“La Repubblica” nosauc “sarkanās līnijas”, kuru pārkāpšana var likt NATO iesaistīties karā ar Krieviju (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

NATO valstis ir “konfidenciāli” noteikušas divas “sarkanās līnijas”, kuru pārkāpšana var likt Ziemeļatlantijas aliansei tieši iejauksies karā Ukrainā. Par to svētdien, 5. maijā, atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, ziņoja Itālijas laikraksts “La Repubblica”. Vienlaikus publikācijā norādīts, ka NATO neizstrādā nekādus operatīvus plānus.

Pirmā “sarkanā līnija” attiecas uz draudiem, ka Krievija varētu pārkāpt Ukrainas aizsardzības līniju un ka karā varētu piedalīties trešā valsts, proti, Baltkrievija, raksta “La Repubblica”. Ukrainas armija, pēc itāļu laikraksta vēstītā, nespēj pilnībā kontrolēt Ukrainas un Baltkrievijas robežu, kas rada apstākļus, lai Krievijas bruņotie spēki varētu ielauzties koridorā starp Ukrainu un Baltkrieviju. Kā norāda laikraksts, “tad Minska tiks tieši iesaistīta militārajā strīdā”, un “tās karaspēkam un arsenālam Maskavai būs izšķiroša nozīme”. Un šis apstāklis var pastiprināt NATO rīcību Ukrainas labā, norāda laikraksts.

Otrā “sarkanā līnija”, pēc “La Repubblica” domām, ir Krievijas provokācija pret Baltijas valstīm, Poliju vai “mērķtiecīgs uzbrukums Moldovai”.

NATO gatavojas konfliktam ar “praktiski līdzvērtīgu pretinieku”

Laikraksts vēsta, ka NATO ir sākusi gatavoties karam ar Krieviju ar visas koalīcijas spēkiem. Kā piemēru izdevums min četrus mēnešus ilgās “Steadfast Defender 2024” mācības – lielākās alianses militārās mācības Eiropā kopš 1988. gada, kas sākās janvāra beigās un kurās tiek simulēts konflikts ar “praktiski līdzvērtīgu pretinieku”. Mācībās piedalās aptuveni 90 000 karavīru. Saskaņā ar ziņu aģentūras DPA sniegto informāciju manevru “Steadfast Defender” scenārijs ir Krievijas uzbrukums sabiedroto teritorijai, kas izraisa NATO kolektīvās aizsardzības līguma 5. panta piemērošanu.

Februārī Francijas prezidents Emanuels Makrons pieļāva iespēju, ka Ukrainā varētu tikt izvietoti Rietumu sauszemes spēki. Tomēr daudzas alianses dalībvalstis, tostarp Vācija, nekavējoties noraidīja šo ideju. Arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs izslēdza iespēju nosūtīt alianses kaujas vienības uz Ukrainu.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu