DFA Records jaunākais disko un panks (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Amerikāņu mūzikas izdevniecība "DFA Records" turpina uzņemt apgriezienus; kamēr gaidām jaunu "DFA Records" ģēnija Džeimsa Mērfija (James Murphy) aka "LCD Soundsystem" plati, ieskatīsimies dažos citos šā gada DFA jaunumos.

Īsumā par DFA Records

DFA Records ir neatkarīgās mūzikas izdevniecība, ko 2001.gadā izveidoja Džeimss Mērfijs, izdevniecības "Mo'' Wax" līdzdibinātājs Tims Goldsvortijs (Tim Goldsworthy) un izbijis Holivudas bērnu filmu aktieris - menedžeris Džonatans Galkins (Jonathan Galkin). DFA mūziku citviet pasaulē izplata gigants EMI.

Pirmie izdevniecības panākumi datējami ar 2002.gadu, kad rokmūzikas pasauli satricināja jaunas muzikālās vēsmas, ko presē bieži dēvē par diskopanku, proti, šā mūzikas stila viens no svarīgākajiem singliem - Ņujorkas puišu The Rapture "House of Jealous Lovers". Drīz abus savus albumus izdod arī galvenais diskopanka skaņas arhitekts Džeimss Mērfijs aka LCD Soundsystem, tiek izdotas vairākas interesantas remiksu izlases "The DFA Remixes" un "DFA Records" rindas ar katru gadu papildinās ar arvien jauniem un interesantiem māksliniekiem.

Šobrīd savu mājvietu "DFA Records" atraduši The Juan Maclean, Hot Chip (tikai Ziemeļamerikā), Shit Robot, Delia Gonzalez & Gavin Russom, Prinzhorn Dance School, Booji Boy High, Shocking Pinks, Holy Ghost!, Hercules and Love Affair, Still Going, Syclops un YACHT. "DFA Records" sadarbībā ar mazāku Ņujorkas izdevniecību "Rong Music" izdevuši arī Free Blood un Woolfy plates.

Kā visjaunākie mākslinieki jāmin Džeimss Kerds (James Curd) un Altair Nouveau, savukārt pie svaigākajiem izdevumiem - Shit Robot singls "Simple Things" un drīzumā Rīgā gaidāmās grupas YACHT plate.

Ieskatīsimies dažos no šogad izdotajiem DFA albumiem, tiesa, neviens no šiem ierakstiem nav spējis saņemt augstāku vērtējumu par 9/12 ... ir ar ko salīdzināt: izcilie ieraksti no Cut Copy, Hot Chip, LCD Soundsystem galu galā...

The Juan Maclean "The Future Will Come" (DFA) 9/12

The Juan Maclean "The Future Will Come"
The Juan Maclean "The Future Will Come" Foto: Publicitātes foto

Šā gada pavasarī "DFA Records" apgādā izdots otrais projekta The Juan MacLean studijas albums "The Future Will Come", kas seko 2005.gada debijai "Less Than Human".

Man šī plate jau no pašas pirmās klausīšanās reizes likusies kā tāds LCD Soundsystem Woolfy - Odyssey mazais brālītis - tie paši bīti, analogo sintezatoru tembri, galu galā LCD Soundsystem dalībnieces Nensijas Vangas (Nancy Whang) vokāls. Tomēr, tagad atskatoties, "The Future Will Come", iespējams, ir viens no klausāmākajiem alternatīvā disko mūzikas ierakstiem šogad.

The Juan MacLean būtībā ir viena cilvēka Džona Maklīna (John MacLean) muzikālais projekts, kuru izveidot Džonu pamudināja minētais Džeimss Mērfijs. Pats Džons Maklīns ar mūziku saistīts jau kopš 1980.gadu beigām, kad tika izveidota ietekmīgā postpanka/sintezatorroka apvienība Six Finger Satellite. Pats diemžēl nekad agrāk šo grupu nebiju dzirdējis, bet Youtube ievietotie video (piemēram Woolfy - Odyssey) parāda, ka Six Finger Satellite bija savam laikam vairākus gadus priekšā.

VIDEO: The Juan Maclean "One Day"

"The Future Will Come" iekļautas 10 kompozīcijas, trīs no tām apmēram desmit minūšu garas - ievadošā "The Simple Life", albuma centrā esošais "moroderiskais" disko "Tonight" un noslēdzošais 12 minūšu garais eposs "Happy House", kas izdots vēl 2008.gadā.

Plates īsmetrāžas skaņdarbi, to skaitā pēdējais singls "One Day" (skat. video), rada asociācijas ar 1980.gadu sintipopa apvienību The Human League, galvenokārt Nensijas un Džona dziedājuma dēļ (īpaši "The Station").

Izdošanas datums - 14.04.2009.

YACHT "See Mystery Lights" (DFA) 9/12

YACHT "See Mystery Lights"
YACHT "See Mystery Lights" Foto: Publicitātes foto

Pirms dažām dienām nepieradinātās mūzikas aktīvisti - festivāla "Skaņu mežs" rīkotāji izplatīja paziņojumu, ka koncertsērijas "Prieka māja" ietvaros 17.oktobrī Rīgā viesosies viens no "karstākajiem" jaunajiem deju mūzikas vārdiem YACHT (akronīms jeb saīsinājums no Young Americans Challenging High Technology).

Ja ne gluži "karsts", tad "silts" šis vārds uzpeldēja jau 2007.gadā, kad toreiz vēl vienīgais projekta dalībnieks - multimediju mākslinieks un mūziķis Džona Behtolds (Jona Bechtolt) izdeva savu oficiālo debijas plati "I Believe in You. Your Magic Is Real". Šis ieraksts tolaik man nelikās kas īpaši satraucošs, taču jau toreiz bija skaidrs, ka YACHT muzikālajai koncepcijai ir potenciāls. Šo potenciālu saskatīja arī jau minētais Džeimss Mērfijs un aicināja YACHT savā "DFA" pulciņā.

Woolfy - Odyssey.

Nesen izdotais pilnais studijas darbs "See Mystery Lights", atšķirībā no agrīnajiem ierakstiem tapis kopā ar YACHT oficiālo otro dalībnieku (kopš 2008.gada) - Klēru Evansu (Claire L. Evans). Šeit var vilkt paralēles ar Džona iepriekšējo projektu The Blow, kurā arī galvenais virzītājspēks bija dāma - Mikaela Markiča (Mikhaela Yvonne Maricich).

Jaunās dziesmas ir organizētākas, melodiskākas, protams, ar izteiktu Klēras balss klātbūtni. Neizbēgami, bet kopš pievienošanās DFA jūtams arī Mērfija un LCD Soundsystem pārklātais muzikālais plīvurs, īpaši skaņdarbā "We Have All We''ve Ever Wanted", kurā Behtolds rečitē gluži kā Mērfijs vai precīzāk - kā Marks E Smits (no The Fall). Kopumā albumā diskopanks ("It''s Boring / You Can Live Anywhere You Want") mijas ar 80.gadu disko ("I''m In Love With A Ripper (Party Mix)" un CSS raksturīgu indī deju popmūziku.

Albuma lielākais hits, protams, ir līdzi dziedamais "Psychic City (Voodoo City)" (skat.video), kurā Klēra rečitē labākajās 1980.gadu sākuma Tom Tom Club vai pat Blondie Debijas Harijas tradīcijās.

Izdošanas datums - 04.08.2009.

Woolfy "If You Know What''s Good For Ya!!" (DFA/Rong) 7/12

Woolfy "If You Know What's Good For Ya!!"
Woolfy "If You Know What's Good For Ya!!" Foto: Publicitātes foto

Vēl viens potenciāli spējīgs muzikālais projekts ir mazās Sanfrancisko izdevniecības "Rong Records" projekts Woolfy, kura pamatā ir viens cilvēks Misters Vulfijs (Simon "Woolfy" James). sadarbībā ar DFA, Vulfija "If You Know What''s Good For Ya!!" izdots arī plašākai auditorijai.

Tiesa, Vulfijs uz pārējo apskatīto DFA albumu fona ir, manuprāt, visnenobriedušākais, albuma disko un fanka lektroniskie bīti skan monotoni un nepabeigti, vājas arī melodijas. Grūti pat izcelt kādu vienu skaņdarbu, ja nu vienīgi Glass Candy radniecīgo "Odyssey".

Pats Vulfijs dzimis Londonā un ir savulaik populārās skotu grupas "Marmalade" dalībnieka atvase. Kopā ar ģimeni pārcēlies uz Losandželosu un 1995.gadā sācis nopietni pievērsties dīdžejošanas arodam. Agrīnie muzikālie projekti "Projections" un "LoaRhythm" guva zināmu ievērību, taču tikai šogad, pateicoties DFA, par Vulfiju uzzinām arī mēs.

Kā jau minēju, visticamāk, šis ir tikai sākums un, ja sadarbība ar DFA nebeigsies, katrs jauns Woolfy ieraksts būs tikai labāks.

Izdošanas datums - 23.06.2009.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu