Sauļošanās sezona ir sākusies! Viss, kas tev jāzina, izvēloties saules aizsargkrēmu

Piedāvā Apotheka
Foto: Publicitātes foto

Klāt gada siltā sezona, un saulainie laikapstākļi tā vien mudina doties ārpus telpām, ķert iedegumu un baudīt vasaru. Saules gaisma patiesi spēj uzlabot noskaņojumu, un tās ietekmē pieaug ne vien mūsu dzīvesprieks, bet arī aktivitātes līmenis, tomēr, baudot saules starus, nedrīkst aizmirst par atbilstošu aizsardzību – kvalitatīvu un ādai piemērotu SPF krēmu! Kas notiek ar mūsu ādu, uzturoties saulē, un kas jāņem vērā, izvēloties un lietojot saules aizsargkrēmu, konsultē Dr. Mauriņa Klīnikas dermatoloģe Dr. Kristīne Kalniņa.

Kā saules stari iedarbojas uz ādu?

Saule ir spēcīgs enerģijas avots, kas uz Zemi izstaro ultravioleto starojumu. Šo staru spektru atkarībā no elektromagnētisko viļņu garuma iedala UVC, UVB un UVA staros. Kancerogēnie UVC stari tiek absorbēti atmosfērā un nesasniedz Zemes virsmu, bet UVB un UVA stari tieši iedarbojas uz mūsu ādu, iekļūstot visos tās slāņos. UVB stari iedarbojas uz ādas virskārtu – epidermu –, veicinot iedegumu, bet vienlaikus arī ādas apdeguma rašanos, savukārt UVA stari iekļūst ādas dziļākajos slāņos, kaitējot kolagēna un elastīna šķiedrām un tādā veidā veicinot ādas novecošanās procesus. UVA staru ietekmē āda zaudē blīvumu, veidojas krunciņas un brīvie radikāļi, kas līdzīgi šķērēm griež kolagēna šķiedras un bojā šūnas DNS. Abi staru veidi tāpat veicina ļaundabīgas ādas saslimšanas, piemēram, melanomu un bazaliomu.

Pirmie saules aizsargkrēmi bija izgatavoti, lai bloķētu UVB starus, tādējādi pasargājot ādu no apdeguma, tomēr tie neaizkavēja UVA starus, ļaujot tiem iekļūt ādas dziļākajos slāņos. Mūsdienās pieejami plaša spektra iedarbības aizsargkrēmi, kas vienlaikus pasargā ādu no abiem kaitīgā starojuma veidiem, tā ļaujot novērst ādas saslimšanas un pasargājot to no novecošanās.

SPF krēmi – drošākā aizsardzība pret saules kaitīgo iedarbību

„Pat tad, ja saulē uzturies vien retu reizi un šķiet, ka saules apdegums tev nedraud, patiesībā mēs sauļojamies ikkatru dienu, kad atrodamies ārpus telpām, piemēram, ejot pa ielu un pat sēžot ēnā. Turklāt saules stariem ir kumulējošs jeb uzkrājošs efekts – katra saulē pavadītā minūte ir kā monēta, ko iemetam krājkasītē, tā pakāpeniski piepildās, un tikai ar laiku redzam, kāds ir rezultāts. Visbiežāk laika gaitā parādās pigmentācijas plankumi, paplašinās ādas poras un kapilāri, veidojas nevienmērīgs ādas tonis un parādās krunciņas. Saules staru iedarbībā mūsu āda priekšlaikus noveco, un tas novērojams ne tikai uz sejas, bet arī kakla, dekoltē un plaukstām – tām ķermeņa zonām, kas visbiežāk ir neapsegtas un tādējādi regulāri tiek pakļautas saules ietekmei. Tāpat der atcerēties, ka katrs dzīves laikā iegūtais apdegums rada neatgriezeniskas izmaiņas ādas šūnās un palielina onkoloģisko saslimšanu risku. Lai saglabātu ādu skaistu un veselu, ikdienā nepieciešams lietot SPF krēmu, turklāt tas jādara ne vien saulainās, bet arī mākoņainās dienās,” skaidro Dr. Kristīne Kalniņa.

Kas ir SPF krēmu sastāvā un kā izvēlēties sev piemērotāko?

SPF krēmi veidoti, izmantojot fizikālos un / vai ķīmiskos filtrus. Pirmie atstaro UV starus, kamēr otrie tos absorbē, pārvēršot to gaismas enerģiju siltumā. Minerālie jeb fizikālie filtri lielākoties paliek ādas virsējā slānī, līdz ar to ir piemēroti bērniem un cilvēkiem ar jutīgu, alerģisku ādu. Lai uzlabotu krēmu konsistenci, tekstūru un aizsargspējas, SPF krēmos lielākoties atrodamas abu šo filtru kombinācijas.

Izvēloties saules aizsarglīdzekli, jāpārliecinās, ka tam piemīt plaša spektra iedarbība – tas vienlīdz labi pasargā kā pret UVB, tā UVA starojumu, nodrošinot stabilu aizsardzību un augstu ādas toleranci. Tāpat jāpievērš uzmanība krēma SPF faktoram – jo augstāks tas ir, jo labāka aizsardzība pret ādas apdegumu. Piemērota izvēle būs AVÈNE Sun Intense Protect SPF50+ fluīds, kas nodrošina ļoti augstu aizsardzības līmeni, palīdz aizsargāt šūnas pret brīvajiem radikāļiem, turklāt ir ūdensizturīgs – pasargā ādu no saules, pat peldoties un baudot ūdenspriekus.

Šobrīd pieejami arī tādi aizsargkrēmi, kas sniedz papildu ieguvumus ādai, tie ir kombinēti ar antioksidantiem, un tiem pievienotas vielas, kas samazina hiperpigmentāciju vai nodrošina ādas mitrināšanu. AVÈNE Sun SPF50+ izsmidzināmā aizsarglīdzekļa sastāvā atrodams E vitamīns, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants, un termālais avota ūdens, kas mitrina ādas virsējos slāņus un novērš kairinājumu. Tāpat aptieku klāstā pieejami krēmi, kam pievienoti pigmenti, kā rezultātā tie darbojas līdzīgi kā BB vai tonālie krēmi. Ja vēlies, lai āda izskatītos iedegusi, bet netiktu bojāta, izvēlies līdzekli, kas ir divi vienā, piemēram, AVÈNE Sun Ultra-fluīdu Perfector ar toni SPF 50+ – tas darbojas kā paštonējošais krēms, nodrošinot vienmērīgu un mirdzošu ādas toni, un vienlaikus gādā par augstu aizsardzības līmeni.

Ja tev ir kombinēta vai taukaina sejas āda, aptiekā ir plašs aizsarglīdzekļu klāsts dažādiem ādas tipiem, piemēram, ādai ar akni vai rozāciju. Savukārt, ja āda ir īpaši jutīga un alerģiska, jāizvēlas krēms bez ķīmiskiem filtriem un bez smaržas, piemēram, AVÈNE Sun SPF50+ minerālu losjons, kas piemērots kā pieaugušo, tā bērnu trauslajai ādai.

Pēc uzturēšanās saulē, lai atjaunotu ādas mitrumu, ilgāk saglabātu iedegumu un āda būtu gluda un starojoša, ieteicams lietot speciālus krēmus, kas paredzēti pēc sauļošanās. Tāpat neizmirsti parūpēties arī par matu veselību – ražotāji piedāvā dažādas eļļas un izsmidzināmus līdzekļus, kas pasargā matus no saules radītiem bojājumiem, neļauj tiem kļūt trausliem un nespodriem.

Kā skaidrojami apzīmējumi uz krēma iepakojuma?

Uz saules aizsarglīdzekļu iepakojuma atsevišķi būs norādīts SPF un informācija par UVA aizsardzību. Maksimālas aizsardzības krēmu īpaši svarīgi izmantot sejas un kakla zonai, jo tieši šīs ķermeņa daļas dzīves laikā saņem visvairāk UV starojuma.

SPF (sun protection factor) – norāda aizsardzību pret UVB stariem, bet ne pret UVA stariem.

PA – norāda aizsardzību pret UVA stariem. Šai burtu kombinācijai ir pievienota „+” zīme, un jo vairāk „+”, jo augstāka būs krēma nodrošinātā aizsardzība. Atsevišķos gadījumos ražotāji izmanto arī apzīmējumu UVA.

Cik daudz krēma jālieto?

Lai gan SPF krēmi nodrošina augstu aizsardzību pret saules stariem, ir svarīgi uzklāt tos pietiekamā daudzumā, turklāt darīt to regulāri, neaizmirstot krēma kārtu ik pēc noteikta laika atkal atjaunot. Nepieciešamais aizsarglīdzekļa daudzums ir aptuveni divi miligrami uz vienu ķermeņa kvadrātcentimetru. Cik daudz tas ir? Lai nosegtu seju, kaklu un ausis, vajadzīga vidēji viena tējkarote krēma. Aizsarglīdzekli nepieciešams uzklāt 20–30 minūtes pirms došanās ārā, un tas jāatjauno ik pēc divām stundām. Vērts sekot līdzi aktuālajām UV indeksam, ko ik dienas parāda laika ziņās un tālruņa aplikācijās – jo augstāks ir šis indekss, jo izteiktāka ietekme uz ādu un redzi, tāpēc laikā, kad tas ir īpaši augsts, ieteicams uzturēties iekštelpās vai ēnā.

Bet kā ar D vitamīnu?

Kā zināms, ultravioleto staru ietekmē ādā sintezējas svarīgais D vitamīns, kas stiprina imunitāti, veicina šūnu darbību un veic citas nozīmīgas funkcijas organismā. Lai sintezētu dienā nepieciešamo D vitamīna devu, saulē nepieciešams pavadīt vien 15–30 minūtes, turklāt, lai tas notiktu, pietiek pat ar nelielu ādas laukumiņu, piemēram, neapsegtām delnām. Tāpēc saules aizsargkrēma lietošana šim procesam nekādi nekaitē – lielākoties krēmu neuzklājam uz visa ķermeņa un neatjaunojam ik pēc divām stundām. Tomēr mūsu klimatiskajos apstākļos saules staru ir pārlieku maz, līdz ar to vairumam cilvēku ir D vitamīna deficīts, un to jebkurā gadījumā nepieciešams uzņemt papildus uztura bagātinātāju veidā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu