Ēģiptes policija cīnās ar beduīniem (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāki tūkstoši beduīnu sarīkojuši vardarbīgu protesta demonstrāciju Sīnāja pussalas ziemeļaustrumos netālu no Ēģiptes un Gazas joslas robežas. Policijai nācies likt lietā asaru gāzi un pat šaujamieročus, lai izklīdinātu pūli, kas jau bija paguvis izdemolēt kādu satiksmes kontroles posteni.

"Es redzēju, ka kādam cilvēkam asiņoja vēders un roka, šaubos, vai viņš izdzīvos," telefonsarunā ar Reuters sacījis viens no beduīnu aktīvistiem Mosads Abū Fajers, piebilstot, ka pavisam ievainoti vismaz 16 cilvēki. Savukārt kāds beduīns apgalvojis, ka bojā gājis viņa dēls. Varas iestāžu pārstāvji atzinuši, ka īpašo uzdevumu policijas vienībām bijušas nepieciešamas vismaz trīs stundas laika, lai izkliedētu protestētājus, kas bija bloķējuši ceļu no Arīšas uz Rafahu un dedzināja automašīnu riepas.

Demonstranti pieprasījuši īpašumtiesības uz zemi, ko pašlaik apstrādā, atļaujas uz tās būvēt mājas, valsts lauksaimniecības bankas izsniegto kredītu norakstīšanu, kā arī cietumā ieslodzīto beduīnu atbrīvošanu.

Reuters raksta, ka beduīni, kas dzīvo Sīnāja pussalas ziemeļos, pēdējā gada laikā sarīkojuši vairākas lielas protesta akcijas, vēršoties pret Kairas valdību. Viena no viņu galvenajām prasībām ir cietumos ievietoto tautas brāļu atbrīvošana.

Jāatgādina, ka pēc 2004. un 2006. gada terora aktiem Sīnāja pussalas dienvidu kūrortos policija aizturējusi vairākus tūkstošus beduīnu, kurus tur aizdomās par palīdzības sniegšanu teroristiem. Tomēr gandrīz nevienam no viņiem oficiālas apsūdzības tā arī nav izvirzītas. Pēdējā gada laikā pēc protestiem atbrīvoti tikai 60 aizturētie, sacījis M. Abū Fajers, piebilstot, ka pārējie faktiski ir beztiesīgi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu