu Kopeiku. Aizsardzības ministrija šo notikumu īpaši neafišēja, vienīgi centra mājaslapā redzams, ka ministra pakļautībā esošo iestādi vairs nevada brigādes ģenerālis Kopeika. Izmeklēšana sākta pēc panta par dienesta viltojumu, ziņo LTV raidījums “de facto”.

“Jā, mēs šobrīd esam tādā stadijā, ka Militārā policija ir uzsākusi šo izmeklēšanu un tālāk mēs paļaujamies uz to, ka kriminālprocess ritēs savu gaitu, atbildīgi, ar visiem atbilstošajiem secinājumiem,” saka aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Tā sauktais VALIC nodrošina materiāltehnisko līdzekļu loģistiku aizsardzības nozarē, tajā skaitā veic iepirkumus ministrijas iestāžu un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām.

Ministrs Sprūds atturas atklāt, par ko tieši izmeklēšana ierosināta:

“Skaidrs, ka šeit, kamēr norit kriminālprocesa gaita, nekādi plašāki komentāri netiek sniegti. Tikai to, ko es varu apstiprināt, ka, tieši tā, VALIC vadītājs ir atstādināts no amata, ir nozīmēts jauns VALIC vadītāja pienākumu izpildītājs.”

Ministrijā skaidro, ka Kopeikas atstādināšanu pieprasījusi attiecīgi pilnvarota valsts amatpersona. Viņa vietā VALIC vadītāja pienākumi uzticēti Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ģenerāldirektoram Mārtiņam Libertam.

“de facto” rīcībā nonākusi neoficiāla informācija liecina, ka izmeklēšana pret Kopeiku nav sākta par kādu iepirkumu, bet par dokumentu kārtošanu. No publiskiem avotiem redzams, ka kovida pirmajā gadā, 2020.gadā maija beigās, ASV vēstniecība Latvijas valdības pārstāvjiem pasniedza dāvinājumu – dezinfekcijas līdzekļus rokām un vienreiz lietojamos cimdus drošai centralizēto eksāmenu norisei Latvijas skolās.

ASV Bruņoto spēku Virspavēlniecības Eiropā sadarbības programmas ziedotais finansējums 13 500 eiro apmērā tika izlietots, lai iegādātos 1000 litrus dezinfekcijas līdzekļa un 22 500 pārus cimdu. Piegādi skolām nodrošināja NBS sadarbībā ar pašvaldībām.

Cik raidījumam zināms, dāvinājums vispirms bijis noformēts citas iestādes - Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra bilancē. Pēc tā reorganizācijas, dezinfekcijas līdzekļi un cimdi, kas jau sen bijuši izdalīti skolām, pārgāja Kopeikas vadītā VALIC pārziņā. Tādēļ nav izslēgts, ka kriminālprocess ierosināts par nepareizu mantas norakstīšanu.

Bruņotajos spēkos oficiāli apstiprināja tikai tik daudz, ka Militārās policijas izmeklēšana sākta pret vienu personu par dienesta viltojumu.

No amata atstādinātais Kopeika īsā telefonsarunā ar “de facto” par izmeklēšanas apstākļiem runāt atteicās, bet nepārprotami norādīja, ka lietas uzsākšanu pret viņu saista ar viņa paša veiktajām pārbaudēm iestādē.

“Principā, ierēdņi, kuriem ir atbildība par iepirkumu kontroli, atrod n-tos gadus vecu gadījumu, un tad tas tika izvilkts tieši šajā laikā, kad es izmeklēju, man liekas, svarīgākas lietas. Un, kā par brīnumu, šajā gadījumā ir iesaistīti arī ar iepirkumiem saistīto cilvēku radinieki. Nu, ļoti daudz sakritību. Mazliet iepriekš tie paši cilvēki, kādu mēnesi atpakaļ, mēģināja safabricēt mobinga gadījumu pret mani. Bija mēģinājums mani atstādināt jau martā,”

stāsta Kopeika.

Viņš apgalvo, ka kopš gada sākuma esot padziļināti pārbaudījis aizsardzības resora iepirkumus un atklājis būtiskus pārkāpumus – gan dokumentu viltojumus, gan iespējamas neatļautas vienošanās. Esot arī, kā pats saka, noskaidrojis patiesos atbildīgos par 220 miljonu eiro pārtikas iepirkumu.

“Vēršanās pret mani notiek jau labu laiku. Ja šis gadījums, kāpēc es tiku atstādināts, būtu atklāts citā laikā, visu cieņu. Es nevairos no atbildības. Ja būšu kaut ko pārkāpis, atbildēšu,” nosaka atstādinātais brigādes ģenerālis.

Arī kāds cits avots “de facto” apliecināja, ka Kopeikam bijušas nesaskaņas ar atsevišķiem VALIC kolēģiem.

Iepriekšējā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) pērn oktobrī LTV raidījumā “Kas notiek Latvijā?” atklāja, ka bija plānojusi nepagarināt VALIC vadītājam pilnvaru termiņu un viņu rotēt citā amatā, bet tobrīd nesen amatā stājies aizsardzības ministrs Sprūds nebija tik kategorisks. Kopeikam darbu ļāva turpināt, taču, kā izrādījās, ne uz ilgu laiku. Ņemot vērā Militārās policijas izmeklēšanu, Kopeika tagad ir atstādināts.

Kopeika bija viens no sodītajiem skandalozajā armijas pārtikas iepirkumā. Ministrija viņam piemēroja mēnešalgas ieturēšanu uz noteiktu laiku. Taču Kopeika sodu ir pārsūdzējis.

Jāatzīmē, ka Aizsardzības ministrijai tiesvedību bilance pārtikas iepirkuma lietā nav iepriecinoša. Ministrija jau zaudējusi divas tiesu prāvas pret atlaistajiem darbiniekiem: iepirkuma komisijas vadītāju Ēriku Ezeriņu un NBS iepirkumu un līgumu daļas priekšnieku Imantu Freibergu.

Ezeriņa gadījumā tiesa ņēma vērā gan viņa iepriekš saņemto “teicamo” novērtējumu, gan to, ka ministrija nav vērtējusi vieglāka disciplinārsoda piemērošanu. “Pieteicēja [Ērika Ezeriņa] rīcības nepareizība pārsūdzētajā rīkojumā ir saistīta tikai ar vienu, turklāt aiz neuzmanības pieļautu pārkāpumu, kas pieļauts tādēļ, ka pieteicējs ir nepamatoti uzticējies par iepirkumu atbildīgās amatpersonas sniegtajai informācijai,” lasāms Administratīvās rajona tiesas spriedumā.

No ministrijas sniegtās informācijas un amatpersonu deklarācijām var secināt, ka gan Ezeriņš, gan Freibergs, kas tika atbrīvoti no amatiem pārtikas iepirkuma dēļ, šogad ir atjaunoti dienestā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu