Stāsies spēkā grozījumi OCTA likumā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/meddygarnet

Šodien stāsies spēkā grozījumi Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) likumā, kas paredz vairākas būtiskas izmaiņas atlīdzību izmaksas kārībā.

No šodienas spēkā ir OCTA likuma normas, kas nosaka, ka obligāti apdrošināmi ir mopēdi un specializētie tūristu transportlīdzekļi, kā arī, izmaksājot OCTA atlīdzību naudā, atlīdzības lielums var tikt samazināts par 22% jeb pievienotās vērtības nodokļa apmērā.

Tāpat tiek paplašinātas regresa pielietošanas iespējas pret negadījumā vainīgo transportlīdzekļa vadītāju. Turpmāk regresa prasību varēs celt arī tad, ja negadījums izraisīts, braucot ar sezonai neatbilstošām riepām.

No OCTA likuma tiek izslēgta prasība par elektroniskā paraksta un laika zīmoga nepieciešamību, apliecinot noslēgto obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas līgumu.

Likuma grozījumi paredz izveidot tiešo zaudējumu regulēšanas sistēmu, kuras ieviešanai gan vēl nepieciešams liels darbs, jo dalība šajā sistēmā būs brīvprātīga un apdrošinātājiem jānoslēdz savstarpējās vienošanās, biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Viņš pieļāva, ka tiešo zaudējumu regulēšanas sistēma, kas ļaus transporta līdzekļa īpašniekam satiksmes negadījumā radušos zaudējumus pieteikt pie apdrošinātāja, ar ko viņam noslēgts līgums, varētu sākt strādāt vien nākamā gada vasarā.

Saeima grozījumus OCTA likumā trešajā galīgajā lasījumā pieņēma 22.septembrī.

Grozījumus likumā atzinīgi novērtēja apdrošinātāji, bet apdrošināšanas brokeru vērtējumā darbs pie likuma pilnveides ir jāturpina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu