Avārijā uz sabrukušās Grobiņas-Ventspils šosejas cietusi vijolniece

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Avārijā uz sabrukušās Grobiņas - Ventspils šosejas cietusi Liepājas simfoniskā orķestra vijolniece Elvita Polloka, šodien ziņo Latvijas Televīzijas ziņu raidījums "Panorāma".

Bedrē pārsit riepu

Negadījums noticis Lieldienu brīvdienās, kad Polloka ar ģimeni devusies izbraucienā uz Jūrkalni. Autoceļa Grobiņa - Ventspils 49.kilometrā Pollokas vadītajai automašīnai "Opel" kādā bedrē tika pārsista riepa, tā zaudēja vadāmību un avarēja, raidījumam stāsta Polloka.

"Bija bedres, kuras nevarēja ieraudzīt, jo laiks bija ļoti saulains," skaidroja Polloka, kura apsver iespēju vērsties tiesā pret autoceļa uzturētāju, lai panāktu morālā kaitējuma un zaudējumu kompensāciju.

Vijolniece lauzusi roku

Liepājas simfoniskā orķestra vijolniece avārijā lauzusi kreiso roku, kuru nāksies vairākkārt operēt, lai sadziedētu sarežģītos lūzumus, līdz ar to par vijoļspēli uz ilgu laiku nāksies aizmirst.

Pollokas bērni avārijā savukārt guvuši smadzeņu satricinājumu.

Grobiņas-Ventspils ceļš vairākos posmos vienās bedrēs

Jau ziņots, ka pēc atkušņa februāra sākumā atklājās, ka Grobiņas-Ventspils ceļš vairākos posmos bija vienās bedrēs un autovadītājiem no tām izvairīties neesot bijis iespējams, tādēļ iedzīvotāji sāka vākt parakstus, prasot atjaunot ceļa segumu.

Iesniegumā tika izteikts aicinājums atbildīgās institūcijas pievērst uzmanību autoceļa Grobiņa-Ventspils sliktajam stāvoklim posmā no Grobiņas līdz Pāvilostai, sākt ceļa posma kapitālo remontu, kā arī sniegt informāciju par ceļa remonta izdevumiem laikā no 2005.gada līdz 2010.gadam. Kopumā šo iesniegumu parakstīja 1120 iedzīvotāji, un tas tika nosūtīts Satiksmes ministrijai (SM). No SM tomēr nav saņemta tāda atbilde, kādu iedzīvotāji bija gaidījuši - tajā, pēc iesnieguma autoru domām, neesot sniegtas konkrētas atbildes uz uzdotajiem jautājumiem.

"Tā bija tikai atrakstīšanās, pasmiešanās par cilvēkiem," uzskata viens no akcijas rīkotājiem Aigars Auznieks.

SM tikai uzstāda zīmes un kaut ko pielāpa

Atbildes vēstulē, ko parakstījis SM valsts sekretārs Anrijs Matīss, teikts, ka SM un VAS "Latvijas Valsts ceļi" speciālisti izskatījuši iesniegumu par minētā ceļa posma uzturēšanu un atjaunošanu. Šī gada 23.februārī veikta šī ceļa posma inspekcija, kurā konstatēts, ka 51% no asfaltētā ceļa seguma kopēja laukuma ir klāts ar plaisām, ielāpiem un bedrēm, ka ceļa posms ir avārijas stāvoklī un ka šāds ceļa posms atbilstoši Ministru kabineta noteikumu 11.punktam ir jāaprīko ar ceļa zīmēm, kas brīdina ceļa lietotājus par iespējamām briesmām, kā arī jāveic ārkārtas uzturēšanas darbi. Šādas ceļa zīmes esot uzstādītas, veikts arī bedrīšu remonts.

Auznieks atzina, ka bedrītes uz ceļa ir aizlāpītas un, visticamāk, pateicoties protestiem, tas ticis izdarīts agrāk nekā citviet. Taču tas ir tikai pagaidu risinājums līdz rudenim vai nākamajam pavasarim, un jebkurā gadījumā ir nepieciešams veikt ceļa seguma atjaunošanu, nevis tikai bedrīšu lāpīšanu, viņš piebilda.

Ceļu salabota varēs tikai tad, ja uzlabosies ekonomiskā situācija valstī

Ministrijas atbildes vēstulē teikts, ka daļa no šī ceļa posma ir iekļauta "Latvijas Valsts ceļu" Kurzemes reģionā prioritāri sakārtojamo posmu sarakstā "Reģionālo autoceļu seguma atjaunošana", un konkrētā ceļa posma sakārtošanas izmaksas tiek lēstas vismaz 1,1 miljona latu apmērā. "Diemžēl sakarā ar ievērojamo finansējuma samazinājumu autoceļu nozarei reģionālo autoceļu seguma atjaunošanas programmas nav iespējams finansēt. Šo programmu īstenošanas atsākšana kļūs iespējama, tikai uzlabojoties Latvijas ekonomiskajai situācijai un attiecīgi palielinoties arī budžeta finansējumam autoceļu sakārtošanai," teikts SM atbildes vēstulē.

Daļa autovadītāju, kuri parakstījuši iesniegumu ar lūgumu sākt remontu ceļa posmā no Grobiņas līdz Pāvilostai, prasa arī atlīdzināt viņiem nodarīto personisko un morālo kaitējumu. Norādītā kaitējuma apmēri ir dažādi - no nelielām naudas summām līdz pat 5000 latu.

SM atbildes vēstulē teikts, ka nav iespējams konstatēt nevienu no priekšnosacījumiem, kas varētu būt par pamatu zaudējumu atlīdzināšanai, jo "Latvijas Valsts ceļi" "rīkojas savas kompetences un autoceļu uzturēšanai piešķirtā finansējuma ietvaros". Turklāt iesniegumam nav pievienoti dokumenti, kas pierādītu nodarītā personiska un morālā kaitējuma faktu un apmēru katrai no iesniegumu parakstījušām personām, skaidro SM.

13.maijā plkst.16 autovadītāji Ventspils-Grobiņas šosejas malā rīkos protesta akciju

13.maijā plkst.16 autovadītāji Ventspils-Grobiņas šosejas malā, pie pagrieziena uz Vērgali, plāno rīkot miermīlīgu protesta akciju, paužot neapmierinātību ar slikto ceļa stāvokli, sacīja Auznieks. Protesta akcija gan vēl jāsaskaņo Pāvilostas novada domē.

"Sapulcēsimies, lai saprastu, cik mēs esam un ko varam izdarīt," skaidroja Auznieks. Protestēt plānots ar plakātiem, bet satiksme uz ceļa netikšot bloķēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu