Metāls, kas zem klajām debesīm nerūs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

7.–8. jūlijā, jau otro gadu pēc kārtas Blomes estrādē notiks atklātais (open air) smagās mūzikas festivāls Metalshow.lv. Šoreiz bez pašmāju labākajām metālmūzikas grupām piedalīsies arī virkne Rietumu komandu.

Skyforger, Huskvarn, Sanctimony, Neglected Fields, Trendkill Method, Flaying – šīs Latvijas metālkomandas jau vien spēj savākt pamatīgu klausītāju pūli. Taču vēl festivālā piedalīsies arī ārzemju grupas. Catamenia, Manitan, Misery Inc. (visas – Somija), Rites Of Undeath un Adultary (abas – Čehija) nosaukumi lielākai klausītāju daļai diez vai kaut ko izteiks, bet austriešu Pungent Stench (attēlā) ierašanās mazajā Blomes estrādītē vismaz 90. gadu sākumā tiktu salīdzināta ar lidojošā šķīvīša piezemēšanos Rīgas pils dārzā.

Martins Širencs (vokāls, ģitāra), Jaceks Perkovskis (bass) un Alekss Vanks (bungas) sāka kā nikns grindcore trio, kas stilistiski atgādināja Napalm Death un Carcass, taču vēlāk vairāk nosliecās austriešiem tipiskā (piemērs – Disharmonic Orchestra) death metal virzienā. Ar debijas albumu For God Your Soul... For Me Your Flesh (1990) trio jau guva zināmus panākumus, kurus vēl vairāk stiprināja disks Been Caught Buttering (1991). Kā īpaša Pungent Stench atšķirības zīme kalpoja melnais humors, ko grupa izmantoja savās dziesmās un arī disku vāciņu noformēšanā: asinis, miroņi, kapi, divi satrūdējuši līķi, kas vienojušies skūpstā utt. Ne visiem tas patika, piemēram, Britu salās CD Been Caught Buttering sava vāciņa dēļ pat bija aizliegts. Neskatoties uz to, pandženti ar koncertiem aplaimoja visu pasauli, sākot no Singapūras un Izraēlas līdz pat štatiem. «Domāju, ka mūsu agrīnais radikālisms vairāk bija skaidrojams ar to, ka nemācējām tik labi spēlēt,» jau vēlāk intervijās klāstīja Martins. «Mēs gan arī tagad neesam diez kādi virtuozi, tomēr esam auguši, un tehniskās iespējas arī ir augušas.«

1993. gadā grupa izdeva EP Dirty Rhymes And Psychotronic Beats, kurā pavīdēja hārdroka un pat techno ritmi. Pēc tam iznāca vēl viens disks tipiskā pandžentu stilā, bet 1995. gadā trio pašķīrās. Taču pēc sešiem gadiem Širencs jeb Don Cochino un Vanks jeb Mr. Stench nolēma grupu atjaunot, par basģitāristu pieņemot kādu Mariusu jeb Reverend Mausna. Klajā nāca jauns albums, kas bija ieturēts death metal versijā, taču, vismaz pēc Neatkarīgās apskatnieka domām, tas nepretendēja ne uz novatorismu, ne interesantumu.

Protams, šobrīd pandženti kļuvuši gados vecāki un pieredzējušāki, tomēr cenšas zāģēt tāpat kā jaunībā. «Man liekas, jo vecāks kļūsti, jo svarīgāks kļūst finansiālais faktors. Jābūt pārliecinātam, ka spēsi nopelnīt pietiekami daudz naudas, lai apmaksātu īri un citus rēķinus. Tu vairs nedzer katru nakti, atrodoties koncertturnejās, jo paģiras ar katru gadu kļūst aizvien mokošākas. Bet citādi nekas nemainās,» saka Martins. Šajā jomā (it īpaši jautājumā par paģirām) viņam var pilnībā piekrist.

Grūti iedomāties, ko pandženti rādīs festivālā un kā viņi vispār ir atvilināti uz mazo Blomi, taču blieziens noteikti būs ne pa jokam.

***

Diskogrāfija

For God Your Soul... For Me Your Flesh (1990)

Been Caught Buttering (1991)

Dirty Rhymes And Psychotronic Beats (1993)

Club Mondo Bizarre – For Members Only (1994)

Masters Of Moral, Servants Of Sin (2001)

Ampeauty (2004)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu