«Pietiek!» ASV skolēni dodas demonstrācijās par stingrāku ieroču kontroli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien vairāki desmiti tūkstošu amerikāņu jauniešu «nobastoja» mācības, lai dotos demonstrācijās pret vardarbību ar ieročiem un pieprasītu stingrāku ieroču kontroli. Tie ir starp lielākajiem skolēnu un studentu protestiem kopš Vjetnamas kara laikiem, vēsta ziņu aģentūra AP.

Spītējot aukstumam un sniegam Jaunanglijā, kā arī Džordžijas un Ohaio štatu skolu vadības draudiem sodīt no stundām aizgājušos, skolēni protestēja pret ASV ieroču lobiju Nacionālo šaujamieroču asociāciju (NRA) un pieminēja apšaudē Mārdžorijas Stounmenas Daglasas vidusskolā Floridas štatā bojāgājušos.

«Vai es būšu nākamais?» vēstīja uzraksti uz dažiem plakātiem. Pārāk daudz jaunu cilvēku zaudējuši dzīvību skolu apšaudēs un citi dzīvo bailēs, ka tas varētu notikt arī viņu mācību iestādēs, norāda protestētāji.

«Mēs esam uzauguši, redzot arvien jaunas traģēdijas un vienmēr jautājot - kāpēc? Kāpēc tas notiek atkal un atkal?» laikrakstam «The New York Times» saka 16 gadus vecā Kailija Tainere, kura mācās Kolumbainas vidusskolā. Tur apšaudē 1999.gadā tika nogalināti 13 cilvēki.

Kolumbainas slaktiņš tiek uzskatīts par skolu apšaužu «ēras» sākumu.

Jau izjūtamas pirmās pārmaiņu vēsmas ASV attieksmē pret ieroču pieejamību. Floridas štatā, kur 14.februārī notika protestu vilni aizsākusī apšaude, pieņēma likumprojektu par minimālā vecuma, no kura var iegādāties ieročus, pacelšanu no 18 līdz 21 gadam. Taču nacionālā līmenī tas vēl nav novedis pie jūtamām izmaiņām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu