Nākotnes rūpnīcās strādās nevis cilvēki, bet tūkstošiem robotizētu skudru?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Nākotnes rūpnīcās strādāšot nevis cilvēki un milzu specializētas mašīnas, bet gan miniatūri robotiņi - skudras, kas darbošoties pēc spieta principiem, kopīgi strādājot pie viena mērķa, liecina uzņēmums «Festo» nākotnes vīzijas. Uzņēmums sācis attīstīt rūpniecisku skudru un tauriņu modeļus, raksta «The Telegraph».

Vācu inženiertehnoloģiju uzņēmums «Festo» specializējas automatizētu produktu piegādē rūpnīcām visā pasaulē.

Jaunākais izgudrotāju veikums ir robotizētas skudras un tauriņi.

Kompānija patlaban bionisko mācību tīkla programmu ietvaros sadarbojas ar dažādām universitātēm, lai pēc dzīvnieku parauga radītu dažādas mašīnas un robotus, cerot, ka šādu tehnoloģiju attīstībai būs arī komerciāls izmantojums.

Jaunāko izgudrojumu vidū ir ultraviegli roboti - tauriņi, kurus darbina nelieli motoriņi. Šie roboti patlaban ir spējīgi koordinēti lidot grupā, novērojot viens otra uzvedību. Robotu - tauriņu kustību fiksē 10 eksperimenta telpā izvietotas kameras, kas informāciju par robotu kustību gaisā lielā ātrumā pārraida uz centralizēto datoru, kurš savukārt informāciju nemitīgi analīzē un dod robotiem kustības komandas. Tauriņi, kuru spārnu vēziena amplitūda sasniedz 50 centimetrus, katrs sver tikai 32 gramus, un bez atkārtotas uzlādes šobrīd var lidot četras minūtes.

Vēl viens «Festo» projekts ir roboti - skudras. Izdevies panākt, ka tās darbojas pēc spieta principa, kopīgiem spēkiem pēc datora komandas pārvietojot objektus, kas katram individuālajam robotiņam būtu daudz par smagu.

Skudru roboti ir 13,5 centimetrus gari, to galvas aprīkotas ar stereo kamerām, un tie spēj paši sevi atkārtoti vajadzības gadījumā uzlādēt. Uzlāde notiek caur «skudru» antenām, kuras robotiņi paši fiksē pie uzlādes iekārtām.

Skudru kājiņas radītas no elastīga materiāla, un tās pat aprīkotas ar piesūcekņiem, kas palīdz robotiem sevi fiksēt pie dažādiem objektiem.

«Līdzīgi kā skudras dabā arī bioniskās skudras darbojas kopā, balstoties uz skaidriem likumiem. Tās komunicē cita ar citu un savstarpēji koordinē savu rīcību un kustības. Mākslīgās skudras demonstrē, kā autonomas individuālas komponentes var atrisināt sarežģītus uzdevumus, strādājot kopā kā vienota tīklveida sistēma,» skaidro «Festo» eksperti.

Iepriekš zinātnieki šādā veidā sadarbībā ar universitātēm izstrādājuši robotizētus pingvīnus un ķengurus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu