Janukovičs aicina atsākt sarunas un tiesāt opozīciju (58)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien aicināja opozīciju atsākt sarunas.

Pirms šā aicinājuma Janukovičam trešdienas naktī bija sarunas ar diviem opozīcijas līderiem - partijas «Ukrainas demokrātiskā alianse par reformām» (UDAR) līderi Vitāliju Kļičko un partijas «Tēvzeme» parlamenta frakcijas vadītāju Arseniju Jaceņuku, bet tajās nekas netika panākts.

«Jā, mēs neatgriezīsim dzīvē bojāgājušos.

Jā, mēs jau samaksājām pārāk dārgu cenu par to [cilvēku] ambīcijām, kuri tiecas pēc varas. Tomēr, lai cena nebūtu vēl augstāka, es aicinu - attopieties!

Ir jāsēžas pie sarunu galda un jāglābj Ukraina. Tāpēc nākamās paaudzes mums nepiedos, ja mēs sagrausim valsti, kurai jāpieder viņiem - mūsu pēctečiem,» teikts Janukoviča uzrunā, kas publicēta prezidenta interneta vietnē.

Janukovičs atzīst, ka padomnieki mudinājuši uz spēka lietošanu

Prezidenta uzrunā teikts, ka daži viņa padomnieki mēģina viņu noskaņot uz spēka lietošanu. «Tomēr es vienmēr esmu uzskatījis spēka lietošanu par kļūdainu pieeju. Ir labāks un efektīvāks paņēmiens - atrast kopīgu valodu, piekrist kompromisam, vienoties. Es jau vairākkārt esmu teicis, ka tādā gadījumā vara nedaudz zaudē, zaudē arī opozīcija, bet iegūst Ukraina,» klāstīja Janukovičs.

Prezidents atzīmēja, ka esot uzstājīgi aicinājis atturēties no radikālām darbībām, bet neesot sadzirdēts. «Es atkārtoju un vēršos [pie opozīcijas] atkal. Vēl nav par vēlu ieklausīties. Vēl nav par vēlu apturēt konfliktu,» teikts Janukoviča uzrunā.

Norāda uz opozīcijas līderu likuma pārkāpumiem

Janukovičs savā uzrunā arī apgalvoja, ka opozīcijas līderi pārkāpuši likumu, aicinot cilvēkus pie ieročiem, un par to viņiem jāstājas tiesas priekšā.

«Viņi pārkāpa robežu, kad aicināja cilvēkus pie ieročiem. Tas ir kliedzošs likuma pārkāpums. Likuma pārkāpējiem ir jāstājas tiesas priekšā, kura noteiks viņiem soda mēru. Tā nav mana iegriba, tas ir mans pienākums kā Konstitūcijas garantam - nodrošināt mieru valstī, pilsoņu mieru un taisnīgumu pret katru,» teikts prezidenta uzrunā.

Aicina norobežoties no radikāļiem

Janukovičs aicināja opozīcijas līderus nekavējoties norobežoties no tiem radikālajiem spēkiem, kuri provocējot asinsizliešanu un sadursmes ar tiesībsargājošajām iestādēm. «Vai, gadījumā, ja viņi nevēlas aiziet - atzīt, ka viņi atbalsta radikāļus. Tad ar viņiem būs cita saruna,» piebilda Janukovičs.

Viņš arī pauda uzskatu, ka opozīcijas līderi nav ievērojuši demokrātijas pamatprincipu, ka varu iegūst nevis protestos, bet tikai vēlēšanu rezultātā.

«Es vairākkārt viņiem sacīju, ka drīz būs vēlēšanas. Ja tauta jums uzticēsies, tad būsiet pie varas. Ja neuzticēsies - nebūsiet pie varas. Tomēr gan vienam, gan otram ir jānotiek likumīgi, kā to paredz Ukrainas Konstitūcija,» uzsvēra prezidents savā uzrunā.

Komentāri (58)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu