Mubaraku atbrīvo apsūdzībās par slepkavībām, taču atstāj cietumā (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ēģiptes tiesa pirmdien nolēma, ka apsūdzībās par protestantu nogalināšanu gāztais valsts prezidents Hosnī Mubaraks ir jāatbrīvo no apcietinājuma, tomēr apsūdzībās par krāpšanu viņš joprojām tiks paturēts apcietinājumā, vēstīja valsts ziņu aģentūra MENA.

Kairas tiesa nolēma, ka «bijušais prezidents Hosnī Mubaraks ir jāatbrīvo, ja vien viņš nav aizturēts citās apsūdzībās», vēstīja MENA.

Bijušais Ēģiptes prezidents, kurš pirmdien ieradās tiesas zālē, paliks apcietinājumā, jo tāds drošības līdzeklis viņam noteikts izmeklēšanā saistībā ar apsūdzībām korupcijā.

Mubaraks apcietinājumā atrodas kopš 2011.gada aprīļa. Viņš ir apsūdzēts par līdzdalību slepkavībā un slepkavības mēģinājumā 2011.gada 25.–31.janvārī pret simtiem miermīlīgo protestētāju. Viņam izvirzītas apsūdzības arī korupcijā.

Gāztā Ēģiptes prezidenta advokāts viņa atbrīvošanu pieprasīja saistībā ar to, ka viņš apcietinājumā pavadījis vairāk nekā divus gadus.

Janvārī Ēģiptes Kasācijas tiesa nolēma, ka ir jārīko atkārtota prāva, jo, izskatot apelācijas sūdzību, tika atklāti procesuāli pārkāpumi.

Tomēr tiesnesis, kurš sestdien sāka izskatīt atkārtotu lietu pret Mubaraku, atcēla sevi no lietas izskatīšanas un nosūtīja to apelāciju tiesai, kurai būs jānosūta lieta citai tiesai.

Oktobrī tiesnesis izpelnījās Ēģiptes politisko aktīvistu neapmierinātību, jo attaisnoja 25 Mubarakam lojālus cilvēkus, kuri bija apsūdzēti par to, ka organizēja bruņotu vīru zirgos un kamieļos uzbrukumu Kairas Tahrira (Atbrīvošanas) laukumā 2011.gada tautas sacelšanās laikā.

2011.gada augustā sākās prāva pret Mubaraku, Adli un sešiem drošības dienestu vadītājiem saistībā ar demonstrantu nogalināšanu tautas sacelšanās 2011.gada sākumā laikā. Visi drošības dienestu vadītāji tika attaisnoti viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Mubarakam un viņa režīma iekšlietu ministram 2012.gada 2.jūnijā tika piespriests mūža ieslodzījums par to, ka viņi devuši rīkojumu nogalināt aptuveni 850 protestētāju pagājušā gada sākumā, apspiežot masu protestus, kuros Mubaraks tika gāzts.

Mubaraks 2011.gada 11.februārī atkāpās no Ēģiptes prezidenta amata pēc 18 dienu ilgiem masu nemieriem, kuru dalībnieki pieprasīja valdošā režīma maiņu.

Kopš apcietināšanas Mubaraks, kuram maijā apritēs 85 gadi, ir pārcietis vairākas veselības problēmas. Kad viņam iestājās koma, pat tika vēstīts, ka viņam bijusi klīniskā nāve.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu