Kas jauns kontaktlēcu modē? Inovatīvi produkti un tehnoloģijas acu veselībai

Skaidro optometriste Kristīne Detkova
TVNET
Foto: New Africa/Shutterstock

Kontaktlēcu zinātne mūsdienās attīstās tik strauji, ka ir teju vai neiespējami izsekot līdzi visām inovācijām – jauni materiāli un kopšanas līdzekļi ir ļāvuši krietni uzlabot lietošanas komfortu, veicinot lēcu popularitātes pieaugumu. Lai uzzinātu aktualitātes kontaktlēcu modē, kā arī rastu atbildes uz mūžam aktuāliem jautājumiem, piemēram, vai lēcas der visiem un tiešām nekaitē redzei, aicinājām uz sarunu optikas veikala "Vision Express" optometristi Kristīni Detkovu.

Kristīne Detkova, "Vision Express" optometriste
Kristīne Detkova, "Vision Express" optometriste Foto: Publicitātes foto

Nereti dzirdēts, ka cilvēks dod priekšroku brillēm, uzskatot, ka lēcas kaitē redzei. Vai šis pieņēmums ir pamatots?

Kontaktlēcas ir pilnvērtīgs briļļu aizstājējs un redzei nekaitē. Tomēr ir ļoti svarīgi ievērot visus kontaktlēcu lietošanas un aprūpes noteikumus. Tā kā kontaktlēcas prasa pieskarties acij, jānodrošina, ka gan pirksti, gan pašas lēcas ir tīras. Ja netiek ievēroti higiēnas noteikumi, liekot acīs kontaktlēcas, ir iespējams ienest arī infekcijas izraisītājus.

Ja tiek ievēroti visi kontaktlēcu lietošanas noteikumi un acu aprūpes speciālista individuālie norādījumi, kontaktlēcu lietošana ir pilnīgi droša un atsevišķos gadījumos pat vēlama.

Kādos gadījumos lēcas būs labākā izvēle?

Tehnoloģiski nav tādas receptes, kurai nevarētu izgatavot kontaktlēcas. Vienīgais ierobežojošais faktors ir paša cilvēka vēlme un motivācija. Tomēr ir situācijas, kur kontaktlēcas nenoliedzami ir ieteicamāks korekcijas veids. Kontaktlēcas iesaka izvēlēties cilvēkiem:

  • Ar aktīvu dzīvesveidu (sportistiem, dinamiskiem cilvēkiem, kuriem ir risks brilles salauzt vai arī brilles mehāniski traucē);
  • Ar lieliem optiskiem stiprumiem (jo kontaktlēcās nav optisko kropļojumu, kas diemžēl ir neizbēgami brillēs);
  • Tiem, kas kautrējas lietot brilles (piemēram, bērni un jaunieši, kuriem izskats ir nozīmīgs personības attīstībai).

Savukārt dažos gadījumos ieteicamākas ir brilles, piemēram:

  • Cilvēkiem, kas ir strauji un nedisciplinēti, jo kontaktlēcu lietotājam precīzi jāievēro to lietošanas un kopšanas noteikumi, bet to neievērošana draud ar nopietnām acu infekcijām;
  • Ja bieži jāuzturas stipri putekļainā vidē vai kontaktā ar ūdens šļakatām, jo putekļi un ūdens “nedraudzējas” ar kontaktlēcām un ir saistīti ar palielinātu acu iekaisumu risku;
  • Arī izteikta sausās acs sindroma gadījumā kontaktlēcu lietošana ir apgrūtināta vai prasa papildu līdzekļu lietošanu.

Kādas ir pēdējo gadu inovācijas kontaktlēcu segmentā?

Kontaktlēcu zinātne pēdējos gados strauji attīstās. Ik pāris gadus iznāk jauni kontaktlēcu materiāli, tiek uzlaboti dizaini, ļaujot uzlabot gan lietošanas komfortu, gan palielināt to cilvēku skaitu, kas var lietot kontaktlēcas.

Jau kopš 2000.gada kontaktkorekcijā ir ienākuši elpojošie silikona hidrogēla kontaktlēcu materiāli, kas ļauj acij ar lēcu elpot tikpat brīvi, kā ja uz acs nebūtu nekā.

Pēdējo desmit gadu laikā šie elpojošie materiāli ir kļuvuši vēl mīkstāki, mitrāki un patīkamāki. Joprojām tirgū ir pieejams ļoti plašs kontaktlēcu materiālu klāsts ar atšķirīgām īpašībām, kas ļauj katram lietotājam piemeklēt tieši viņam visatbilstošāko kontaktlēcu veidu.

Nereti kontaktlēcu lietotāji mēdz sūdzēties par acu sausumu un diskomfortu. Vai modernās tehnoloģijas palīdz mazināt šīs blaknes?

Diskomforts ir galvenais iemels, kādēļ cilvēki pārstāj lietot kontaktlēcas, tādēļ tieši šīs problēmas risināšanai visi pasaules vadošie kontaktlēcu ražotāji īpaši pievēršas. Ir izveidotas īpašas tehnoloģijas. Piemēram:

  • ir kontaktlēcas, no kurām izdalās mitrinātājs, lai kontaktlēcas veiksmīgi varētu lietot cilvēki ar sausās acs sindromu;
  • ir kontaktlēcas, kas ir bagātinātas ne vien ar mitrinātājiem, bet arī ar elektrolītiem, padarot lēcas komfortablas pat jutīgu acu īpašniekiem un ļaujot lēcas veiksmīgi lietot ilgas stundas;
  • ir kontaktlēcas, kuru virsma apstrādāta ar antibakteriālu tehnoloģiju, nodrošinot papildu tīrību lietošanas laikā;
  • ir ūdens gradienta virsmas tehnoloģija, kas lēcas virsmu padara tik mīkstu un slapju, ka acij pieskaras tikai ūdens slānis, bet pats kontaktlēcas materiāls nemaz nav sajūtams.

Un vēl ir daudzas citas tehnoloģijas, tādēļ svarīgi uzticēties acu aprūpes speciālistam, kurš redzes pārbaudes laikā pēc izmeklējumu veikšanas piemeklē tieši konkrētajam pacientam vispiemērotāko risinājumu.

Tātad var teikt, ka, pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, lēcas ir kļuvušas ērtākas un drošākas lietošanā.

Mūsdienīgās kontaktlēcas noteikti ir ērtas un drošas. Tomēr jāatceras, ka

tirgū joprojām ir pieejamas arī vecās paaudzes kontaktlēcas, kurām nereti ir spēcīgs mārketings, līdz ar to nespeciālistam ir grūti atšķirt, kurš ir tas jaunais un kvalitatīvais produkts un kurš – veco laiku atskaņas.

Arī sajūtas nav uzticamākais indikators, jo kādreiz iemīļotās hidrogēla materiāla kontaktlēcas gan šķiet mīkstas un ērtas, tomēr tās “neelpo” – nelaiž cauri skābekli, tādēļ acs virsma slāpst un bojājas. Hidrogēla kontaktlēcas ir ieteicams lietot vien dažas stundas dienā, piemēram, uz jogas nodarbību, un arī tikai tad, ja finansiālais aspekts ir ļoti nozīmīgs, jo elpojošie materiāli neapšaubāmi ir veselīgāki un drošāki.

Foto: goffkein.pro/Shutterstock

Savulaik sevi ļoti skaļi pieteica lēcas, ar kuru palīdzību bija iespējams mainīt acu krāsu. Vai krāsainās lēcas ir aktuālas joprojām?

Eiropā krāsaino kontaktlēcu tirgus ir ļoti mazs, un arī pieprasījums ir neliels. Ir cilvēki, kas vēlas lietot krāsainās kontaktlēcas, tomēr valstīs, kur ir iespēja izcelties ar apģērbu un frizūru, acs krāsas izmaiņām pievērš mazāk uzmanības.

Ja runā par krāsaino kontaktlēcu modi, tad joprojām aktuāli ir dabīgi toņi. Krāsainās kontaktlēcas arī tiek dizainētas tā, ka, ieliktas acīs, tās izskatās dabīgas, pat nemanāmas, un piešķir jaunu akcentu, bet nerada mākslīguma un pārspīlētības sajūtu.

Krāsaino kontaktlēcu tirgū gan joprojām dominē vecās paaudzes hidrogēla materiāli, kas nozīmē, ka daudzas krāsainās kontaktlēcas neļauj acij brīvi elpot. Tomēr vismaz viens ražotājs piedāvā arī elpojošas krāsainās kontaktlēcas, kuras jau kvalitātes ziņā spēj konkurēt ar mūsdienīgajiem kontaktlēcu materiāliem veselīguma ziņā.

Ko inovācijas piedāvā cilvēkiem ar aktīvu dzīvesveidu un sportistiem?

Pēdējos gados Latvijā un pasaulē pieaug vienas dienas kontaktlēcu lietotāju skaits. Lai arī tas nav nekāds jaunums, jo vienas dienas kontaktlēcas pazīstamas jau sen, tomēr pēdējā laikā radītās vienas dienas kontaktlēcas ir īpaši bagātinātas ar dažādām lietošanas komfortu uzlabojošām vielām. Tā kā lēcai jākalpo tikai vienu dienu, tajā var iestrādāt vairāk labumu. Kā arī

vienas dienas kontaktlēcas speciālisti atzīst par visdrošāko un ieteicamāko kontaktlēcu veidu, jo ir grūtāk kļūdīties ar to lietošanu.

Ik rītu tiek atvērts jauns kontaktlēcas blisteris un acī ielikta pilnīgi sterila un svaiga kontaktlēca, kas dienas gaitā atbalsta aci, ļaujot acs virsmai justies pasargātai un radot minimālu berzi, bet vakarā visi netīrumi un nosēdumi tiek izsviesti miskastē kopā ar pašu lēcu. Nav jārūpējas par dezinfekciju, nav jātērē laiks mehāniskai lēcas beršanai un skalošanai.

Foto: Tatiana Kochkina/Shutterstock

Vai kontaktlēcu uzglabāšanas un kopšanas produktu nišu arī ir sasniegušas jaunas vēsmas?

Ja cilvēki tomēr izvēlas plānveida nomaiņas kontaktlēcas – tādas, kuras var lietot atkārtoti līdz pat mēnesim –, tad ir svarīgi ievērot kopšanas un uzglabāšanas noteikumus. Kontaktlēcas jākopj, izmantojot īpašus tam paredzētus šķīdumus.

Mūsdienās vispopulārākie ir multifunkcionālie kopšanas līdzekļi – tādi šķīdumi, kurus izmanto gan kontaktlēcu mazgāšanai, gan skalošanai, gan dezinfekcijai un uzglabāšanai jeb “viss vienā” pudele.

Arī šķīdumu attīstībā ir savas modes tendences. Jau vairāk nekā 10 gadus kvalitatīvam šķīdumam tiek pievienoti acu mitrinātāji, kas pielīp kontaktlēcai un uzlabo lēcu lietošanas komfortu līdz pat 2 stundām pēc izņemšanas no kontaktlēcu uzglabāšanas konteinera. Jaunākā mode ietver arī dabīgu augu ekstraktu pievienošanu kopšanas šķīdumam, lai acs saskare ar šķīdumu būtu iespējami maiga.

Otra lieta, kas svarīga plānveida nomaiņas kontaktlēcu lietotājam, ir kontaktlēcu uzglabāšanas konteiners. Vēsturiski vispopulārākie ir horizontālie konteineri, tādus visbiežāk ražotāji iekļauj kopšanas līdzekļu iepakojumos. Tomēr

speciālisti vērš uzmanību uz vertikālo kontaktlēcu uzglabāšanas konteineru priekšrocībām.

Ja kontaktlēcas glabājas vertikālajā konteinerā, visi no lēcu virsmas atmirkušie netīrumi nosēžas konteinera dibenā un vairs nesaskaras ar kontaktlēcu, kamēr horizontālajā konteinerā lēca guļ šajos nosēdumos. Tomēr galvenais – neatkarīgi no tā, kāda dizaina konteineru pacients ir iegādājies, konteinerus svarīgi regulāri mainīt, jo tie piesārņojas. Ideāli katram jaunam kontaktlēcu pārim sagādāt arī jaunu kontaktlēcu konteineru, jo tad tīra lēca vienmēr guļ tīrā groziņā.

Raksts tapis sadarbībā ar optikas veikalu "Vision Express".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu