Krievija pārmet Turcijai «intensīvu gatavošanos» iebrukumam Sīrijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Aizsardzības ministrija ceturtdien pārmetusi Turcijai «intensīvu gatavošanos» iebrukumam Sīrijā.

«Mums ir nopietns pamats turēt aizdomās Turciju par gatavošanos bruņotai invāzijai suverēnas valsts teritorijā - Sīrijas Arābu Republikā,» paziņoja ministrija.

Ankara ceturtdien paziņoja, ka tā noraidījusi Maskavas lūgumu ļaut Krievijas novērošanas lidmašīnai pārlidot Turcijas teritoriju netālu no robežas ar Sīriju, jo puses nav varējušas vienoties par lidojuma plānu.

«Mēs uzskatām šos Turcijas soļus par bīstamu precedentu un mēģinājumu slēpt nelegālas militāras aktivitātes uz Sīrijas robežas,» teikts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

«Turklāt mēs reģistrējam arvien vairāk un vairāk pazīmju, ka Turcijas bruņotie spēki gatavojas aktīvai darbībai Sīrijas teritorijā,» norādīja ministrija, piebilstot, ka Krievija pastiprinājusi izlūkošanas aktivitātes Tuvajos Austrumos.

«Ja kāds Ankarā uzskata, ka, atceļot Krievijas novērotāju lidojumu, tiks kaut kas noslēpts, tad tas ir neprofesionāli.»

Krievijas Aizsardzības ministrija, atsaucoties uz izlūkdatiem, norādīja, ka līdzās robežai Turcijā un nemiernieku kontrolētajā Sīrijas daļā pēdējā laikā paplašinātas lielo kravas automašīnu stāvvietas.

«Šādi objekti tiek izmantoti, lai nodrošinātu armijas kolonnu, kas pārvadā munīciju un ieročus, ātru pārvietošanos uz kaujas lauku, kā arī ātru personāla pārvietošanu un evakuāciju,» teikts paziņojumā.

Maskava norādīja, ka tā fiksējusi daudzus šādus gadījumus līdzās Sīrijas-Turcijas robežai, «arī karaspēka un militāro iekārtu klātbūtni».

Tas, ka no Pentagona, NATO un cilvēktiesību organizāciju puses nav bijis nekādas reakcijas, izraisa pārsteigumu, norādīja ministrija.

Turcijas Ārlietu ministrija Maskavas apgalvojumus nav komentējusi.

Krievijas un Turcijas attiecības ir būtiski pasliktinājušās, kopš Turcijas iznīcinātāji 24.novembrī pie Sīrijas robežas notrieca Krievijas bumbvedēju. Turcija paziņoja, ka Krievijas lidmašīna pārkāpusi tās gaisa telpu, bet Krievija to noliedza.

Krievija 30.septembrī Sīrijā sāka gaisa triecienus pret tās prezidenta Bašara al Asada režīma pretiniekiem.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs trešdienas vakarā apsūdzēja Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un tā sabiedroto Krieviju militāra, nevis politiska risinājuma meklēšanā bruņotajam konfliktam Sīrijā.

Jau vēstīts, ka ANO organizētajās Sīrijas miera sarunās trešdien tika izsludināts «pagaidu pārtraukums» līdz 25.februārim.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu