Sprādziens kodoldegvielas ražotnē Francijā; draudi novērsti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kodoldegvielas ražotnē Francijā pirmdien noticis sprādziens. Taču valsts amatpersonas jau pēcpusdienā apliecināja, ka radiācijas noplūde ārpus ražotnes teritorijas nav konstatēta. Arī Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ziņo, ka nesen saņēmusi oficiālu informāciju, ka nav nekādu bažu par radiācijas noplūdi un izplatību.

Papildināts ar ES CAB jaunāko informāciju

Eiropas Savienības Civilās aizsardzības birojs sniedzis informāciju dalībvalstīm par notikušo negadījumu Francijā, kas izraisīja bažas par radiācijas noplūdi.

"Latvija ir saņēmusi oficiālu apstiprinājumu no Eiropas Savienības Civilās aizsardzības biroja, ka avārija nav notikusi pašā atomelektrostacijā un radiācijas noplūde nav notikusi," pavēstīja ministrijā.

Jau ziņots, ka Francijas dienvidos pirmdien eksplodēja krāsns Markulas kodolatkritumu pārstrādes rūpnīcā, nogalinot vienu cilvēku, bet radioaktīvu materiālu noplūde no šīs krāsns nav notikusi, paziņoja Francijas Kodoldrošības pārvalde (ASN).

Sprādzienā tika ievainoti četri cilvēki, no kuriem viens nopietni cietis.

Eksplozija notika radioaktīvo atkritumu pārstrādes centrā "Centraco", kas pieder Francijas energokompānijai EDF un atrodas blakus Markulas kodolpētījumu centram, bet kurā nav atomreaktoru.

Krāsns, kas eksplodēja, tiek izmantota dažādas radioaktivitātes pakāpes atkritumu kausēšanai, paziņoja ASN.

ASN neminēja sprādziena cēloni, bet uzsvēra, ka ir novērsta jebkāda noplūde no šīs krāsns.

Ražotne atrodas Vidusjūras krastā, 20 kilometrus no vēsturiskās un tūristu iecienītās Aviņonas pilsētas, un ir viena no vecākajām Francijā - tā darbojas kopš 1955.gada.

Francijā atomelektrostacijās saražotās enerģijas attiecība pret kopējo valstī saražotās enerģijas daudzumu ir vislielākā pasaulē. Francijas 58 kodolreaktoriem tiek veikti stresa testi pēc Japānā martā notikušās Fukusimas 1.AES avārijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu