J.Žilde: Labākās pašmāju dziesmas 1.d. (91)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto
References: API SITE

TVNET Mūzika aizsāk jaunu rubriku, kurā beidzot (!) galveno uzmanību vērsīs uz pašmāju muzikālajā lauciņā tapušajiem ierakstiem.

Reiz sarunā ar kādu vidējās paaudzes inteliģentu latviešu pāri saskāros ar skaudru patiesību. Pēdējos gadus radītā pašmāju mūzika diemžēl vairs nenonāk pie klausītāja tik viegli un nepastarpināti kā laikā, kad Latvijā bija tikai viena televīzija, pāris avīzes un žurnāli, viens radio un Alda Ermanbrika kunga vadītais televīzijas raidījums "Varavīksne".

Kādreiz bija spēcīgas rokdziesmas, bija rokgrupas "Pērkons", "Credo", "Jumprava" u.c., bet tagad nekas tik labs vairs nav,

tā manis minētais kungs. "Kā nu nav?" es vēlējos iebilst, bet tad atkal atskārtu sen zināmu, sāpīgu patiesību. Proti,

šodien, lai nokļūtu līdz skatītājam, ir vai nu jāpiedalās kādā televīzijas realitātes vai talantu šovā, jāizmaļas cauri Eirovīzijas dzirnavām vai jāiztur "Jaunā viļņa" konkurss.

Tikai tad tevi pamana...

Visi manis minētie eksponēšanās ceļi nevienai sevi cienošai rokgrupai nav pieņemami, tādēļ Latvijas popmūzikas eliti pēdējos gados 90% gadījumu arī veido vai nu talantu šovu, Eirovīzijas, vai "Jaunā viļņa" dalībnieku portreti.

Rokmūzikai (ne vienmēr ar to domāju stilistiski smagu mūziku) atvēlēti tikai daži % no atsevišķu radio ētera laika, un tas arī viss... Protams, vienmēr ir internets, kur publicēt savu mūziku, taču tas nespēj uzspiest (kā to dara radio vai TV, spēlējot kādu dziesmu vairākas reizes dienā) klausītājam savus noteikumus, jo katrs no mums tīmeklī var izvēlēties vai neizvēlēties mūziku pēc sirds patikas un klausīties dziesmu 1 vai 101 reizi.

Tādēļ, lai atvieglotu labas pašmāju mūzikas meklējumus un lai oponētu apgalvojumam, ka labas mūzikas Latvijā sen vairs nav, laiku pa laikam, pēc savas subjektīvās saprašanas, piedāvāšu jūsu uzmanībai "Labāko pašmāju mūzikā" ("Best Of Latvian Music"). Galvenais akcents uz pēdējos 15 gados tapušām dziesmām (dažādos žanros), taču katrā no apskatiem iekļaušu arī kādu klasisku hitu.

Lūk, pirmās 4 dziesmas:

Baložu Pilni Pagalmi "Noslēpums" (2007)

2007.gadā grupa "Baložu pilni pagalmi" izdeva astoto studijas albumu "Esi sveiks" no kura par singliem (nosacīti, protams, jo reti kurš radio kaut reizi nospēlēja kādu "Baložu" dziesmu) kļuva tādas dziesmas kā "Melnbaltā" un "Huana brīnums". Taču, manuprāt, tieši "Noslēpums" ir vēl viens no grupas līdera Māra Šverna šedevriem, kas droši liekams blakus "Rakstāmgaldam", Cik dīvaini" un "Vēstules".

Baložu Pilni Pagalmi (Māris Šverns)
Baložu Pilni Pagalmi (Māris Šverns) Foto: TVNET

Gaujarts "Lovestorijs" (2009)

Pagājušogad vienu no labskanīgākajiem pašmāju mūzikas albumiem "Koncerts kultūras namā" izdeva pusakustiskā folka grupa "Gaujarts". Daudz labskanīgāks un, galvenais, viengabalaināks tas būtu, manuprāt, ja tajā netiktu sajauktas vairākas svešvalodas. Tomēr skaņdarbs ar latviskoto angļu nosaukumu "Lovestorijs", kas iedziedāts dzimtajā mēlē kopā ar "Kartāgas", "M. Gvardes" un "Hospitāļu ielas" līderi Edgaru Šubrovksi, ir netverami skaists.

Gaujarts
Gaujarts Foto: TVNET

Tramplīni "Zibspuldzes" (2008)

Jāņa Birznieka vadītie "Tramplīni" laiku pa laikam izdod kādu jaunu mazo platīti. Pēdējā no tām, "Ziepju trauks", laista klajā 2008.gada nogalē. To ievada Anetes izjusti iedziedātās "Zibspuldzes". Fantastiska dziesma! Kur skatās radio?

Tramplīni
Tramplīni Foto: Publicitātes foto

Klasisks hits: Aurora "Sadauzītais bundzinieks"

Jebkura no Ritvara Dižkača un grupas "Aurora" retajām iemūžinātajām dziesmām (tādas ir vien septiņas vai astoņas, ja nemaldos) ir dēvējama par klasisku. Pie "Auroras" vēl atgriezīsimies citos apskatos, bet pagaidām jūsu uzmanībai sen piemirsts "Sadauzītā bundzinieka" video.

Komentāri (91)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu