Igaunijas ārlietu ministre: Krievija pašlaik ir neparedzama

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda paziņojusi, ka pašlaik Krievija ir neparedzama.

«Krievija pašlaik ir neparedzama, tas ir fakts. Krievija uzvedās provokatīvi, notika [militāro lidmašīnu] lidojumi bez transponderiem, tika pārkāpta gaisa telpa. Tomēr uz to pašlaik reaģē tā, kā nekad agrāk nereaģēja,» viņa teikusi ceturtdien laikrakstā «Maaleht» publicētā intervijā.

Atbildot uz jautājumu par iespējamu militāru konfliktu ar Krieviju, Kaljuranda teica, ka, «pamatojoties uz to informāciju, kas ir man kā ministrei, teikšu, ka Igaunijas drošība nekad nav bijusi garantēta tik labi, kā tas ir pašlaik, lai gan situācija nekad pēc neatkarības atjaunošanas nav bijusi tik sarežģīta, cik tā ir pašlaik.»

«Protams, provokācijas nevar izslēgt,» atzina ministre. Svarīgi ir tas, kā uz tām reaģē, un «nav nekādu šaubu, ka reakcija būs ļoti ātra, ļoti izlēmīga,» uzsvēra Kaljuranda.

Viņa norādīja, ka viena no iespējamām provokācijām no Krievijas puses bija gadījums ar Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera aizturēšanu un 15 gadu cietumsoda piespriešanu Krievijā apsūdzībās par spiegošanu. Igaunijā uzskata, ka viņu no valsts teritorijas nolaupīja Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki, bet Krievijas puse uzstāj, ka Kohveru aizturēja Krievijas robežas pusē ar ieroci, lielu naudas summu un speciālo aprīkojumu.

«Estona Kohvera nolaupīšana zināmā mērā bija provokācija,» teica Igaunijas ārlietu ministre.

Viņa stāstīja, ka Kohvera jautājums tiks izskatīts Igaunijas, Eiropas Savienības un ASV pārstāvju tikšanos ar Krievijas pusi laikā. «Tas neļaus Kohveram pazust Krievijas cietumā,» uzsvēra Kaljuranda.

Turklāt ministre arī pauda pārliecību, ka pašlaik nav iespējama Igaunijas un Krievijas amatpersonu tikšanās augstā līmenī. «Ņemot vērā Krievijas uzvedību Krimā un Ukrainas austrumos, Eiropas Savienība ir uzņēmusi kursu uz to, ka vizīšu augstā līmenī nebūs,» viņa paskaidroja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu