Vidusskolēni skolā jūtas kā cietumā (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai rūpētos par skolēnu drošību, veselību, veicinātu ierašanos laikus stundās, Rīgas Teikas vidusskolas vadība no pirmdienas ieviesa stingrākus skolas noteikumus. Jaunās kārtības dēļ daži vidusskolēni dumpojas. Audzēkņi ir gatavi streikot, ja noteikumi nemainīsies.

Mācību iestādes direktore Ilona Bergmane par jaunajiem skolas iekšējās kārtības noteikumiem saka: "Tie pastāv jau sen, tomēr līdz šim tos neievēroja. Jaunās prasības var uzskatīt par piespiedu līdzekli problēmu risināšanai. Kādreiz audzēkņi gāja ārā bez virsdrēbēm, visbiežāk viņi atstāja skolas telpas, lai uzsmēķētu. Kad durvis visu dienu bija vaļā, skolā varēja ienākt sveši cilvēki. Ir bijuši gadījumi, kad svešinieki ir piedāvājuši skolēniem veikt netiklas darbības. Pirms noteikumu ieviešanas audzēkņi kavēja stundu sākumu, jo zināja, ka skolā tiks jebkurā brīdi. Problēmu bija daudz."

Jaunā kārtība, ka starpbrīžos skolu aizslēdz un laukā var tikt tikai ar klases audzinātāja vai mediķa atļauju, darbojas nedēļu, taču I. Bergmane norāda, ka noteikumi jau devuši rezultātus. "Skola ir tīrāka, smēķēšana mazinājusies, audzēkņi uz stundām ierodas laikus, bērni no skolas iziet virsdrēbēs," skaidro direktore. Par iespējamo streiku I. Bergmane uzzina no Neatkarīgās.

Kad Neatkarīgā viesojās mācību iestādē, starpbrīdī ārdurvis bija ciet. Tomēr audzēkņiem, kuri vēlējās tikt ārā, dežurante atslēdza durvis. Aptaujāto audzēkņu domas par jaunajiem noteikumiem ir atšķirīgas. 12. klases skolniece Aiga tos vērtē atzinīgi: "Noteikumi stimulē nekavēt stundas un ierobežo smēķēšanu. Pati nesmēķēju, tāpēc man noteikumi problēmas nesagādā. Protams, tie, kuri pieraduši iet ārā uzsmēķēt, ir neapmierināti ar jauno kārtību. Daudzi klasesbiedri par to pukojas. Pašai vēl nav bijusi vajadzība prasīt atļauju, bet, piemēram, klases biedrenēm vajadzēja aiziet nokopēt. Viņas bez problēmām arī atstāja skolas teritoriju." 10. klases skolniecei Ingai ir cita pieredze. "Vajadzēja satikt mammu, bet man durvis neatslēdza." Direktore gan norāda, ka meitenei nebija atļaujas. Neraugoties uz šo starpgadījumu, Inga tomēr secina, ka noteikumi ir vajadzīgi. "Bet tos vajadzētu attiecināt tikai uz pamatskolēniem, nevis vidusskolas audzēkņiem."

Striktos noteikumus neatbalsta 12. klases skolniece Sanita. "Sajūta, ka esmu ieslēgta, ir briesmīga. Jūtos kā cietumā. Skolēni ierosināja sodīt pārkāpējus, piespriežot viņiem kā sodu, piemēram, iztīrīt telpu, jo piezīmju rakstīšana sen vairs nedarbojas. Bet skolotāji baidās, ka vecāki varētu protestēt, ka viņu bērnam skolā liek strādāt. Tāpēc šo ideju noraidīja." Sanita ir strikti nolēmusi: "Ja arī pēc nākamās sēdes noteikumi nemainīsies, būs jārīko streiks." Pēc sarunas ar jaunieti pie Neatkarīgās piesteidzās sociālā pedagoģe Anita Šteina, norādot, ka Sanitai ir ļoti liela atkarība no cigaretēm, tāpēc arī audzēknei esot tik ļoti grūti pieņemt jauno kārtību.

Sēde notiks nākamo pirmdien. Tajā izvērtēs, kā darbojas jaunie noteikumi. Skolas audzēkņi ir aicināti izteikt ierosinājumus.

Teikas vidusskolas iekšējās kārtības noteikumi

1. Starpbrīžos bez īpašas atļaujas nedrīkst atstāt skolas teritoriju.

2. Starpbrīžos un stundu laikā 1.– 12. klases skolēni virsdrēbes var saņemt tikai ar klases audzinātāja vai mediķa atļauju.

3. Rūpējoties par skolēnu drošību, starpbrīžos un stundu laikā skolēni skolas telpas drīkst atstāt tikai ar klases audzinātāja vai mediķa atļauju.

4. Lai ierobežotu skolēnu patvaļu, starpbrīžos skolas dežurants aizslēdz skolas ārdurvis.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu