Lāzerprinteri var kaitēt veselībai tāpat kā smēķēšana (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dažu modeļu biroju lāzerprinteri var radīt darbinieku veselībai draudus, kas salīdzināmi ar smēķēšanas radīto kaitējumu, otrdien vēsta raidsabiedrība ABC, atsaucoties uz Austrālijas ekspertu veiktu pētījumu.

Ārkārtīgi sīkās daļiņas, kas no printeriem nonāk gaisā, viegli var iekļūt ne vien dziļi elpceļos un plaušās, bet arī asinsritē un, iespējams, izraisīt veselības traucējumus, sākot no vienkārša elpceļu kairinājuma un beidzot ar sirds un asinsvadu slimībām un onkoloģiskajām saslimšanām, norādījusi Starptautiskās Gaisa kvalitātes un veselības laboratorijas vadītāja, Kvīnslendas Tehnoloģiskās universitātes profesore Lidija Moravska.

Pētnieki gan nav sīkāk pievērsušies daļiņu ķīmiskajam sastāvam un procesam, kura rezultātā tās nokļūst gaisā, bet norāda, ka šī norise ir intensīvāka tad, ja tonera kasetne ir jauna un ja tiek drukāti attēli un grafiskie zīmējumi, jo tiem vajadzīgs lielāks tonera daudzums.

Lai risinātu problēmu, viņi iesaka pirmām kārtām nodrošināt darba telpās labu ventilāciju.

17 no 62 pētījumā aplūkotajiem printeriem atzīti par būtiskiem gaisa piesārņotājiem, un viena tipa printeris eksperimenta laikā izmetis gaisā daļiņas ar tādu intensitāti, kas pielīdzināma cigarešu smēķēšanai.

Bīstamāko printeru sarakstā iekļauti 12 "Hewlett Packard" modeļu printeri un viens "Toshiba" printeris.

Vienlaikus pētnieki atzinuši, ka 37 no pārbaudītajiem printeriem šai ziņā izrādījušies pilnīgi nekaitīgi.

Moravska norādījusi, ka printeru izmešus viņas vadītā pētnieku grupa atklājusi pavisam nejauši - pētot, kā ventilācija var pasargāt biroju darbiniekus no āra gaisa piesārņojuma. Pētījums veikts kādā Brisbenas birojā, kas atrodas biznesa rajonā ar intensīvu satiksmi.

"Mēs nebūt nedomājām, ka atradīsim piesārņojuma avotus iekštelpu gaisā, tomēr drīz vien secinājām, ka šis piesārņojums trīskārt pārsniedz ārējo piesārņojumu," viņa pastāstījusi.

Pēc profesores teiktā, darba laikā piesārņojuma daļiņu koncentrācija biroja gaisā izrādījusies pieckārt lielāka nekā pārējā laikā, bet telpās ar sliktu ventilāciju augsts piesārņojuma līmenis varētu saglabāties visu laiku, nopietni apdraudot darbiniekus, kuriem tur jāuzturas ilgas darba stundas.

Austrāliešu pētnieki aicinājuši valstu valdības apsvērt iespēju regulēt lāzerprinteru izmešu līmeni, bet, kamēr tas nav izdarīts, viņi iesaka uzņēmējiem izvēlēties mazāk kaitīgu modeļu printerus un īpaši pievērst uzmanību tam, lai printeris neatrastos vietā, kur gaisa plūsma iznēsā kaitīgās daļiņas pa visu telpu.

Profesores Moravskas un viņas kolēģu veiktos pētījumus šonedēļ paredzēts publicēt Amerikas Ķīmiķu biedrības žurnālā "Environmental Science & Technology".

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu