Lietuvas eksprezidents Pakss devies lidojumā apkārt pasaulei

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Bijušais Lietuvas prezidents Rolands Pakss sestdien, savā 50. dzimšanas dienā, kopā ar diviem domubiedriem devies lidojumā apkārt pasaulei. Lidojums izmaksās aptuveni 80 000 eiro (apmēram 56 000 lati), iepriekš paziņoja Lietuvas eksprezidents, kas no valsts vadītāja amata tika atcelts impīčmenta ceļā.

«Bija nepieciešami 18 mēneši, lai šī ideja kļūtu par realitāti un es to uzskatu par izaicinājumu. Tā ir arī pirmā reize, kad to mēģinās Lietuva,» intervijā aģentūrai AFP iepriekš sacīja Pakss, kurš 2004. gadā kļuva par pirmo prezidentu Eiropā, kurš amatu zaudēja impīčmenta procesā.

Pakss arī stāstīja, ka lidojums varētu ilgt aptuveni 40 dienas un ka 70 000 kilometru garajā ceļojumā lidmašīna nolaidīsies 52 reizes.

Paredzēts, ka pirmoreiz ceļojuma laikā lidmašīna nolaidīsies Ungārijas pilsētā Ģērā, bet pēc tam tā lidos līdz Biginhilai Anglijas dienvidos, kur pasaules apceļotāji pārnakšņos.

Pēc tam lidmašīna nolaidīsies Islandē, Grenlandē, Kanādā, ASV, Meksikā, Ekvadorā, ASV Rietumkrastā, Aļaskā, Krievijā, Japānā, Austrālijā, Taizemē, Indijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Ēģiptē, Grieķijā, Itālijā, Ungārijā un, visbeidzot, Lietuvā. Par atļauju iegūšanu lidmašīnai un tās apkalpei ielidot dažādu valstu gaisa telpās gādā starptautiskā aviācijas organizācija «Jeppsen».

Ceļojumā ar Paksu kopā dosies austriešu advokāts Eigens Zalpiuss un Krievijas pilsonis Vladimirs Makogonovs, kurš bija eksprezidenta komandas biedrs bijušajā Padomju Savienības augstākās pilotāžas komandā. Pakss 1983. gadā absolvēja Ļeņingradas Civilās aviācijas akadēmiju un PSRS augstākās pilotāžas komandā bija sešus gadus.

Vienmotora lidmašīnu, kas bez degvielas uzpildes var nolidot aptuveni 2000 kilometru, ceļojumam nodrošina Krievijas kompānija «Techno Avio».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu