Atklāts "ģēniju sindroma" cēlonis (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Japāņu zinātnieki ir atklājuši noslēpumainā Marfana sindroma iemeslu. Marfana sindroms – reta pārmantojama slimība, bieži ir raksturīga ar augstu intelektu apdāvinātiem cilvēkiem. Tiek uzskatīts, ka no šā sindroma cieta Abrahams Linkolns, Šarls de Golls, Hanss Kristians Andersens, bet tagad šī slimība tiek piedēvēta teroristam numur viens – Osamam bin Ladenam.

Visus šos cilvēkus vieno Marfana sindromam raksturīgas ārējas pazīmes – kalsnums, šaurs krūškurvis, neproporcionāli lielas ekstremitātes ar gariem zirnekļveidīgiem pirkstiem. Viena no pazīmēm ir arī sirds un asinsvadu sistēmas defekts, kurš aortas plīsuma rezultātā var izraisīt pēkšņu nāvi. Šim sindromam ir raksturīga arī pastiprināta adrenalīna izstrādāšanās. Rezultātā – pastāvīgs nervu uzbudinājums un hiperaktivitāte, kas bieži izpaužas neordinārās spējās. Tādēļ nereti šo slimību dēvē par "ģēniju sindromu". Tam ir divi veidi – ar asi izteiktām izpausmēm (Linkolns un de Golls) un ar simptomiem, kuri ārēji izpaužas ļoti vāji, acīmredzot, kā tas ir bin Ladena gadījumā. Pirmā veida ģenētiskais raksturs tika atklāts jau 90. gadu sākumā, bet tagad japāņu zinātnieki ir noskaidrojuši sindroma otrā tipa avotu, ziņo ITAR-TASS. Saskaņā ar Zinātniski tehniskās stimulēšanas aģentūras pētījuma rezultātiem sindroma paveids attīstās trešajā hromosomā esošā gēna TGFBR-2 anomālijas dēļ. Tiek uzskatīts, ka tā funkcijās ietilpst ļaundabīgu audzēju attīstīšanās kavēšana.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu