Burkinafaso prezidents pēc protestiem atkāpjas no amata

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Burkinafaso prezidents Blēzs Kompaore piektdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc plašiem protestiem pret viņa varu.

Par to paziņoja prezidenta gvardes pulkvežleitnants Isaks Zida galvaspilsētas Vagadugu centrālajā laukumā, kur pulcējušies desmitiem tūkstoši cilvēku, lai pieprasītu Kompaores atkāpšanos dienu pēc vardarbīgiem protestiem.

Arī radiostacija «Omega» vēstīja, ka Burkinafaso prezidents ir atkāpies un paziņojis, ka tagad valsts prezidenta amats ir vakants.

Jau vēstīts, ka Kompaore ceturtdien atteicās atkāpties par spīti vardarbīgiem protestiem pret viņa varu, bet atcēla ārkārtas stāvokli, kuru bija izsludinājis dažas stundas iepriekš šo protestu dēļ.

Armija pirms tam ceturtdien paziņoja, ka ir pārņēmusi kontroli pār valsti, atlaidusi parlamentu un izveidos pagaidu valdību.

Desmitiem tūkstoši cilvēku izgāja galvaspilsētas Vagadugu ielās, protestējot pret plāniem pagarināt Kompaores 27 gadus ilgo atrašanos pie varas. Protesti pārauga vardarbībā, kurā tika nogalināti apmēram 30 cilvēku un ievainoti 100, paziņoja opozīcijas pārstāvji.

Vairāki simti cilvēku iebruka parlamentā un vairākās valdības ēkās, tās izlaupīja un aizdedzināja par spīti policijas un armijas klātbūtnei. Viņi arī ielauzās valsts televīzijā, izlaupīja tās aprīkojumu un dauzīja automašīnas.

Protesti notika arī citviet valstī.

Protestus šonedēļ izprovocēja parlamenta deputātu gatavošanās balsot par likumdošanas aktu, kas ļautu 63 gadus vecajam Kompaorem, kurš ir pie varas kopš 1987.gada apvērsuma, kandidēt prezidenta vēlēšanās nākamā gada novembrī.

Lai gan šis balsojums tika atcelts, Burkinafaso iestājās lielākā krīze kopš nemieriem 2011.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu