Īslandē var pamosties daudz bīstamākais Katla vulkāns (65)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī kopš šīs nedēļas sākuma Īslandes Eijafjallajekulla ledāja vulkāns ir krietni samazinājis atmosfērā ievadīto pelnu daudzumu un vulkāniskie izdalījumi vairs nepaceļas 11 kilometru augstumā, speciālisti izsaka bažas, ka tagad varētu aktivizēties līdzās esošais Katla vulkāns, kas parasti mostas reizi simts gados un ir daudz bīstamāks par savu jaunāko brāli.

Britu meteorologi ziņo, ka Eijafjallajekulla vulkāns praktiski ir pārtraucis pelnu izmešanu atmosfērā un izvirduma veids ir mainījies: tā vietā, lai uzsviestu pelnus ļoti lielā augstumā, vulkāns sācis veidot šlakvielu konusu.

Britu vulkanologs Nils Oskarsons pieļauj iespēju, ka tagad varētu atdzīvoties kaimiņos esošais Katla vulkāns, kura izvirdumi 17. un 19. gadsimtā ir sekojuši tieši Eijafjallajekulla aktīvajām darbības fāzēm. Taču atšķirībā no sava mazā brālīša Katla vulkāns ir aptuveni 100 reižu jaudīgāks.

Sava britu kolēģa Nila Oskarsona prognozēm pievienojas arī Potsdamas ģeofiziķis Birgers Lūrs. Intervijā laikrakstam «Mitteldeutschen Zeitung» speciālists norāda, ka arī Katla vulkāns atrodas zem ledāja, līdz ar to pastāv iespēja, ka rodas pamatīga tvaiku eksplozija un vulkāniskie pelni tiek izsviesti vēl augstākos atmosfēras slāņos. Taču par Katla vulkāna aktivizēšanos vēl ticamāks varētu būt Hekla vulkāna izvirdums, jo šis vulkāns jau kopš 1970. gada izspļauj atmosfērā pelnus un izdala lavu tieši ik pēc desmit gadiem. Hekla vulkāns atrodas aptuveni 50 kilometru attālumā no Eijafjallajekulla ledāja vulkāna.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu