Miris pirmais cilvēks ar mākslīgo sirdi (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Žorža Pompidū slimnīcā Parīzē miris pasaulē pirmais cilvēks, kam tikusi ievietota mākslīga sirds. 76 gadus vecais vīrietis pirms nedēļas miris tikai 75 dienas pēc viņam veiktās operācijas.

Mākslīgā sirds, ko izgatavo franču kompānija Carmat, ir veidota tā, lai pilnībā atdarinātu svarīgā orgāna funkcijas. 76 gadus vecajam vīrietim tā tika transplantēta pagājušā gada decembrī, jo viņa paša sirds vairs nespēja pildīt asinsapgādes funkciju un ārsti prognozēja, ka kungam atlicis dzīvot vien dažas nedēļas vai pat dienas, raksta Dailymail.co.uk.

Pagaidām Žorža Pompidū slimnīcas personālam nav vienota viedokļa, kādēļ pacients miris.

Mākslīgā sirds ir ļoti sarežģīta ierīce. Tās iekšpusē, kur plūst asinis, sieniņas ir izklātas ar vērša sirds audiem, nevis sintētiskiem materiāliem, kas var izraisīt asins recēšanu. Enerģiju sirds darbam savukārt sniedz ārēji pieslēdzamas litija jonu baterijas.

Carmat mākslīgā sirds
Carmat mākslīgā sirds Foto: Publicitātes foto

Carmat pagaidām nevēlas sniegt vērtējumu par mākslīgās sirds darbu, vien atzīmē, ka ir pateicīgi drosmīgajam pacientam un viņa ģimenei. Kompānijas pārstāve vienlaikus norāda, ka Francijā rindā mākslīgās sirds pārstādīšanu šobrīd gaida vēl trīs cilvēki ar neārstējamām sirdskaitēm.

Klīniskie testi tiks uzskatīti par sekmīgiem, ja cilvēki ar implantiem spēs nodzīvot vismaz mēnesi. Jāatzīmē, gan, ka mākslīgās sirds plānotais kalpošanas laiks ir krietni ilgāks - pieci gadi.

Pēc sekmīgiem pirmajiem testiem Carmat plāno sirdi pārstādīt aptuveni 20 cilvēkiem ar mazāk bīstamām sirds kaitēm. Bet vēlāk jau plānots apgūt plašāku šīs nozares tirgu. Carmat lēš, ka Savienotajās Valstīs un Eiropā ir ap 100 tūkstošiem cilvēku, kam perspektīvā būs nepieciešama sirds transplantācija. Tas nozīmē tirgu 16 miljardu eiro apmērā, kurā Carmat sīvākie konkurenti būs amerikāņu kompānijas SynCardia Systems un Abiomed.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu