ES ārlietu un iekšlietu ministru sanāksmē prezentē migrācijas politikas desmit punktus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

ES valstu ārlietu un iekšlietu ministru kopīgās sanāksmes laikā ES migrācijas un iekšlietu komisārs Dimitris Avramopuls prezentēja desmit punktu plānu.

Plāns saņēma pilnīgu ārlietu un iekšlietu ministru atbalstu.

Plāns paredz, pirmkārt, pastiprināt kopīgās operācijas Vidusjūrā, proti, «Triton» un «Poseidon», palielinot finanšu resursus un aktīvu skaitu. Mēs arī paplašināsim operacionālo teritoriju, ļaujot mums iejaukties tālāk, ar «Frontex» mandātu.

Otrkārt, sistemātiskus centienus sagrābt un iznīcināt kontrabandistu izmantotos kuģus. Operācijas «Atalanta» pozitīvajiem rezultātiem vajadzētu iedvesmot mūs veikt līdzīgas operācijas kontrabandistiem Vidusjūrā.

Treškārt, [Eiropas policijas birojs] EUROPOL, [ES robežsardzes aģentūra] FRONTEX, [ES aģentūra patvēruma meklēšanas jautājumos] EASO un [ES aģentūra izmeklēšanas koordinēšanai] EUROJUST tiksies regulāri un strādās cieši kopā, lai iegūtu informāciju par kontrabandistu darbību, lai atrastu to finansējumu un palīdzētu izmeklēšanā pret tiem.

Ceturtkārt, EASO ir jāizvieto komandas Grieķijā un Itālijā, lai kopīgi izskatītu patvēruma piešķiršanas iesniegumus.

Piektkārt, dalībvalstīm ir jānodrošina visu migrantu pirkstu nospiedumu noņemšana.

Sestkārt, jāizskata [migrantu] ārkārtas pārvietošanas mehānisma iespējas.

Septītkārt, ES brīvprātīgu pārvietošanas pilotprojektu, piedāvājot personām, kurām nepieciešama aizsardzība, vairākas [iespējamās dzīves]vietas.

Astotkārt, izveidot jaunu atgriešanas programmu ātrai neregulāro migrantu atgriešanai, ko koordinētu «Frontex» no pierobežas dalībvalstīm.

Devītkārt, sarunas ar valstīm, kas robežojas ar Lībiju, ar kopīgiem Komisijas un [Eiropas Ārējās darbības dienests] EEAS centieniem jāpastiprina Nigērā esošās iniciatīvas.

Desmitkārt, jāizvieto sadarbības koordinētāji trešajās valstīs, lai vāktu informāciju par migrācijas plūsmām un stiprinātu ES delegāciju lomu.

Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis sanāksmē uzsvēra nepieciešamību turpināt pašreizējās ES operācijas Vidusjūrā, cīņu ar cilvēku kontrabandistiem un sadarbību ar trešajām valstīm.

«No iekšlietu perspektīvas es vēlētos teikt, ka visi ministri aktīvi piedalījās šodienas diskusijā. Ministru klātbūtne šodien arī nepārprotami parāda šīs lietas nozīmīgumu. Ir jāuzsver, ka mēs kā Eiropas Savienība (ES) jau veicam virkni nozīmīgu darbību kopš «Task force Mediterranean» izveidošanas, kas nav zaudējušas savu aktualitāti,» paziņoja Kozlovskis.

«Īpaši svarīgi, mums ir jāpalielina un jāstiprina jau paveiktais darbs attiecībā uz pasākumiem, kurus mēs esam identificējuši attiecībā uz sadarbību ar ārējiem partneriem, īstenojot pašreizējos patvēruma noteikumus,» norādīja ministrs.

«Šodienas diskusija akcentēja trīs galvenos aspektus, uz kuriem mums vajadzētu koncentrēt mūsu pūliņus ES līmenī,» viņš sacīja

«Pirmkārt, mums vajadzētu turpmāk stiprināt «Frontex» spējas un operācijas, īpaši «Triton» Vidusjūras reģionā, ņemot vērā, ka tas ir mūsu galvenais operacionālais instruments reģionā. Attiecībā uz to es pievienojos aicinājumam citām dalībvalstīm aktīvi piedalīties operācijā. Es arī vēlētos atbalstīt nepieciešamību pēc efektīvas atgriešanas politikas, jo tas ir pamats uzticamai migrācijas vadības sistēmai,» uzsvēra Kozlovskis.

«Otrkārt, mēs nedrīkstam neievērot cilvēku kontrabandu, kas ir sasniegusi nepieredzētu līmeni. Šo kontrabandistu organizētais tīkls ir jāapkaro ar ciešāku un spēcīgāku sadarbību starp nacionālajām un ES tiesībsargājošajām aģentūrām. Papildus tam mums ir jāmeklē jauni un radoši veidi, kā papildināt mūsu centienus,» viņš teica.

«Treškārt, ir jāuzsver, ka ļoti būtiska ir sadarbība ar attiecīgajam trešajām valstīm, lai panāktu noturīgus un ilgstošus rezultātus pašreizējā situācijā Vidusjūras reģionā,» piebilda ministrs.

«Tajā pašā laikā es vēlētos norādīt, ka visi šie pasākumi ir daļa no mūsu kopīgajiem centieniem atvieglot tās dalībvalstis, kas saskaras ar lielāko migrācijas spiedienu. Beidzot, mēs novērtējām [Eiropas] Komisijas 10 specifiskos priekšlikumus. Mēs skatīsimies to tālākā īstenošanā,» sacīja Kozlovskis.

«Es vēlos aicināt Komisiju prezentēt Eiropas migrācijas darba kartību, cik ātri vien iespējams. Kā tika atkārtots šodien, mums ir jāskatās un jāattīsta jauna un visaptveroša pieeja, lai risinātu visus gaidāmos izaicinājumus,» norādīja ministrs.

«No savas puses es vēlētos noslēgt, uzsverot, ka mēs kā prezidentūra esam uzņēmušies saistības un gatavi strādāt, lai veicinātu gan identificētos pasākumus, gan Eiropas migrācijas darba kārtību,» uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka ES Padomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien ir sasaucis ārkārtas samitu, kurā apspriedīs nelegālās migrācijas jautājumu pēc tam, kad ap 700 nelegālu migrantu aizgāja bojā kuģa katastrofā Vidusjūrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu