Kāpēc lēcām neder briļļu recepte? Ieteikumi, kā izvēlēties pirmās kontaktlēcas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock

Kontaktlēcas kā redzes korekcijas līdzeklis arī mūsu platuma grādos iekarojis arvien lielāku popularitāti. Īpaši to izvēlas cilvēki, kam ir dinamisks dzīves ritms un brilles atsevišķās situācijās var traucēt. Arī saulainajā gada laikā ikdienas briļļu nēsātāju izvēle var sliekties par labu kontaktlēcām. Tādēļ šoreiz skaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties pirmās kontaktlēcas.

Ja vēlas nēsāt kontaktlēcas, svarīgi, lai acis būtu veselas, labi apasarotas un cilvēks uzņemtu pietiekami daudz ūdens. Ja redze nav vājāka par aptuveni piecām dioptrijām, to var labi koriģēt ar brillēm, taču jebkurā gadījumā kontaktlēcām ir savas priekšrocības, piemēram, tās nekropļo attēlu, nodrošina plašāku redzeslauku, netraucē aktīvās nodarbībās, nespiež degunu un neaizsvīst. Tiesa, arī rūpes un izdevumi lielāki nekā par brillēm – tās atbilstīgi jākopj un pēc noteikta laika jāmaina.

Populārākās optikas veikalos nopērkamās kontaktlēcas ir:

  • Dienas kontaktlēcas;
  • Plānveida nomaiņas kontaktlēcas (mēneša un divu nedēļu).

Popularitātes ziņā pieprasītākās ir mēnesi nēsājamās kontaktlēcas no silikona hidrogēla. Tās ir piemērotas cilvēkiem, kas ik rītu un vakaru ir gatavi pedantiski rūpēties par lēcu kopšanu, glabāšanu, tīrīšanu un lietošanu.

Ir lēcas, kuras drīkst atstāt acīs arī pa nakti. Taču, ja ir kaut mazākais diskomforts, lēcas noteikti jāizņem un jāpārbauda. Ja ražotājs norādījis, ka lēcu drīkst atstāt arī pa nakti, to drīkst darīt ar nosacījumu, ja redzes speciālists ir novērtējis, ka acis jūtas nevainojami un nav ne mazāko sūdzību. Silikona hidrogēla lēcas nodrošina lielāku skābekļa caurlaidību un ir ''elpojošākas'', taču, atstājot lēcas acīs uz nakti, ir ļoti būtiski veikt regulāras kontroles redzes pārbaudes, lai novērtētu, vai acīm netiek kaitēts.

Izvēloties vienas dienas lēcas, nav jāuztraucas, vai tās tiks notīrītas un pietiekami higiēniski apstrādātas, tādēļ tas ir īpaši piemērots risinājums jauniešiem. Kaut gan dienas lēcas ir nedaudz dārgākas, toties atkrīt tēriņi par kopšanas līdzekļiem, jo vakaros tās vienkārši izmet un no rīta liek jaunas.

"Vision Express" galvenā optometriste Jeļena Stūriška brīdina: “Sākt lēcu lietošanu “uz savu galvu”, neskatoties uz to, ka informācijas telpā pieejama virkne pamācību, ir riskanti.

Nepareizi izvēlētas kontaktlēcas, kas nepiegulēs acij, var izraisīt audu bojājumus, kurus pats lēcu lietotājs sākotnēji var nepamanīt.

Tāpēc, lai lēcu lietošanu sāktu arī jau pieredzējis briļļu lietotājs, nepieciešams doties uz optiku.”

Kā norisinās pirmreizējā vizīte pie optometrista, un ko nepieciešams ņemt vērā?

Vispirms – vizīte

Pirmreizējā kontaktlēcu vizītē, pirmkārt, tiks pārbaudīta redze, lai saprastu, kāds ir nepieciešamais “+” vai “-”. Pārbaude ir detalizēta – ar biomikroskopa palīdzību tiks novērtēts acu veselības stāvoklis. Tad tiks piemeklētas acīm atbilstošas kontaktlēcas. Tāpat redzes speciālists iemācīs to, kā pašam ielikt un izņemt lēcas, arī to, kā par tām rūpēties. Vajadzības gadījumā optometrists arī ieteiks atbilstošus mitrinošos pilienus.

Pēc kontaktlēcu izvēles optometrists norādīs laiku, kad jāierodas uz atkārtoto vizīti, kas parasti ir mēneša ietvaros, pēc 2-4 nedēļām.

Atkārtoto vizīti pie optometrista noteikti nevajadzētu izlaist, jo tieši tās laikā tiek iegūts apstiprinājums, vai konkrētās lēcas būs īstās un nenodara kaitējumu acs audiem.

Citas lēcas, kuru saderība ar aci nav novērtēta, nav droši lietot, tādēļ, ja ir vēlme iegādāties jaunas lēcas, noteikti atkārtoti jādodas uz pārbaudi. Ņemot vērā, ka arī optikas veikali, tai skaitā “Vision Express”, sniedz iespēju veikt redzes pārbaudes, pirms optikas apmeklējuma drošības apsvērumu dēļ, būtu nepieciešams sazināties ar to, lai vienotos par ērtāko vizītes laiku.

Kontaktlēcu izvēle

Lai neapjuktu piedāvājumā – pirmreizējā vizītē optometrists izvēlēsies acij atbilstošas lēcas. To kontaktlēcu nosaukumu, ko speciālists ir novērtējis un atzinis par derīgu lietošanai, vizītes beigās ieraksta kontaktlēcu receptē. Ja izvēle kritīs par labu plānveida nomaiņas jeb mēneša lēcām, optometrists izglītos, kā rūpēties par to higiēnu, lai, pirmkārt, ikdienā nebūtu diskomforts, otrkārt, lietošanas laikā nezustu lēcu kvalitāte.

Sākot kontaktlēcu lietošanu, nebūs līdzēts ar briļļu recepti, jo stiprumi var atšķirties.

Tas saistīts ar to, ka kontaktlēca tiek likta uz acs radzenes virsmas, uz kuras nepārtraukti ir asaru slānītis, savukārt brilles ir aptuveni 10-12 mm attālumā no acs. Tādēļ pirkt lēcas pēc briļļu receptes nedrīkst!

Tomēr tas nenozīmē, ka par briļļu nēsāšanu jāizmirst. Kontaktlēcas ir ērtas, bet,

lai saglabātu acu veselību, lēcu lietotājiem ieteicams gan no rīta pirms kontaktlēcu ievietošanas acīs, gan vakarā atnākot mājās, ļaut acīm atpūsties un kā alternatīvu izmantot brilles.

Ērts risinājums, ja ievēro priekšnosacījumus

Kontaktlēcas arī mūsu platuma grādos kļūst arvien iecienītākas – tās ļauj brīvi justies dažādās aktivitātēs. Salīdzinājumā ar brillēm, lietojot kontaktlēcas, mūsu redzes laukā nav ierobežojumu – var skatīties gan uz sāniem, gan augšu un leju, jo lēca pagriežas līdz ar aci un nav briļļu ietvara, kas zināmu daļu no redzes lauka ierobežo.

Tāpat

kontaktlēcas, atšķirībā no brillēm, nerada apkārtējās vides un redzamo objektu samazināšanos vai palielināšanos, ļaujot redzēt visu patiesajā izmērā.

Tā gan ir īpašība, pie kā briļļu lietotājiem būs jāpierod, jo, lietojot “mīnusu” brilles, apkārtējo redz mazāku, tāpēc sākumā viss šķitīs lielāks, lai gan tas būs patiesais apkārtējās vides izmēra atspoguļojums.

Kontaktlēcu lietošanai praktiski nav vecuma ierobežojumu, galvenais nosacījums ir ievērot redzes speciālista norādījumus par to lietošanu un kopšanu.

Pirmreizējā vizītē un turpmākā komunikācijā ar optometristu nevajag kautrēties uzdot jautājumus, ja ir kādas neskaidrības, jo tikai tā speciālists varēs palīdzēt jums justies ērti ar izvēlēto redzes korekcijas līdzekli – kontaktlēcām.

Raksts tapis sadarbībā ar "Vision Express".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu