Žurnālisti slepeni iekļūst Ziemeļkorejā; cilvēki tur kā zombiji (306)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Diviem britu tabloīda «The Sun» žurnālistiem, uzdodoties par uzņēmējiem, izdevies slepeni iekļūt komunistiskajā Ziemeļkorejā. Žurnālisti norāda, ka ir pārsteigti par redzēto: cilvēki tur līdzinoties zombijiem - nesmaida un gluži kā pēc komandas sāk raudāt, ja tiek pieminēts mirušais valsts līderis, ārvalstniekus rūpīgi uzmana slepenie dienesti, elektrību dzīvokļos atslēdz 11 vakarā un vietējie ir šokā, uzzinot, ka Maikls Džeksons ir miris.

Žurnālistiem parasti slēgtajā valstī «The Sun» pārstāvji, maskējušies par uzņēmējiem, pavadīja nedēļu.

Ēkas - butaforija kaimiņvalstu apmānīšanai

Ziemeļkorejā žurnālisti nokļuva, šķērsojot tās robežu ar Ķīnu. Robežpunktā abus pārbaudīja ar ieročiem bruņoti karavīri uniformās ar komunisma simboliem. Uzreiz aiz robežas gar kādas upes krastiem slejas sešstāvu ēkas - no kaimiņos esošās Ķīnas tās izskatās kā jaukas daudzdzīvokļu mājas. Taču tuvāk apskatot atklājas, ka tās ir tikai butaforija - ēkas ir bez logiem un neapdzīvotas.

Izrādās, aizsaulē aizgājušais valsts līderis Kims Čenirs ēkas cēlis ar mērķi, lai, skatoties pāri robežai, šķistu, ka ziemeļkorejieši dzīvo pārticīgi. Taču patiesībā daudzos valsts reģionos valda bads.

Bez tukšajām ēkām-butaforijām pierobežā atrodas tikai liels skaits sargtorņu, no kuriem 24 stundas diennaktī robežu vēro bruņoti karavīri, gatavi nošaut jebkuru, kurš mēģinātu bēgt pāri robežai.

Pierobežas «pilsētas» ir pelēkas, tajās nav ne vēsts no restorāniem, veikaliem vai jebkādām citām komerciestādēm.

Cilvēki nesmaida un blenž zemē

Tālāk braucot, skatam pavērušās tikai pelēkas nolaista skata valdības ēkas. Cilvēki uz ielām bieži valkā nozīmītes ar mirušā līdera Kima Čenira, viņa tēva vai dēla Kima Čenuna attēliem.

Neviens uz ielas nesmaida, cilvēki pārvietojas ļoti lēni. «Neviens nesmaida, un lielākā daļa cilvēku pārvietojas pa vienam tādā kā zombiju stāvoklī, blenžot zemē,» raksta žurnālisti.

Uz aptuveni 320 kilometrus attālo galvaspilsētu Phenjanu žurnālisti nokļuva ar 1940. gados ražotu vilcienu, kuram šā attāluma veikšanai nepieciešamas sešas stundas.

Kilometru kilometriem lielās platībās gar dzelzceļu redzami tikai dubļaini rīsu lauki, kuros cilvēki, līdz ceļiem ūdenī, strādā. Lai gan visi pacēluši galvas, skatoties uz vilcienu, žurnālistu mājieniem neviens neatbildēja.

Katrā pilsētā vai ciematā, lai cik mazs tas būtu, redzamas milzīgas, krāsainas mozaīkas vai pieminekļi, kuros attēloti bijušie valsts līderi vai tagadējais.

Viesnīcā brīdina: numuriņos visu noklausīsies

Jau pirms ierašanās viesnīcā galvaspilsētā Phenjanā abi vīrieši tikuši brīdināti, ka katru vārdu visās viesnīcas istabiņās noklausās.

47 stāvus augstā «Yanggakdo viesnīca» ir viena no tikai divām viesnīcām galvaspilsētā, kurā atļauta ārzemnieku uzturēšanās.

Nevienam no viesnīcas sešiem liftiem nav pogas, kas ļautu nokļūt piektajā stāvā.

Personāls apgalvo, ka šajā stāvā mitinoties viesnīcas darbinieki, tomēr žurnālisti secina, ka piektajā stāvā acīmredzot strādā valdības aģenti, kuru uzdevums ir noklausīties ārvalstnieku viesnīcas istabiņās runāto.

Televīzijā rāda tikai propagandu

Katrā viesnīcas istabiņā ir televizors, taču neko izklaidējošu tas nerāda. Ēterā ir tikai viens kanāls, kurā no rīta līdz vakaram tiek raidīta režīma propaganda, piemēram, stundām ilgi video, kurā, vērojam militārās parādes, redzams pašreizējais valsts līderis Kims Čenuns.

Žurnālisti ir pārsteigti, ka viesnīcā pieejams pārsteidzoši labs vietējais lāgertipa alus.

Galvaspilsētas ielās cilvēki katru dienu noteiktā laikā joprojām pulcējas, lai izrādītu sēras par decembrī mirušā Kima Čenira nāvi. Izskanot viņa vārdam, cilvēki visi kā viens sāk raudāt.

Pēc gidu ieteikuma žurnālisti pie metāla pieminekļa līderim ierodas ar plastmasas puķu pušķiem. Ik dienu ar plastmasas ziediem tur ierodas tūkstošiem cilvēku, pārsvarā skolēni.

Iespējams, lielākā bibliotēka pasaulē

Kā ievērības cienīgu faktu žurnālisti min Phenjanas bibliotēku, kurā, pēc gidu teiktā, atrodas vairāk nekā 25 miljoni grāmatu. Ja tā ir taisnība, tā ir lielākā bibliotēka pasaulē.

Vaicāts, ko viņš domā par Ameriku, viens no gidiem kā pēc komandas sāk saukt: «Nost ar ASV!»

Bibliotēkas mūzikas telpā gids žurnālistiem ar lepnumu izrāda vairākus ārzemju kompaktdisku ierakstus. Viens no tiem ir «The Beatles» hits «Yellow Submarine». Visi klātesošie apgalvo, ka zina «Beatles» un viņu mūziku. Jautāti, vai viņi ir dzirdējuši par Džonu Lenonu, Ringo Stāru, Polu Makartniju vai Džordžu Harisonu, viņi gan ir neizpratnē un šādus vārdus nezina.

Pārsteigti par Maikla Džeksona nāvi

Vienīgā ārvalstu zvaigzne, ko viņi vēl zināja, bija Maikls Džeksons. Gidi bijuši šokēti, uzzinot, ka viņš ir miris.

Tikmēr Phenjanas metro ir viens no greznākajiem pasaulē. Kamēr miljoniem ziemeļkorejiešu mirst badā, dzīvo ar «rīsu un kartupeļu diētu» no palīdzības pakām, galvaspilsētas iedzīvotāji pienākošos vilcienus var gaidīt zem zelta un kristāla lustrām izrotātiem griestiem.

Metro sienas, kā jau valstī ierasts, dekorētas ar bijušo un esošo līderu attēliem un propagandas materiāliem.

Publiski apgalvots, ka divām galvaspilsētas metro līnijām esot 17 pieturas, taču patiesībā darbojoties tikai trīs pieturas.

«Greznāko metro pasaulē» var atļauties tikai partijas biedri

Cirkulē baumas, ka retajās reizēs, kad pilsētā atļauta ārvalstu preses ierašanās, metro stacijas tiekot piepildītas ar aktieriem, jo parastie iedzīvotāji braucienu ar metro nevar atļauties. Ikdienā to izmantot tikai privileģēti Komunistiskās partijas biedri.

Vairāk nekā 24 miljoniem Ziemeļkorejas iedzīvotāju katra diena ir kā cīņa, raksta «The Sun». Algas cilvēkiem Ziemeļkorejā netiek maksātas. Strādājošajiem tiek nodrošināts dzīvoklis, kurš gan parasti ir šaurs un sliktā stāvoklī. Tiek nodrošināta arī bezmaksas elektrība, kas tiek atslēgta precīzi 11 vakarā. Nakts laikā elektrību ļauts tērēt tikai valsts līderu statuju apgaismošanai.

Auto tikai mazāk par procentu iedzīvotāju

Ziemeļkorejiešiem nav jāuztraucas arī par sastrēgumiem, jo automašīnas šejienieši atļauties nevar. Auto pieder tikai mazāk par vienu procentu valsts iedzīvotāju.

Taču pa pilsētu un citu apdzīvotu vietu ielām braukā zilas valdības automašīnas, no kurām ik pa brīdim pa skaļruņiem izskan: «Strādā cītīgāk!»

Komentāri (306)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu