Islāmistu kaujinieki Ēģiptes Sinaja pussalā nogalina 26 cilvēkus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Islāmistu kaujinieki Ēģiptes Sinaja pussalā ceturtdien izšāva raķetes un viņu terorists pašnāvnieks detonēja automobilī ievietotu spridzekli, nogalinot vismaz 26 cilvēkus, pārsvarā karavīrus, paziņoja amatpersonas.

Uzbrukumi notika Ziemeļsinaja provincē, kur Ēģiptes drošības spēki cīnās pret islāmistu nemierniekiem, un atbildību par tiem uzņēmās džihādistu grupējuma «Islāma valsts» Ēģiptes filiāle.

Islāmisti ir regulāri uzbrukuši drošības spēkiem Sinaja pussalā, kopš armija 2013.gada jūlija sākumā gāza Ēģiptes prezidentu islāmistu Mohamedu Mursi.

Ceturtdien sarīkotie uzbrukumi notika galvenokārt Ziemeļsinaja provinces galvaspilsētā Arišā, kur tie tika vērsti pret militāro bāzi, policijas štābu, karavīru un policistu dzīvokļu kompleksu un vairākiem armijas kontrolpunktiem.

Tie bija lielākie vienlaicīgi sarīkotie šāda veida uzbrukumi kopš oktobra.

Vairākos raķešu uzbrukumos un spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukumā Arišā dažu minūšu laikā tika nogalināti 25 cilvēki, lielākoties karavīri.

«Teroristiskie elementi ir uzbrukuši vairākiem policijas un armijas štābiem un citiem objektiem, lietojot ar sprāgstvielām piekrautas automašīnas un raķetes,» paziņoja armija, piebilstot, ka starp karavīriem un kaujiniekiem izcēlās apšaude.

Atbildību par plašiem vienlaicīgiem uzbrukumiem Ziemeļsinaja provinces Arišas, Šeihzuveidas un Rafahas pilsētās uzņēmās «Islāma valsts» Ēģiptes filiāle «Ansar Beit al-Maqdis» («Jeruzalemes atbalstītāji») mikroblogu vietnes «Twitter» kontā.

Kaujinieki Arišā vispirms raidīja raķetes uz policijas štābu, armijas bāzi un dzīvokļu kompleksu, bet pēc tam terorists pašnāvnieks uzspridzinājās automobilī pie armijas bāzes aizmugures vārtiem, kur bija sapulcējusies kareivju un virsnieku grupa.

Kaujinieki arī uzbruka armijas kontrolpunktam uz dienvidiem no Arišas, ievainojot četrus karavīrus.

Kaujinieku izšauta raķete arī trāpīja kontrolpunktā Rafahas pilsētā pie Gazas joslas robežas, nogalinot armijas virsnieku.

Amatpersonas paziņoja, ka kaujinieku uzbrukumos Ziemeļsinaja provincē tika ievainoti vismaz 62 cilvēki.

Ārpus Sinaja pussalas viens policists gāja bojā bumbas sprādzienā Suecas pilsētā, savukārt Portsaidā dzīvību zaudēja viens kaujinieks, neveiksmīgi novietojot spridzekli.

Daudzkāršais uzbrukums Arišā bija lielākais upuru skaita ziņā kopš 24.oktobra, kad kaujinieki pie Arišas nogalināja 30 karavīrus un vairākus desmitus ievainoja.

Tas notika par spīti drošības pasākumiem, kurus varas iestādes īstenoja Ziemeļsinaja provincē pēc 24.oktobra uzbrukuma. Starp šiem drošības pasākumiem bija buferzonas izveidošana gar Gazas joslas robežu, lai novērstu kaujinieku iefiltrēšanos no turienes, kā arī ārkārtas stāvoklis un nakts komandantstunda dažos rajonos.

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki nosodīja ceturtdienas uzbrukumus un solīja, ka Vašingtona «turpinās nelokāmi atbalstīt» Ēģiptes cīņu pret terorismu.

Pērn ASV nosūtīja uz Ēģipti 10 helikopterus «Apache» kopīgām pretterorisma operācijām Sinaja pussalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu