Zatlers cildina Obamas Krievijas "pārstartēšanas" politiku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Krievijas kaimiņvalstis ir ieguvējas no ASV prezidenta Baraka Obamas centieniem uzlabot attiecības ar Maskavu, pirms Polijā gaidāmajām sarunām ar ASV līderi ceturtdien intervijā ziņu aģentūrai AFP sacīja Latvijas prezidents Valdis Zatlers.

"Mums ir jāatzīst, ka šī "pārstartēšanas" politika ir darbojusies ļoti labi, un tas ir kompliments Obamas kungam, bet tas bija ļoti gudrs un drosmīgs solis," intervijā sacīja Zatlers.

Kļuvis par ASV prezidentu 2009.gada janvārī, Obama ķērās pie attiecību uzlabošanas ar Krieviju, raisot bažas bijušajās padomju bloka valstīs, ka viņu intereses tiks novirzītas otrajā plānā.

Tomēr Zatlers tagad norāda, ka notikumi attīstījušies savādāk.

"Mēs esam ieguvēji no šī procesa, atrodoties Eiropas Savienības austrumu stūrī, ar tiešu robežu ar Krieviju," norādīja Latvijas prezidents. "Šo gadu laikā mūsu attiecības ar Krieviju ir būtiski uzlabojušās un ir tik labas, kādas tās nekad agrāk nav bijušas."

No ceturtdienas līdz sestdienai Zatlers piedalās Centrāleiropas valstu vadītāju sanāksmē Polijā, kuras gaitā tiksies ar Obamu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Tikšanās notiks ASV un Centrāleiropas valstu vadītāju darba vakariņu laikā, kurās tiek plānots pārrunāt notikumus Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu valstīs. Tāpat Zatleram ir plānota atsevišķa tikšanās ar Baltijas valstu kolēģiem - Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti. Sarunas laikā prezidents vēlas pārrunāt Baltijas valstu kopējos projektus, kā arī valstu redzējumu par aktualitātēm reģionā un ekonomiskās situācijas attīstību.

Pasākuma gaitā notiks vairākas plenārsesijas, kurās ir plānots pārrunāt, kā Centrālās un Austrumeiropas valstis var izmantot savas demokratizācijas pieredzes, lai veicinātu demokrātijas nostiprināšanos austrumu reģionā.

Savukārt ceturtdienas vakara darba vakariņās ar Moldovas prezidentu Marianu Lupu prezidents pievērsīsies abu valstu aktuālajiem divpusējās sadarbības jautājumiem, bet piektdien Zatleram ir plānota arī atsevišķa tikšanās ar Bulgārijas prezidentu Georgiju Parvanovu par iespējām attīstīt Latvijas un Bulgārijas sadarbību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu