Repše savas valdības pirmo darba gadu vērtē kā sekmīgu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Piektdien aprit gads kopš premjera Einara Repšes vadītās valdības apstiprināšanas, un premjers valdības pirmo darba gadu kopumā vērtē kā sekmīgu.

Tostarp gan ir daudz risināmu un sakārtojamu jautājumu, kas «gaida savu kārtu», ceturtdien informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

\"Einars
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Repše norādīja, ka jāpaiet vismaz četriem gadiem, lai konstruktīvi varētu runāt par valdības padarīto. «Četri gadi, nevis gads ir valdības darbības mēraukla,» uzskata premjers un uzsvēra, ka īstie valdības darba vērtētāji ir sabiedrība un vēlētāji.

Repšes valdības laikā būtiski pieaudzis Valsts kancelejā saņemto vēstuļu skaits, savukārt premjera «interesi par valstij un sabiedrībai aktuālām problēmām apliecina personiskā līdzdalība vēstuļu caurskatīšanā» — apmēram 950 vēstuļu tālākā virzība viedokļa izteikšanai, problēmas izpētei vai atbildes sniegšanai noteikta ar Repšes rezolūciju.

Iedzīvotāji vēstulēs Ministru prezidentam izsaka priekšlikumus par valsts tautsaimniecības attīstību, vērtē normatīvo aktu projektus un pauž ierosinājumus grozījumiem, visbiežāk par sociālo drošību un īrnieku problēmām denacionalizētajos namos.

Iedzīvotāji apraksta arī strīdīgas situācijas par īpašumu tiesību atgūšanu un lūdz pārskatīt tiesas pieņemtos lēmumus.

Kopš valdības apstiprināšanas 2002. gada 7. novembrī Ministru kabinetam (MK) un valdības vadītājam nosūtītas 6443 fizisko un juridisko personu vēstules — vidēji 26 vēstules dienā, kas salīdzinājumā ar iepriekšējām valdībām ir četras reizes vairāk — piemēram, Guntara Krasta valdības laikā vidēji darbdienā tika saņemtas piecas vēstules, Valda Birkava, Māra Gaiļa un Andra Bērziņa valdības laikā — sešas, Viļa Krištopana — septiņas, bet Andra Šķēles vadītās valdības laikā — astoņas vēstules dienā.

Repšes valdības laikā notikušas 70 Ministru kabineta sēdes, kurās akceptēti un Saeimai nosūtīti 239 likumprojekti un pieci lēmumprojekti, pieņemti 632 MK noteikumi un deviņas instrukcijas.

MK komitejas sēdes sasauktas 43 reizes, izskatot 495 jautājumus, no kuriem 308 ir atbalstīti. Premjers gada laikā izdevis 502 rīkojumus.

Opozīcija Repši vērtē kā stabilu premjeru

\"Jānis
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Tautas saskaņas partijas līderis Jānis Jurkāns, kas pirms gada Repšes valdību nodēvēja par «visirdenāko valdību visā Latvijas pastāvēšanas laikā» un kritiski vērtēja premjera spēju vadīt valsti, tagad atzīst: «Repše ir vispatstāvīgākais premjers Latvijas brīvvalsts pastāvēšanas laikā.»

«Negribu taisīt no viņa dievmaizīti, bet tas, ka viņš ir neatkarīgs no oligarhiem, atsver viņa nespēju komunicēt,» BNS teica Jurkāns.

Arī Tautas partijas (TP) līderis Atis Slakteris, kura priekštecis Andris Šķēle pirms gada skeptiski vērtēja «pretrunu plosīto koalīciju», jo tās vājie punkti spilgti iezīmējās jau valdības veidošanas procesā, sacīja, ka «TP šobrīd ir gatava strādāt no opozīcijas pozīcijām».

\"Atis
Foto: Gatis Dieziņš/AFI

Slakteris atzina, ka Repšes vadītā valdība pirmajā gadā sevi parādījusi kā «izteikta populistu valdība» un biežās valdības krīzes liecina, ka «tā banānu miza var gadīties agrāk vai vēlāk».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu