Vecāki apstrīdēs RD jaunos noteikumus uzņemšanai bērnudārzos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vecāki apstrīdēs Rīgas domes apstiprinātos noteikumus par bērnu uzņemšanu pašvaldības līdzfinansētajās privāto bērnudārzu grupās, informēja vecāku iniciatīvas grupas "Nauda seko bērnam" pārstāve Daina Kazāka.

Viņa norādīja, ka vecāki nesamierināsies ar pašvaldības pieņemtajiem noteikumiem, kas neliecina par labu pārvaldību un efektīvu nodokļu izmantošanu, tādēļ ar iesniegumu vecāki vērsīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM), Tiesībsarga birojā, Satversmes tiesā.

Kazāka stāstīja, ka pašvaldības mērķis nav nodrošināt bērnus ar vietām bērnudārzos, jo nevienu brīdi neviena atbildīgā amatpersona nerunā par bērnu vajadzībām, pirmsskolas izglītības pakalpojuma kvalitātes uzlabošanu, bet gan vēlmi samazināt bērnu rindu, organizējot iepirkuma procedūru, kas paver iespēju novirzīt naudas plūsmu pašvaldībai pietuvinātiem uzņēmumiem.

"Vecāki ir ieinteresēti, lai visi bērni saņemtu vienādu pašvaldības atbalstu pirmsskolas izglītībai un lai vecāki paši varētu izvēlēties saviem bērniem ģeogrāfiski tuvāko un pedagoģiski kvalitatīvāko bērnudārzu. Svarīgi, lai līdzekļu izlietojums būtu caurskatāms un viegli administrējams," sacīja Kazāka.

Viņa uzskata, ka šodienas balsojums nebija par būtību, bet gan par savām interesēm. Viņa bijusi pārsteigta arī par nelielo piketētāju skaitu, kas šodien pie Rīgas domes piketēja pret pašvaldības ieceri. "Tas liecina, ka sabiedrība vairs netic un neaizstāv godīgu lēmumu pieņemšanu. Šāda tendence ir ļoti bīstama," teica Kazāka.

Rīdzinieku bērnus privātajos bērnudārzos varētu uzņemt jau šovasar

Pēc saistošo noteikumu "Par kārtību, kādā reģistrē, uzņem un atskaita pirmsskolas vecuma bērnus Rīgas pilsētas pašvaldības finansētajās pirmsskolas izglītības grupās privātajās izglītības iestādēs" spēkā stāšanās pašvaldība uzsāks iepirkuma procedūru - jau šovasar plānots iepirkt atsevišķas grupiņas no privātajiem bērnudārziem.

Pašvaldība izsludinās iepirkumu uzreiz par grupiņām, nevis atsevišķām vietām, lai būtu vieglāk kontrolēt izglītības procesa kvalitāti.

Noslēdzoties iepirkumam, pašvaldība publiski paziņos tās iestādes, kuras uzvarējušas iepirkumā un piedāvā brīvas vietas. Pretendēt uz vietu pašvaldības grupiņās, kas darbosies privātajās pirmskolās, varēs ikviens pašvaldības pirmsskolas rindā reģistrētais bērns, tajā skaitā bērni, kuri jau apmeklē privāto bērnudārzu un vienlaikus gaida rindā uz pašvaldības bērnudārzu.

Vecāki varēs izteikt savu vēlmi pieteikties uz grupām privātajos bērnudārzos pēc tāda paša principa, kā tas notiek uz jaunatvērtajiem pašvaldības bērnudārziem, jo iepirkuma rezultātā tiks izveidotas jaunas grupas, uz kurām iepriekš neviens nav pieteicies. Pieteikumi tiks sistematizēti pēc pirmreizējā reģistrēšanās datuma pašvaldības bērnudārzu rindā. Vecākiem, kuru bērni tiks uzņemti pašvaldības grupiņās, būs jāmaksā tikai par bērnu ēdināšanu, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jau ziņojām, Rīgas dome šodien pieņēma pašvaldības saistošo noteikumu projektu, kas noteiks pašvaldības pirmskolu rindā esošo bērnu reģistrēšanas un uzņemšanas kārtību domes līdzfinansētajās privāto bērnudārzu grupās, pret ko iebildumus pauduši gan vecāki, gan privātie bērnudārzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu