Pēc uzvaras Polijas prezidenta vēlēšanās Duda izstājas no PiS

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Adžejs Duda, kurš uzvarējis svētdien notikušajās Polijas prezidenta vēlēšanās, pirmdien paziņoja, ka izstājas no opozīcijā esošās konservatīvās partijas «Likums un taisnīgums» (PiS), solot būt «visu poļu prezidents».

Tikmēr vēlēšanu komisija, pamatojoties uz rezultātiem, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 28 no 51 vēlēšanu apgabala, pirmdien faktiski apstiprinājusi Dudas uzvaru, par kuru jau svētdien liecināja nobalsojušo vēlētāju aptaujas.

Saskaņā ar sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem Duda ieguvis 53,8% balsu, kamēr par valdošās partijas «Pilsoniskā platforma» (PO) atbalstīto pašreizējo prezidentu Broņislavu Komorovski balsojuši 46,2% vēlētāju.

Lai gan oficiālie galīgie balsu skaitīšanas rezultāti gaidāmi tikai pirmdienas vakarā, Komorovskis jau atzinis savu sakāvi.

«Man šķiet dabiski, ka kā prezidents es nekādā veidā nevaru būt partijisks,» tiekoties ar Varšavas vēlētājiem, norādīja 43 gadus vecais Duda, kas pēc izglītības ir jurists un līdz šim bijis Eiropas Parlamenta (EP) deputāts.

Tikmēr premjerministre Eva Kopača, kas pārstāv PO, solījusi aktīvi sadarboties ar jauno prezidentu, kurš amatā stāsies 6.augustā.

Kā intervijā aģentūrai PAP norādīja Varšavas universitātes sociologs Macejs Gdula, prezidenta vēlēšanu rezultāti liecina, ka pie varas esošā PO poļus ir nogurdinājusi.

«Duda vēlēšanās neuzvarēja, drīzāk Komorovskis tajās zaudēja,» atzina Gdula, piebilstot, ka PiS kandidāts «sevi nepasniedza kā lielu vizionāru (..) vai kā liela mēroga politiķi, bet gan drīzāk kā kādu, kas ir jaunāks un aktīvāks», un «spēja izmantot Pilsoniskās platformas kritiku, lai sakautu» pašreizējo prezidentu.

Sociologs arī norādīja, ka Komorovskis zaudējis, pateicoties vājai kampaņai. Viņš «sāka ar ļoti augstu reitingu, taču pamanījās izšķiest visu savu atbalstu».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu