Kozlovskis: Zolitūdes traģēdija - viena no sarežģītākajām policijas vēsturē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policija (VP) ir pabeigusi vienu no galvenajām Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas lietām, kas vienlaikus ir bijusi viena no sarežģītākajām un apjomīgākajām Valsts policijas pastāvēšanās vēsturē, atzinis iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

«Šis ceļš bija grūts un izaicinājumu pilns, jo zināšanas un pieredze, kādas bija nepieciešamas šādu lietu izmeklēšanā, Valsts policijas izmeklētājiem bija jāapgūst no jauna,» par ministra pausto vēsta padomniece Daiga Holma.

Pie lietas strādāja 47 izmeklētāji.

Jau ziņots, ka policija sākusi prokuratūrai nodot pirmos Zolitūdes traģēdijas lietas materiālus.

VP Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins otrdien žurnālistiem pavēstīja, ka kopumā kriminālvajāšanai nodotas astoņas fiziskās un četras juridiskās personas. Prokuratūrai apsūdzība jāuzrāda 10 dienu laikā.

Izmeklēšanas laikā tikusi veikta vērienīgākā notikuma vietas izpēte Latvijas vēsturē, kas ilgusi kopumā 250 dienu - no 2013.gada 21.novembra līdz 2014.gada 28.jūnijam. Tāpat izveidota izmeklēšanas grupa 47 izmeklētāju sastāvā, kurus vadīja vadošais izmeklētājs. Kopumā procesuālo darbību veikšanas laikā strādājuši vairāk nekā 100 policijas darbinieku.

Izmeklēšanas laikā izņemts vairāk nekā 200 tonnu lietisko pierādījumu - pārsvarā būvgruži no traģēdijas vietas. Pašu kriminālprocesu veido 56 sējumi jeb 14 tūkstoši lappuses. Tāpat policija izņēmusi 47 iepakojumus ar dažādiem dokumentiem.

Zolitūdes traģēdijā bojā gājuši 54 cilvēki, 59 personām nodarīti miesas bojājumi, bet par cietušo radiniekiem atzīti 143 cilvēki, 38 personām nodarīts morāls kaitējums. Par cietušajiem atzītas arī 11 juridiskās personas. Kopumā traģēdijas ietvaros nodarīti materiālie zaudējumi 98 miljonu eiro apmērā.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā «Maxima» 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija «Homburg Zolitude», kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam «Homburg Eastern Europe Fund B.V.», kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi - būvkompānija «Re&Re», bet ēku projektējusi arhitektu firma «Kubs». Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā pabeigta 2011.gada nogalē.

«Homburg Zolitude» piederēja sabrukušā «Maxima» veikala jumta virsējā daļa, pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir «Tineo», kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam «Maxima Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu