Miloševiča nāve izraisa samulsumu un aizdomas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušā Dienvidslāvijas prezidenta Slobodana Miloševiča nāve ANO cietumā izraisījusi vispārēju samulsumu par to, ka "Balkānu miesnieks" izsprucis no taisnās tiesas. Taču viņa sabiedrotie apsūdz ANO kara noziegumu tribunālu un uzskata, ka tas ir atbildīgs par viņa nāvi.

Serbijas laikraksti svētdien asi kritizē Hāgas tribunālu par Miloševiča "noslepkavošanu".

"Hāga nogalināja Miloševiču," pirmajā lappusē raksta avīzes "Press" un "Glas Javnosti" uz melna fona ar lielu bijušā Serbijas diktatora portretu. Taču viņa nāve nav izraisījusi īpaši spēcīgu reakciju ne Horvātijā, ne Bosnijas musulmaņu daļā, kas tika izpostītas 90.gadu Balkānu karos.

Miloševičs, kurš tika apsūdzēts kara noziegumos un genocīdā par viņa lomu Balkānu konfliktos, kuros gāja bojā vairāk nekā 200 000 cilvēku, tika atrasts miris savā gultā ANO cietumā Hāgā. Viņš tika apsūdzēts arī par pavēles došanu nogalināt līdz 8000 musulmaņu Bosnijas pilsētā Srebrenicā 1995.gadā, kad to ieņēma serbu spēki.

Asinspirts upuru tuvinieki priecājās par 64 gadus vecā bijušā diktatora nāvi, taču izteica nožēlu, ka viņam izdevās izvairīties no tiesas sprieduma.

"Žēl, ka mēs nedzirdēsim tiesas spriedumu, tomēr šķiet, ka Dievs viņu jau ir sodījis," teica Srebrenicas upuru māšu asociācijas vadītāj Hadžra Catiča, kura šajā slaktiņā zaudēja dēlu un vīru.

Tomēr Miloševiča ģimene vaino viņa nāvē Starptautisko kara noziegumu tribunālu. Tas ir "pilnībā atbildīgs" par to, ka neatļāva viņam ārstēties Krievijā, Maskavā paziņoja viņa brālis Borislavs Miloševičs.

"Pirms trim mēnešiem viņš lūdza atļauju doties uz Maskavu ārstēšanās nolūkā. Šis cirks Hāgas tiesā ir šausmīgs. Tas ir kriminālnoziegums," Francijas radiostacijai "France-Info" teica Borislavs Miloševičs.

CNN citē viņa atraitni Mirjanu Miloševiču, kura arī atrodas Maskavā: "Hāgas tribunāls nogalināja manu vīru."

Krievijas Ārlietu ministrija pauž nožēlu, ka Miloševičam netika ļauts ārstēties Krievijā, kur varas iestādes "tika garantējušas visu tiesas prasību izpildi".

Belgradā serbu reakcija bija dažāda - gan sašutums, gan aizdomas.

Serbijas premjerministrs Vojislavs Koštuņica paziņoja, ka viņa valdība "pieprasīs no Hāgas tribunāla detalizētu ziņojumu par šo traģisko notikumu".

Bosnijas serbu republikas prezidents Dragans Čavičs teica, ka Miloševičs bija "vēsturiska persona, kas tika gan kritizēta, gan slavēta".

"Mēs nedzirdēsim no Starptautiskā tribunāla, vai viņš bija vai nebija vainīgs. Šī prāva būtu atrisinājusi daudzas dilemmas," viņš sacīja.

Hāgas tribunāls paziņojis, ka ir sākusies Miloševiča nāves apstākļu izmeklēšana un dots rīkojums veikt pilnu autopsiju un toksikoloģisko analīzi.

Kā stāsta tribunāla ieceltais advokāts Stīvens Kejs, Miloševičs viņam nesen teicis, ka viņš nedomā beigt dzīvi pašnāvībā, jo viņš smagi strādājis pie savas aizstāvības, taču apzinās, ka darba slodze negatīvi ietekmējusi viņa veselību.

ANO tribunāla virsprokurore Karla del Ponte savukārt izteicās, ka Miloševiča nāve izraisījusi nožēlu Dienvidslāvijas karu upuru tuvinieku vidū.

"Slobodana Miloševiča nāve dažas nedēļas pirms prāvas beigām neļaus spriest taisno tiesu šajā lietā," sacīja del Ponte. "Tomēr noziegumi, kuros viņš tika apsūdzēts, arī genocīds, nevar palikt nesodīti."

ASV Valsts departamenta oficiālā pārstāvja vietnieks Toms Keisijs teica, ka Miloševičs bija "galvenā figūra, kas atbildīga par Dienvidslāvijas vardarbīgo sabrukumu 90.gados, arī par diviem šausmīgiem kariem Bosnijā un Kosovā".

Bijušais ASV galvenais sarunvedējs Dienvidslāvijā Ričards Holbruks sacīja, ka viņš "nenobirdinās ne asaru" par Miloševiču, kuru viņš nodēvēja par "sociopātu".

Eiropas Savienības ārpolitikas koordinators Havjers Solana pauda cerību, ka Miloševiča nāve dos iespēju Serbijai atvērt jaunu lappusi.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeks Strovs cer, ka līdz ar Miloševiča nāvi "Serbijas tauta spēs labāk samierināties ar savu pagātni, kas ir vienīgais veids, kā tā var pienācīgi raudzīties nākotnē".

Bosnijas prezidentūras musulmaņu priekšsēdētājs Sulejmans Tihičs teica, ka Miloševiča nāve "ir bēdīga ziņa upuriem, patiesībai un taisnīgumam".

"Viņu atcerēsies kā nelietīgu politiķi, kas atbildīgs par tūkstošiem cilvēku ciešanām. Viņš bija pirmais valsts vadītājs, kuram tika izvirzītas apsūdzības genocīdā," teica Tihičs, kurš 2003.gadā sniedza liecības pret Miloševiču.

Horvātijas prezidenta Stipes Mesiča reakcija bija līdzīga. "Žēl, ka viņš nenodzīvoja līdz prāvas beigām, lai saņemtu pelnīto spriedumu," aģentūrai HINA teica Mesičs.

Miloševičs nomira laikā, kad ES ārlietu ministri Zalcburgā tiekas ar saviem Balkānu kolēģiem. Galvenais šķērslis, kas kavē Serbijas pievienošanos Eiropas Savienībai, ir pagaidām neveiksmīgie mēģinājumi izdot starptautiskajam tribunālam bēguļojošo ģenerāli Ratko Maldiču, kuram izvirzītas apsūdzības par viņa lomu Sarajevas aplenkumā un Srebrenicas slaktiņā Bosnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu