Izraēla vēlēšanas Krievijā atzīst par godīgām un demokrātiskām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas ārlietu ministrs Avigdors Lībermans trešdien paziņoja, ka pilnībā piekrīt Izraēlas novērotājiem Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās, kas tās raksturoja kā godīgas, brīvas un demokrātiskas. Ar sarunu par vēlēšanām Lībermans trešdien sāka tikšanos ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu.

"Ļaujiet man būt politiski nekorektam. Es ierados šeit no Viļņas [kur notika Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas sanāksme] un pa ceļam man uzdeva milzum daudz jautājumus par to, kā mēs uztveram Krievijas Valsts domes vēlēšanu rezultātus. Vēlos uzreiz atbildēt uz visiem jautājumiem, kas jau ir uzdoti un kurus man vēl nepaspēja uzdot," sarunu ar Putinu viņa Piemaskavas rezidencē Novoogarjovā sāka Izraēlas ārlietu ministrs.

Viņš atzina, ka Izraēla "uzmanīgi sekoja tam, kas notika Krievijā". "Vēl vairāk, šeit bija mūsu novērotāji - neliela, bet ļoti kompetenta grupa -, kas paši ne reizi vien kandidējuši un vadījuši vēlēšanu iecirkņus. Protams, ka viņi skaidri zina, kā skaitīt balsis," klāstīja Lībermans.

Izraēlas novērotāji pārkāpumus nav redzējuši

Izraēlas ārlietu ministrs norādīja, ka pats zvanījis novērotājiem un noskaidrojis viņu vērojumus par vēlēšanu godīgumu. "Viņu atbilde bija ļoti viennozīmīga: vēlēšanas bija pilnīgi godīgas, brīvas un demokrātiskas. Tas ir arī mans viedoklis, jo es paļaujos uz novērotājiem," atzina ministrs.

Lībermans piebilda, ka viņa tikšanās ar Krievijas premjeru tikai trīs dienas pēc vēlēšanām "apliecina to nozīmi, ko mūsu divpusējam dialogam, piešķir Krievija".

"Bez šaubām, mums šis dialogs ir ļoti svarīgs, tomēr neslēpšu - mēs esam Tuvie Austrumi un droši vien mums ir daudz jautājumu un ir dažādas pieejas daudziem Tuvo Austrumu tematiem. Bet arī ar to visu mūsu 20 gadu ilgušo divpusējo attiecību bilance ir bez šaubām ir pozitīva," secināja Lībermans.

Viņa vērtējumā Krievijas un Izraēlas kontakti ir "atklāti un atvērti".

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem iekļūšanai parlamentā nepieciešamo 7% vēlētāju atbalsta pārvarējušas četras partijas. Premjerministra Vladimira Putina vadītā "Vienotā Krievija", kuras saraksta līderis bija valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs, saņēmusi 49,3% balsu, kas nozīmē, ka partijai Valsts domē ir nodrošinātas vairāk nekā puse vietu jeb 238 no 450 deputātu vietām, kas gan ir par 77 vietām mazāk nekā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā.

Krievijas Federācijas Komunistiskā partija ieguvusi 19,2% un 92 deputātu vietas, "Taisnīgā Krievija" - 13,25% un 64 deputātu mandātus, bet Krievijas Liberāldemokrātiskā partija - 12% balsu un 56 deputātu vietas Valsts domē.

Pēc iepazīšanās ar šiem rezultātiem Medvedevs otrdien paziņoja, ka "vēlēšanas ir notikušas. Rezultāti ir zināmi. Vēlēšanas notikušas atbilstoši Krievijas likumdošanai par vēlēšanu norisi".

Svētdien notikušās Valsts domes vēlēšanas kritizēja starptautiskie novērotāji no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) un Eiropas Padomes.

Par vēlēšanu norises pārkāpumiem ziņoja ne tikai starptautiskie un vietējie vēlēšanu novērotāji un opozīcijas aktīvisti, bet arī Valsts domē iekļuvušās Komunistiskās partijas un "Taisnīgās Krievijas" līderi Genadijs Zjuganovs un Sergejs Mironovs. Zjuganovs trešdien paziņoja, ka "Vienotā Krievija" sev pieskaitījusi par 15% vairāk balsu nekā bija patiesībā, solot izmeklēt vēlēšanu rezultātus visos reģionos. Savukārt Mironovs paziņoja, ka vislielākā krāpšanās notikusi Sanktpēterburgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu