Obama: ASV karavīri nekaros Irākā

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama trešdien apsolījis karavīriem, ka cīņa pret teroristu organizāciju «Islāma valsts» nekļūs par vēl vienu karu Irākā.

«Amerikāņu spēki, kas izvietoti Irākā, nepiedalās un nepiedalīsies kaujas misijā,» uzrunājot karavīrus Makdilas gaisa spēku bāzē Floridā, paziņoja Obama.

«Mēs nevaram ieņemt arābu valstu vietu, nodrošinot viņu pašu reģionu,» piebilda Obama.

Prezidents norādīja, ka ASV, kas vada starptautisku koalīciju cīņā pret «Islāma valsti», veiks gaisa uzlidojumus un atbalstīs vietējos karavīrus.

«Islāma valsts» kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja «kalifātu». Grupējums apņēmies panākt, lai «kalifātā» dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

«Islāma valsts» vēl nesen darbojās kā «Al Qaeda» atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru «Al Qaeda» sabiedroto - grupējumu «Al Nusra» -, teroristu tīkla vadība no «Islāma valsts» norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina «Al Nusra».

«Islāma valsts» kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums.

Londonas organizācija pētījusi ieročus, kurus kurdu zemessardze jūlijā atņēmusi Irākas un Sīrijas kaujiniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu