Pēc apaviem spriež par to valkātāju (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mitrais rudens laiks ir smaga pārbaude mūsu apaviem. Samirkstot un pēc tam strauji žūstot, apavu materiāls zaudē savas īpašības un, protams, arī izskatu. Savukārt populārā metode ziemā ar sāls palīdzību uzturēt no sniega tīras ielas labiem ādas apaviem ir gluži vai nāves spriedums. Piedāvājam dažas ikdienas gudrības, kas palīdzēs kurpes un zābaciņus pēc iespējas ilgāk saglabāt skaistus.

Visa pamatā - tīrība

Pats svarīgākais - apaviem jābūt tīriem. Ne tikai tāpēc, ka tas liecina par nēsātāja kārtības izjūtu, bet arī tāpēc, ka netīrumi, kas ieēdas ādā, padara to neelastīgu. Āda var ātrāk plaisāt, plīst un vairs nespēs pasargāt kājas no aukstuma un mitruma. Pirms pirmā izgājiena jaunās kurpes bagātīgi jāieziež ar treknu apavu krēmu un jāļauj tam vairākas stundas iesūkties. Var krēmu atstāt uz visu nakti. Pēc tam apavus nospodrina ar apavu birsti. Ir speciāli kopšanas līdzekļi, kas vēl labāk aizsargā apavus. Piemēram, pretmitruma aerosoli un apavu krēmi, kas neļauj materiālam izmirkt. Jaunus ādas apavus var tīrīt arī ar vazelīnu.

Ikdienas apavu kopšanai der arī bezkrāsainās apavu smēres, bet, ja ir vajadzība nomaskēt skrāpējumus vai noberzumus, jāizvēlas atbilstošas krāsas apavu krēms.

Ja tomēr kurpes ir cietušas no rudens lietavām, nekādā gadījumā tās nedrīkst žāvēt uz karstiem radiatoriem. Diemžēl dzīves īstenība ir skarba - mums nav īpašu ierīču apavu žāvēšanai. Samirkušus ādas apavus mazgā ar aukstu ūdeni, slauka ar lupatiņu no abām pusēm, ieziež ar glicerīnu. Ja tomēr kurpes ir jāizkaltē pēc iespējas ātrāk, tad palīdz vecais triks ar avīzēm (avīžu papīrs pāris stundu laikā mitrumu uzsūks). Siltuma izstarotājs var atrasties kaut kur netālu.

Iesaka, ka katrai sezonai tomēr vajadzētu vismaz divus apavu pārus - kamēr vienu žāvē, nēsā otru pāri.

Viesnīcās un sabiedriskās iestādēs var redzēt (un izmantot) īpašas apavu tīrīšanas ierīces, kas ar birstēm notīra gan virspusi, gan zoles maliņas. Jaudīga apavu tīrāmā mašīna maksā virs 300 latu, bet arī mājas apstākļiem var iegādāties mazākas ierīces. Individuālo apavu tīrāmo mašīnu cenas ir aptuveni 40 latu.

Katram savu kopšanu

Atkarībā no materiāla, no kā izgatavoti apavi, tiem ir arī atšķirīga kopšana. Gludas ādas apavi vismaz reizi nedēļā jāapstrādā ar pretmitruma līdzekli, kas pasargā no mitruma un dubļiem. Apavi jātīra ar krēmu pēc atgriešanas mājās, kad apavi ir izžuvuši, nevis pirms iziešanas ārā.

- Apavu kopšanai no zamšādas un nubuka jāpievērš īpaša uzmanība. Putekļu, dubļu, netīrumu, sāls un lietus iedarbībā zamšāda var zaudēt savu sākotnējo izskatu un krāsu. Šādi materiāli būtu jāaizsargā ar pretmitruma līdzekļiem, kas vienlaikus neļauj materiālā iesūkties dubļiem un uzkrāties netīrumiem. Pēc tam kad līdzeklis ir iespūcies, zamšu izķemmē ar speciālu metāla birstīti. Zamšādas apavus var labi notīrīt, ja tos patur virs tvaika, bet pēc tam tīra ar īpašu birstīti. Ja zamšādas apavi ir ļoti netīri, tos tīra ar ziepjūdeni, kam pievienots ožamais spirts.

- Lakādas apavi ir ekskluzīvi un nav domāti valkāšanai ikdienā! Aukstumā un mitrumā lakāda plaisā. Nav ietiecams valkāt lakādas apavus, ja gaisa temperatūra ir zemāka par -5C. Ir līdzekļi, kas atjauno lakādas spīdumu. Vienkāršai lakādas tīrīšanai izmantojama mitra auduma lupatiņa.

- Tekstils, līdzīgi kā zamšāda un nubuks, ir īpaši pakļauts netīrumu un lietus iedarbībai. Tekstils būtu jāaizsargā ar pretmitruma līdzekli, kas vienlaikus neļauj materiālā iesūkties dubļiem un uzkrāties netīrumiem. Tekstila tīrīšanai izmanto birstīti ar mīkstiem gumijas sariņiem vai švammīti.

- Eļļota un vaskota āda vai nubuks ar laiku izžūst un zaudē savas sākotnējās - mitrumu aizturošās - īpašības, tāpēc šie materiāli ir jākopj ar pretmitruma, tauku un eļļu saturošiem līdzekļiem.

Mazliet par krēmiem

Ir divu veidu apavu kopšanas līdzekļi. Vienu izgatavošanai izmanto organiskos šķīdinātājus. Šādi krēmi labāk pasargā apavus sliktos laika apstākļos. Apavi ar organiskajiem šķīdinātājiem profilaktiski jākopj reizi nedēļā.

Otra grupa ir emulsijas tipa kopšanas līdzekļi, kur organiskā šķīdinātāja vietā izmantots ūdens. Emulsijas savukārt labāk spēj attīrīt apavu virsmu no netīrumiem un maigāk iedarbojas uz smalkākiem materiāliem. Emulsijas labāk noder, kopjot vasaras apavus, tās pārklāj kurpes virsmu ar plānu aizsargplēvīti, kas gan ļauj apaviem elpot, gan atgrūž putekļus.

Konsultēja "Euroskor" apavu veikalu darbinieki

***

Der zināt!

- Lai apavi spīdētu, tos var nedaudz patīrīt ar citrona daiviņu.

- Jaunus apavus pirms nesēšanas kritiskajās vietās (tur, kur parasti berž) var nedaudz ierīvēt ar mitrām ziepēm.

- Lai jauni dabiskās ādas apavi nekrāsotu zeķes, iekšādu var ieberzēt ar talku.

- Apavi nav jāmazgā ar ūdeni, bet jānoslauka ar mitru drāniņu.

- Ādas apavus viegli iztīriet no iekšpuses ar vati, kas samērcēta ožamajā spirtā, - izzudīs jebkāda smaka.

- Nepatīkamas smakas no apaviem var likvidēt, paberžot apavus no iekšpuses ar ūdeņraža pārskābē samērcētu vati. Šim nolūkam mēdz izmantot arī kālija permanganāta (zilo graudiņu) šķīdumu.

- Izžuvušu apavu ziedi var atjaunot, ja tai pievieno dažus pilienus terpentīna un uzmanīgi uzsilda.

- Apavi jāvelk kājās, lietojot apavu karoti. Apavu karote pasargā pakaļējo šuvi no plīšanas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu