No Irākas izvesti pēdējie ASV karavīri

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Irāku svētdien pametuši pēdējie ASV karavīri, tādējādi noslēdzoties Savienoto Valstu spēku izvešanai no kara izpostītās valsts. Pēdējais konvojs, kurā ietilpa 110 transportlīdzekļu ar aptuveni pustūkstoti ASV karavīru, Irākas un Kuveitas robežu šķērsoja svētdienas rītā ap plkst.7.30 (plkst.6.30 pēc Latvijas laika).

Irākā pēc teju deviņus gadus ilgā kara tagad paliks vien 157 ASV karavīri, kuri apmācīs savus irākiešu kolēģus, kā arī neliels jūras kājnieku kontingents, kas gādās par diplomātiskās misijas drošību.

Kara kulminācijā vairāk nekā 500 militārajās bāzēs bija izvietoti vairāk nekā 170 000 ASV karavīru. Savukārt sestdien vienā bāzē bija palikuši vairs tikai nepilni 300 ASV karavīru.

Desmitiem tūkstoši bojāgājušo

Līdz ar pēdējo ASV karavīru izvešanu tiek pielikts punkts karam, kas prasījis desmitiem tūkstošu irākiešu un teju 4500 amerikāņu militārpersonu dzīvības. Vēl tūkstošiem cilvēku tikuši ievainoti, bet aptuveni 1,75 miljoni irākiešu pēc ASV iebrukuma 2003.gadā bijuši spiesti pamest savas mājas.

Savukārt no ASV budžeta līdzekļiem šis karš prasījis 800 miljardus dolāru.

Karavīru izvešana no Irākas bija viens no pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas priekšvēlēšanu solījumiem.

Irākieši nemierīgi par tālāko nākotni

Pašiem irākiešiem šis vēsturiskais notikums stiprina suverenitātes apziņu, taču vienlaikus spēkā pieņemas arī bažas, ka varētu atsākties vardarbība, kas kulmināciju sasniedza 2006. un 2007. gadā un laupīja dzīvību tūkstošiem cilvēku.

Lai gan vardarbības līmenis un spridzinātāju pašnāvnieku rīkotu uzbrukumu skaits ir samazinājies, joprojām teju ik dienas valsti satricina uzbrukumi, kas nereti vērsti pret valdības un drošības spēku amatpersonām.

Irāka apbalvo, ka tās spēki var novērst vardarbības uzliesmojumu, taču tiem pagaidām vēl trūkst prasmju tādās jomās kā gaisa telpas aizsardzība un izlūkinformācijas apkopošana.

Neizdodas vienoties ar ASV par apmācīšanu

Vienošanos par vairāku tūkstošu ASV karavīru palikšanu Irākā, lai varētu apmācīt vietējos karavīrus, tā arī neizdevās panākt.

Daudziem irākiešiem drošība joprojām rada raizes, taču viņus satrauc arī augstais bezdarba līmenis un neapmierinošā elektroenerģijas apgāde. Lai gan Irākai ir daudz naftas, daudziem tās iedzīvotājiem elektroenerģija pieejama vien dažas stundas dienā.

"Mēs nedomājam par Ameriku (..), mēs domājam par elektrību, darbavietām, mūsu naftu, mūsu ikdienas problēmām," stāsta valsts iestādē strādājošais Abass Džabers. "Viņi šeit atstāj haosu."

Nedrošība un satraukums par nākotni nomāc daudzus irākiešus.

Irākieši: ASV pamat novārtā pašu izpostīto valsti

Viņu prieku par diktatora Sadama Huseina gāšanu aizēnoja ilgais karš, kas tika sākts, lai atrastu patiesībā neeksistējošus masu iznīcināšanas ieročus.

Daudzi irākieši pārmet ASV, ka to spēki pamet izpostītu valsti, kurā mīt tūkstošiem atraitņu un bāreņu, joprojām sabiedrībā jūtama milzīga šķelšanās reliģisko kopienu starpā, nav atjaunota izpostītā infrastruktūra.

"Mēs priecājamies, ka pēdējie ASV karavīri šodien pamet mūsu valsti. Šī ir svarīga diena Irākas vēsturē, taču vissvarīgākais šobrīd ir Irākas nākotne," spriež 25 gadus vecais Saīds Hasans, kuram Bagdādē pieder valūtas maiņas punkts. "Amerikāņi aiz sevis atstājuši sašķeltu valsti, bet Irākas armijai un drošības spēkiem vēl ejams tāls ceļš, lai viņi varētu aizsargāt valsti un tautu."

Kamēr daudzi irākieši priecājas par ASV "okupācijas spēku" izvešanu, citi ir pateicīgi Savienotajām Valstīm par palīdzību Huseina gāšanā, taču atzīst, ka karš bijis pārāk ilgs.

Kara noslēgums visai piezemētos toņos

Klusais kara noslēgums ir krasā pretstatā militārās misijas sākumam, kad 2003.gada 20.marta agrā rītā ASV lidmašīnas sāka uzbrukumu Irākas galvaspilsētai Bagdādei, bombardējot Huseina pilis un militāro infrastruktūru. Bagdāde tika bombardēta arī no ASV karakuģiem Persijas līcī.

Bagdādes bombardēšana tika sākta aptuveni pusotru stundu pēc ASV noteiktā 48 stundu termiņa Sadamam Huseinam un viņa dēliem Udajam un Kusajam pamest Irāku.

20.marta rītā plkst.5.15 pēc Latvijas laika toreizējais ASV prezidents Džordžs Bušs paziņoja, ka karš pret Irāku ir sācies, par mērķi pasludinot "Irākas atbruņošanu un tās iedzīvotāju atbrīvošanu".

20.marta vakarā ASV sauszemes spēki šķērsoja Kuveitas robežu un iegāja Irākas dienviddaļā. Tajā pašā laikā Irākas dienviddaļā iegāja britu spēki, nākamajā dienā ieņemot Fāo pussalu un Umkasras ostu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu