Majonēze – veselībai, skaistumam un Lieldienu galdam (18)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties Lieldienu laikam, kad gan lieli, gan mazi mielosies ar olām un gandrīz visi pie tām ēdīs majonēzi, vietējie majonēžu ražotāji un eksperti apkopojuši interesantus faktus par garšīgo mērci – majonēze.

Par majonēzes izcelšanos pastāv vairākas versijas – vispopulārākā no tām stāsta, ka majonēzes pirmssākumi ir 18. gadsimta vidū un ir meklējami Spānijas pilsētā Mahonā, kas atrodas Menorkas salā. Mērce tad tika saukta par salsa mahonesa (spāņu valodā) un maonesa (katalāņu valodā). Vēlāk tā tika popularizēta Francijā ar nosaukumu mayonnaise. Plašākam patēriņam majonēze pirmo reizi parādījā Ņujorkā, Manhetenā un tā bija iesaiņota stikla burciņā. Eiropā 1905. gadā pirmo gatavo majonēzi pārdeva Vācijā - Ričarda Hellmana ģimenes delikatešu veikalā.

"Labu majonēzi raksturo augstvērtīgas rafinētas un dezodorētas eļļas un kvalitatīvas olu piedevas. Klasiskās majonēzes kvalitāti var novērtēt arī "uz aci" – jo majonēze biezāka un krēmīgāka, jo tā būs kvalitatīvāka. Tomēr mūsdienās aizvien iecienītākas ir kļuvušas arī diētiskās majonēzes ar pazeminātu tauku saturu, kā arī majonēzes ar dažādām piedevām, piemēram, – mārrutkiem, sēnēm, zaļumiem un ķiplokiem," stāsta "Milda KM" izpilddirektore Līga Āboliņa.

Daudzi, iespējams, nezina, ka majonēze arī nāk par labu veselībai – tajā ir E vitamīns, kas ir nozīmīgs antioksidants un pasargā no sirds saslimšanām. Daudzi vēl joprojām lieto majonēzi arī skaistumkopšanā – gan kā matu masku, gan kā sastāvdaļu sejas maskām. Viedokļi par efektu ir pretrunīgi, un tas ir atkarīgs gan no cilvēka matu un sejas ādas tipiem, gan no pašas majonēzes kvalitātes. Speciālisti vienmēr iesaka labāk izvēlēties pēc iespējas dabiskāku majonēzi – tātad bez konservantiem.

"Majonēzei bez konservantiem ir daudz īsāks derīguma termiņš nekā mazāk dabiskajām majonēzēm – aptuveni 5 mēneši. Tomēr tas ir daudz ilgāk nekā svaiga un garšīga saglabājas mājās gatavota majonēze – to vajadzētu izlietot trīs dienās pēc pagatavošanas," stāsta eksperte.

Tomēr majonēze ir arī viens no drošākajiem produktiem, ko ņemt līdzi piknikos. Lai gan pastāv stereotips, ka majonēzi nevajadzētu atstāt bez vāciņa vai tiešos saules staros, tā nav taisnība. Majonēze ir ļoti izturīga pret temperatūras pārmaiņām.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu