Izraēlas parlaments pirmajā lasījumā pieņem pretrunīgu NVO likumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas Knesets (parlaments) otrdienas rītā pieņēma pirmajā lasījumā pretrunīgi vērtētu likumprojektu, kas paredz, ka nevalstiskajām organizācijām (NVO), kuras lielāko daļu finansējuma saņem no ārvalstu valdībām, tas jādeklarē oficiālos pārskatos.

Likumprojekts pēc saspringtām debatēm pirmajā lasījumā tika pieņemts ar 50 balsīm par un 43 pret. Lai šis projekts iegūtu likuma spēku, tas jāpieņem vēl divos lasījumos.

Kritiķi apgalvo, ka likumprojekts veicinās raganu medības pret kreisajiem grupējumiem, kuri rīko kampaņas palestīniešu tiesību aizstāvībai.

Savukārt tieslietu ministre Ajeleta Šakeda, kas ierosinājusi šo likumu, apgalvo, ka tas veicinās caurskatāmību, valdībai cenšoties cīnīties pret ārvalstu iejaukšanos un mēģinājumiem deleģitimizēt Izraēlas valsti. Viņa uzstāj, ka tas nav vērsts pret konkrētām NVO.

Likumprojektā nav konkrēti minētas kreisās organizācijas, bet tas ietekmēs tieši tās. Atšķirībā no tām labējās NVO, kas atbalsta Izraēlas īstenoto Jordānas rietumkrasta okupāciju, ir atkarīgas no privātiem ziedojumiem, kas sevišķi daudz tiek saņemti no ASV.

ASV un Eiropas Savienības (ES) vēstnieki Izraēlā pauduši bažas par šo likumprojektu, kas izpelnījies starptautisku kritiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu