N.E.R.D. "Seeing Sounds" (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

Par spīti paziņojumiem 2005. gadā, apvienība N.E.R.D nav izjukusi un šomēnes laidusi klajā jaunu studijas albumu.

N.E.R.D. "Seeing Sounds"  

(Virgin Interscope)

8/12


Producentu pāris Čeds Hugo (Chad Hugo) un Farels Viljamss (Pharrell Williams), kas pazīstami kā "The Neptunes", piedāvā trešo studijas plati kopā ar kolēģi Šeju (Shay) "Seeing Sounds". Plate seko 2004. gada N.E.R.D - Windows. Albuma nosaukums radies televīzijas kanāla "Discovery Channel" dokumentālās filmas par sintēzi iespaidā, un tā pirmais singls "Everyone Nose (All the Girls Standing in the Line for the Bathroom)" jau nonācis dažādos mūzikas topos (skat. video).

Neskatoties uz lielo aizņemtību, producējot Madonnas un citu zvaigžņu mūziku, Farels Viljamss tomēr spējis atrast laiku N.E.R.D. projektam. Tiesa, plati tomēr caurstrāvo, manuprāt, neliels jaunu muzikālu ideju trūkums. Protams, "All the Girls Standing in the Line for the Bathroom" nav visprimitīvākais šā brīža hitsingls, taču gan tekstuāli, gan muzikāli tas pēc vienas minūtes sāk kļūt apnicīgs un pat uzbāzīgs. Interesanti, ka šajā albumā 3/4 no visa muzikālā materiāla ir tieši Farela ziņā atšķirībā no iepriekšējiem veikumiem, kur Hugo un Viljamss dalīja šos pienākumus uz pusēm.

Jaunais albums ir konceptuāls veikums, proti, tā nosaukums un koncepcija radusies no neiroloģiska fenomena – "sinestēzijas", kad viena sajūta izraisa citu, piemēram, redzot sarkano krāsu, mutē rodas ogu garša vai, piemēram, daudziem cilvēkiem zila krāsa izraisa aukstuma sajūtu. Kā stāsta Farels, tas ir veids, kādā grupa rada savu mūziku – skaņas ne tikai raida impulsus uz smadzenēm, bet arī rosina dažādas sajūtas, atmiņas.

Sarunā ar MTV Farels Viljamss izteicies, ka viņu ir iedvesmojusi apziņa, ka ir iespējams "redzēt skaņas". "Lielākā iedvesma slēpjas dziļi sinestēzijā," viņš saka.

N.E.R.D. "Seeing Sounds"
N.E.R.D. "Seeing Sounds" Foto: Publicitātes foto
"Piemēram, jūs kaut ko dzirdat un jums no tā saskrien siekalas mutē vai rodas kādas idejas dziesmai,"

piebilst Šejs. "Kad mēs radījām šo plati, tā bija mūzika, kuru mēs vizualizējām radīšanas procesā. Mēs nolēmām, ka šāds albuma nosaukums būtu ļoti piemērots."

Plati ievada plates konceptintro "Time For Some Action", kurā Farels stāsta par minēto sinestēzijas fenomenu. Pēc komercnodevas "par meitenēm, kas stāv rindā uz labierīcībām" seko divi mani plates favorīti - "Windows" (audio) un "Anti Matter". "Spārksisko" "Windows" ievada klasisks N.E.R.D ģitāras rifs, kas vēlāk apaug ar bītboksu, plaukstiņu perkusiju un elegantu, līdzi dziedamu fona vokālu. Savukārt "Anti Matter" ir smagnējs hiphops ar nesošiem balss sampliem. Pēc neizteiksmīgā "Spaz" seko vēl viena Farela pērle - "Yeah You", šoreiz labākajās meistara R&B tradīcijās. Lielisks ir arī līdzi dziedamais "Sooner or Later", tiesa, tas beigās tiek izstiepts līdz sešām minūtēm un kulminē teju vai Prinsam raksturīgā "fusion" psihedēlijā.

Kopumā muzikāli interesanta klausāmviela, kuru diemžēl pabojā vājie dziesmu teksti.

Izdošanas datums 10.06.2008.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu