Valstis apsola vēl 40 000 karavīru ANO miera spēkiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāk nekā 50 valstu pirmdien ASV vadītā samitā apsolīja piešķirt vēl 40 tūkstošus karavīru ANO miera uzturēšanas spēkiem.

Ķīna palielināja savu ieguldījumu, solot nosūtīt 8000 policistus, savukārt Kolumbija pirmoreiz apsolīja 5000 karavīrus.

Pirmdien dotais solījums ir ļoti nozīmīgs ANO miera spēkiem, kuru spēja veikt 16 misijas pasaulē ir atkarīga no dalībvalstu brīvprātīga ieguldījuma.

ASV prezidents Baraks Obama samitā paziņoja citu valstu līderiem, ka miera operācijas «piedzīvo bezprecedenta piepūli» un to dalībnieki tiek sūtīti uz «grūtākiem un nāvējošākiem konfliktiem».

«Mēs zinām, ka miera operācijas nav risinājums visām problēmām,» Obama sacīja samitā, kas notika līdztekus ANO Ģenerālajai asamblejai.

«Tomēr tās vēl arvien ir viens no pasaules svarīgākajiem instrumentiem bruņota konflikta risināšanai,» teica Obama.

Jaunais valstu ieguldījums ietver helikopterus, inženieru vienības, lauka hospitāļus un spridzekļu detonēšanas ekspertus, kas ir ļoti vajadzīgi ANO miera misiju pastiprināšanai.

Obama atklāja samitu, paziņojot par 30 tūkstošiem jaunu karavīru, kas apsolīti miera misijām. Kad samitā izteicās arī citu valstu līderi, apsolīto karavīru skaits sasniedza 40 tūkstošus.

Ruanda, kurai ir svarīga loma miera uzturēšanā Āfrikā, apsolīja divus uzbrukuma helikopterus, divus lauka hospitāļus, policistu sieviešu vienību un 1600 karavīrus.

Indonēzija palielināja savu dalību ar apmācību un 2700 jauniem karavīriem, savukārt Indija apsolīja papildus 850 karavīrus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņoja par 70 karavīru nosūtīšanu uz ANO un Āfrikas Savienības misiju Somālijā un līdz 300 karavīru nosūtīšanu uz Dienvidsudānu, kur ANO misija mēģina pārvarēt vienu no pasaulē smagākajām humānajām krīzēm.

Ar solījumiem nāca klajā gan tādas mazas valstis kā Armēnija un Fidži, gan tādas lielas valstis kā Brazīlija, Turcija, Vācija un Austrālija.

Pašlaik ANO miera misijās piedalās vairāk nekā 125 tūkstoši karavīru un policistu no 124 valstīm.

ASV bija cerējušas uz lielākiem solījumiem no Eiropas valstu puses, kuras ir pakāpeniski atvilkušas savus karavīrus no ANO miera uzturēšanas spēkiem un devušas lielāku ieguldījumu NATO vadītajā misijā Afganistānā.

Eiropas valstu solījumi samitā bija pieticīgi, tomēr to amatpersonas uzsvēra, cik nozīmīgi miera uzturēšanā ir labi apmācīti karavīri no Lielbritānijas, Nīderlandes, Spānijas un Itālijas.

Ķīna, kurai ir lielas ekonomiskās intereses Āfrikā, solīja nosūtīt vairāk armijas inženieru, transporta un medicīnisko personālu, kā arī apmācīt 2000 miera uzturētājus no citām valstīm atmīnēšanas operāciju veikšanai.

Pašlaik visvairāk karavīru miera misijām nodrošina piecas valstis - Bangladeša, Etiopija, Indija, Pakistāna un Ruanda.

ANO miera misijās dien tikai 78 amerikāņu karavīri, tomēr ASV ir lielākā šo misiju finansiālā atbalstītāja, nodrošinot 28% no 8,3 miljardu ASV dolāru lielā ANO miera operāciju budžeta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu